to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 21.04.2013

Διεθνή

Βοστόνη: Ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή ο Τσαρνάεφ

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, δεύτερου υπόπτου για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, ο οποίος συνελήφθη 24ωρη καταδίωξη το Σάββατο και νοσηλεύεται φρουρούμενος.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις ΗΠΑ, ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με την απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει, καθώς φέρει τραύματα από πυροβολισμό στο λαιμό, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στο μεταξύ η αστυνομία της Βοστόνης έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με τις θερμικές κάμερες, από τις οποίες εντοπίστηκε ο Τσαρνάεφ μέσα στη βάρκα όπου κρυβόταν. 

Την υπεράσπιση του 19χρονου ανέλαβε δημόσιος δικηγόρος. Η Μίριαμ Κόνραντ, επικεφαλής του γραφείου της Βοστόνης που αναλαμβάνει υπόπτους εγκληματικών πράξεων οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο, δήλωσε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «το γραφείο θα αναλάβει την υπόθεση μόλις ασκηθούν οι ποινικές διώξεις».

Εκτιμάται οι συνήγοροι του Τσαρνάεφ θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο μικρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση, στοχεύοντας να αντιμετωπίσουν την πιθανή απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότια Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονου συλληφθέντα βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίστηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Ενδεχόμενη υπαγωγή του σε μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Δεδομένης της ωμότητας της επίθεσης και της υπερπροβολής των βομβιστικών επιθέσεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του απαγγελθούν κατηγορίες που θα επισύρουν ποινή θανάτου, δήλωσε ο Έντουαρντ ΜακΜάχον, που είχε υπερασπισθεί τον Ζακαρίας Μασάουϊ για την εμπλοκή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πιθανό ελαφρυντικό κατά της καταδίκης του σε θάνατο ενδέχεται να αποτελέσει το «εάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό, ή έναν δευτερεύοντα ρόλο»,πρόσθεσε.

Άλλος ένας παράγοντας μπορεί να είναι η μικρή του ηλικία. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ετυμηγορήσει ότι πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή που είχαν διαπράξει τα εγκλήματά τους δεν μπορούν να εκτελεσθούν, ωστόσο ο Τσερνάγεφ είναι 19 ετών, μόλις πάνω από το κρίσιμο ηλικιακό όριο.

Οι κατήγοροι ενδεχομένως να είναι πιο επιεικείς εάν ο Τσερνάεφ διαθέτει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και είναι πρόθυμος να τις αποκαλύψει στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντόναλντ Στερν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Βοστόνη.

Άλλοι ειδικοί τονίζουν πως οι συνήγοροι του Τσερνάεφ ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να μεταφέρει την εκδίκαση της υπόθεσης εκτός της Βοστόνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις στην περιοχή αυτή. «Θα είναι μία τρομερή πρόκληση να επιλεγεί ένα αμερόληπτο σώμα ενόρκων», δηλώνει σχετικά ο ποινικολόγος Τζέιμι Σάλταν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι αστυνομικές αρχές δεν διάβασαν στον 19χρονο τα δικαιώματά του, όπως συνήθως γίνεται κατά τη σύλληψη εγκληματιών ώστε οι δηλώσεις τους να είναι αποδεκτές από το δικαστήριο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαιρέσει αυτό το ατόπημα, αφού επρόκειτο για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και θα ανακρίνει εκτενώς τον ύποπτο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότεροι εκρηκτικοί μηχανισμοί ή άλλοι συνεργοί.

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)