to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βορίδης - Γεωργιάδης επέβαλαν αλλαγή γραμμής στη Ν.Δ. για τη Β' Αθηνών

Καράβι χωρίς καπετάνιο θυμίζει η Ν.Δ. στο ζήτημα της κατάτμησης της Β' Αθηνών


Καράβι χωρίς καπετάνιο θυμίζει η Ν.Δ. στο ζήτημα της κατάτμησης της Β' Αθηνών, καθώς Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή είναι υπέρ και Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο κατά! Χθες η Ν.Δ. άλλαξε πάλι την θέση της και τάχθηκε εναντίον της κατάτμησης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται δύσκολα 200 ψήφοι για να ισχύσει στις προσεχείς εκλογές.

Τη «γραμμή» των βαρόνων της Ν.Δ. επέβαλαν ο εισηγητής Μάκης Βορίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης. Όμως είναι τέτοια η μάχη μέσα στη Ν.Δ., που, λίγα λεπτά αφού δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, στην ψηφοφορία δήλωσαν «επιφύλαξη»! «Να διευκρινίσουμε εμείς ως προς αυτό ότι επιφυλασσόμαστε» είπε. Προφανώς, υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Κρυφτούλι και υπεκφυγές

«Φαίνεται πως στο κόμμα της Ν.Δ. πρέπει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος για την κατάτμηση της Β' Αθηνών. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά το ότι στην αρχή ήσασταν αρνητικοί, ενδιάμεσα το βλέπατε θετικά και κάνατε και διαρροές και τώρα είστε και πάλι αρνητικοί» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Το καταλαβαίνω, εκεί είναι οι βαρονίες».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. επειδή συνδέει και πάλι την κατάτμηση της Β' Αθηνών με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: «Υιοθετείτε το ωραίο παιχνίδι, το κρυφτούλι. Ξαναφέρνετε εκ του ασφαλούς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι κρυφτούλι, διότι όντως η Βουλή θα τοποθετηθεί και θα αγγίξει το θέμα αυτό. Χρησιμοποιείτε τα δύο θέματα για να υπεκφύγετε. Δικαίωμά σας, αλλά θα υπάρξει και η ανάλογη κριτική. Όχι εδώ μέσα, αλλά από τους ψηφοφόρους».

Από το "καταψηφίζουμε" στην "επιφύλαξη"

«Εσείς υπεκφεύγετε. Λέει ο υπουργός ότι η Επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της εντός πενταμήνου. Και η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα ψηφίσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μαζί με την κατάτμηση έπειτα από πέντε μήνες. Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Ποια είναι η ανάγκη να ψηφίσετε τώρα την κατάτμηση; Θέλετε να πάρετε την κατάτμηση και να πάει στις καλένδες η ψήφος των ομογενών. Άρα, αυτά που λέτε είναι σκόνη, είναι στάχτη στα μάτια μας» υποστήριξε ο Μ. Βορίδης και δήλωσε εμφατικά: «Η Ν.Δ. καταψηφίζει το σύνολο των διατάξεων για το εκλογικό σύστημα». Βέβαια, στο τέλος της συνεδρίασης ο ίδιος δήλωσε ότι επιφυλάσσεται...

Άδ. Γεωργιάδης: Δεν είμαι διαπλεκόμενος

Σε επικούρηση του Μ. Βορίδη ήρθε στη Βουλή ο Άδ. Γεωργιάδης για να υποστηρίξει ότι δεν είναι... διαπλεκόμενος με τα μιντιακά και τα επιχειρηματικά συστήματα. «Δηλαδή εμείς οι βουλευτές της Β' Αθηνών είμαστε διαπλεκόμενοι; Είναι διαπλεκόμενοι ο Τσακαλώτος, ο Παππάς, ο Κουρουμπλής, η Αυλωνίτου, η Καφαντάρη;» αναρωτήθηκε και ζήτησε «να σταματήσει το παραμύθι. Κάθε σύστημα έχει τα υπέρ και τα κατά του». «Δεν είπα κανέναν διαπλεκόμενο. Όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται» του απάντησε ο Π. Σκουρλέτης.

Ακόμη, ο Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως αν ισχύει ότι δεν θα γίνουν εκλογές το επόμενο πεντάμηνο, μπορεί να επανέλθει το θέμα της κατάτμησης τότε μαζί με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Αν όσα λέτε είναι αλήθεια, το λογικό είναι να πάρετε πίσω την κατάτμηση» είπε και συμπλήρωσε: «Εκτός αν κάτι απ’ όσα λέτε είναι ψέματα. Π.χ., να κάνετε εκλογές νωρίτερα από πέντε μήνες ή να μη φέρετε ποτέ την ψήφο των αποδήμων».

«Είστε από τους πολέμιους της πρότασης. Επιχειρηματολογήσατε γιατί δεν θα πρέπει να γίνει τώρα. Σε ποιον κλείνετε το μάτι; Όχι σε εμάς, διότι είμαστε αποφασισμένοι να το περάσουμε τώρα. Προφανώς το κάνετε στο εσωτερικό της Ν.Δ.» του απάντησε ο Π. Σκουρλέτης.

Υπέρ της κατάτμησης η ΔΗ.ΣΥ.

Θετική για την κατάτμηση ήταν η εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Παρ' όλα αυτά, και επειδή έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την κατάτμηση, εμείς δεν είμαστε αρνητικοί να δούμε να ψηφίζεται η τροπολογία για την κατάτμηση και μεμονωμένα. Αλλά να σταματήσουμε πια τα μεμονωμένα» είπε, ενώ προανήγγειλε ονομαστικές ψηφοφορίες για την απλή αναλογική, «προκειμένου να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους όταν τα δημοτικά και θα περιφερειακά συμβούλια θα διαλυθούν». Υπέρ της κατάτμησης τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.

Θ. Τζάκρη: Να υπάρχει κάποιο πλαφόν

Όσον αφορά το όριο εισόδου του 3% στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, σημειώνεται ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε χθες ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν. Επίσης, ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος έδειξε ότι δεν συμφωνεί με το 3%. «Οφείλω να σας πω ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όχι δική μου προσωπική, σε ό,τι αφορά το πλαφόν του 3%» είπε στην Επιτροπή, δηλώνοντας ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται. Σημειώνεται ότι το άρθρο για την απλή αναλογική ψηφίζεται από το ΚΚΕ και συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ν. Βούτσης: Ουδείς λόγος ανησυχίας για το 3%

Παρέμβαση για το 3% έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο 105,5. «Θα ήθελα να καθησυχάσω όσους αναφέρονται σε αυτό, καθώς και να θυμίσω ότι με το υπάρχον σύστημα στις μεγάλες περιφέρειες που είχε η απλή αναλογική ως προς τους περιφερειακούς συμβούλους, όπως και στις δημοτικές εκλογές, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων, και με 2% υπάρχει εκπροσώπηση. Δηλαδή, με το 3% δεν είναι όπως στις βουλευτικές εκλογές που είναι σε πανελλαδική κλίμακα ένα 'φρένο' προς τα κάτω, το οποίο και αυτό είναι αμφιλεγόμενο σε έναν βαθμό, πλην όμως αποτελεί μια διαπίστωση, διότι ακόμα και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο έχουμε οκτακομματική Βουλή» είπε και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζονται αυτές οι ανησυχίες, διότι ούτως ή άλλως στη Βουλή, στους ΟΤΑ, είτε έτσι είτε αλλιώς, στις μεγάλες περιφέρειες και δήμους εκφραζόταν αυτό το 'κάτω από το 3%'».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)