to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βορίδης-Λοβέρδος: Οι «βομβιστές αυτοκτονίας» στην Εξεταστική Επιτροπή

Οι δυο τους, χωρίς να λογαριάζουν προσωπικό (πολιτικό) κόστος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «υπεράσπισης» των μαρτύρων από το «μπούλιννγκ» που (υποτίθεται ότι) υφίστανται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούν σε επιχειρήσεις καθυστέρησης της εξεταστικής, επικαλούμενοι διαδικαστικά ζητήματα, δεν συναινούν στην κλήση μεγαλόσχημων μαρτύρων για να μη γίνει «πασαρέλα» η επιτροπή (η ίδια επιτροπή που Βορίδης και Λοβέρδος έχουν μετατρέψει σε βήμα πολιτικής αντιπαράθεσης επί παντός επιστητού) και, στα δύσκολα, επιδίδονται σε υβριστικές επιθέσεις κατά συναδέλφων τους


Το μόνιμο μοτίβο για όσους παρακολουθούν επιμελώς τις συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ είναι η διαρκής επιδίωξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης είτε να απαξιώσουν την προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος είτε να στρέψουν την κουβέντα σε θέματα άσχετα με τον σκοπό της επιτροπής, είτε να βάλουν (ανεπιτυχώς) στο κάδρο την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βγει το λαϊκίστικο συμπέρασμα «όλοι ίδιοι είναι».

Σχεδόν κάθε τοποθέτηση των εκπροσώπων (κυρίως) ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποπνέει τη σιγουριά ότι η εξεταστική δεν έχει πραγματικό επίδικο, ότι η δανειοδότηση χωρίς εγγυήσεις ήταν συνήθης πρακτική την εποχή των «παχιών αγελάδων» και ότι οι αμαρτωλές σχέσεις κομμάτων εξουσίας, τραπεζών και μεγάλων ΜΜΕ είναι ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Στο σημείο αυτό, εγείρονται πολλές αντιρρήσεις. Ήδη, πολύ πριν βγει το πόρισμα της επιτροπής και ενώ εξελίσσονται οι καταθέσεις εκπροσώπων των μεγάλων μιντιακών ομιλών και των τραπεζών, έχουν σημειωθεί εξελίξεις ή έχουν ανακινηθεί υποθέσεις ακριβώς χάρη στις εργασίες της επιτροπής. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το εξώδικο της Alpha Bank στον Ψυχάρη για τα περί «δανεισμού του με εγγύηση αέρα», την προσπάθεια (;) τακτοποίησης του δανείου του «Κήρυκα Χανίων» από τον Κυρ. Μητσοτάκη (σ.σ. εδώ οι σχετικές εξελίξεις) και την εξέταση της δυνατότητας ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο και της εκ νέου διερεύνησης των επίμαχων δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τα όσα κατέθεσε στην επιτροπή ο Γ. Στουρνάρας.

Επιστρέφοντας στην προσπάθεια απαξίωσης του έργου της επιτροπής από τα κόμματα που εξέθρεψαν και στήριξαν το τρίγωνο της διαπλοκής, ξεχωρίζουμε τις, ομολογουμένως πέραν κάθε προσδοκίας, «παραστάσεις» των πλέον ικανών στελεχών τους: Μ. Βορίδης και Ανδ. Λοβέρδος, οι κατάλληλοι άνθρωποι στον πιο ταιριαστό ρόλο, πήραν το χρίσμα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να γίνουν οι «βομβιστές αυτοκτονίας» στην εξεταστική επιτροπή: Δεν διστάζουν να αυτοεξευτελιστούν σε απευθείας μετάδοση προκειμένου να σαμποτάρουν τη διαδικασία, να κάνουν ρητορικές ερωτήσεις στους μάρτυρες ή, το ακόμα πιο τολμηρό, να κάνουν «πάσες» στους εκπροσώπους των μίντια και των τραπεζών ή της Τραπέζης της Ελλάδος προκειμένου η συζήτηση να εκτραπεί εκτός του θέματος των δανειοδοτήσεων.

Οι δυο τους, χωρίς να λογαριάζουν προσωπικό (πολιτικό) κόστος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «υπεράσπισης» των μαρτύρων από το «μπούλιννγκ» που (υποτίθεται ότι) υφίστανται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούν σε επιχειρήσεις καθυστέρησης της εξεταστικής, επικαλούμενοι διαδικαστικά ζητήματα, δεν συναινούν στην κλήση μεγαλόσχημων μαρτύρων για να μη γίνει «πασαρέλα» η επιτροπή (η ίδια επιτροπή που Βορίδης και Λοβέρδος έχουν μετατρέψει σε βήμα πολιτικής αντιπαράθεσης επί παντός επιστητού) και, στα δύσκολα, επιδίδονται σε υβριστικές επιθέσεις κατά συναδέλφων τους. Κανονικοί σαμποτέρ δηλαδή!

Την ώρα που κατηγορούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήδη έχουν βγάλει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, μοιάζουν οι ίδιοι να είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία δολιοφθοράς της επιτροπής και φαίνεται ότι στην υπηρεσία αυτή δεν ορρωδούν προ ουδενός: χαρακτηριστικότερη στιγμή της προσπάθειάς τους όταν, στην τελευταία συνεδρίαση, ο Μ. Βορίδης, αντί να ασχοληθεί με τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος», ρώτησε σχεδόν συντετριμμένος τον Θ. Αναστασιάδη αν έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση ή αν... διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις!

«Κάποιοι θέλουν να σας παρουσιάσουν ως μπαταχτσήδες» είπε, σε μια από τις δικές του κορυφαίες στιγμές, προς τον κ. Βαρδινογιάννη ο Ανδ. Λοβέρδος (σε παλαιότερη συνεδρίαση), κάνοντας ότι αγνοεί πως τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων πληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό κατά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Όλα καλά, λοιπόν, και χωρίς λόγο ύπαρξης η εξεταστική επιτροπή, αφού μονότονα προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα δανεικά κι αγύριστα (το ποσό δανειοδότησης προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 1,3 δισ. ευρώ και για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από τα πορίσματα και τις εκθέσεις, είναι 50% έως 90%, ενώ την ίδια στιγμή τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φτάνουν στα 400 εκατομμύρια  ευρώ: 211 για τη ΝΔ και 190 για το ΠΑΣΟΚ) δεν αποτελούν ζήτημα προς διερεύνηση, αλλά το στίγμα των Βορίδη και Λοβέρδου ως συνηγόρων των καναλαρχών θα μείνει ούτως ή άλλως ανεξίτηλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)