to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 27.06.2022

Κοινωνία

Βόρειο Αιγαίο: 24 προσφυγικές λέμβους λέει το λιμενικό ότι «απέτρεψε» σε ένα 3ήμερο

24 περιστατικά αποτροπής προσφυγικών λεμβών με 1.130 πρόσφυγες και μετανάστες ανακοίνωσε το λιμενικό για το τριήμερο 24/6 έως το πρωί σήμερα Δευτέρα 27/6. Μιλώντας για «έγκαιρο εντοπισμό και «διαχείριση περιστατικών», το λιμενικό υπονοεί την αποτροπή (που είναι γνωστό ότι γίνεται με κυματισμούς, πυροβολισμούς κ.λπ.) των λεμβών - συχνά με πολλά παιδιά επιβάτες - από το να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αν και φυσικά κανείς πλην του λιμενικού δεν μπορεί να ξέρει σε ποιο ακριβώς σημείο γίνονταν οι «αποτροπές (ή επαναπροωθήσεις;) - Μαρτυρίες και φωτ. από ένα περιστατικό από την οργάνωση Aegean Boat Report


Για «έγκαιρο εντοπισμό λέμβων που επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με περίπου 1.130 αλλοδαπούς το τριήμερο 24-26 Ιουνίου» κάνει λόγο το λιμενικό σε ανακοίνωσή του και προσθέτει επί λέξει:

«Είκοσι τέσσερα (24) συνολικά περιστατικά, κατά τα οποία λέμβοι με περίπου χίλιους εκατόν τριάντα (1.130) αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταγράφηκαν από τις πρωινές ώρες της 24/6 μέχρι πρωινές ώρες της 27/6 στις θαλάσσιες περιοχές ν. Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου. Σημειώνεται ότι, μόνο στη ν. Λέσβο επτακόσιοι σαράντα πέντε (745) αλλοδαποί επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε δεκαέξι (16) περιστατικά.

Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και ανέλαβαν την διαχείριση των περιστατικών.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους, καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς.

Επισημαίνεται για ακόμα μία φορά ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».

Πέρα από τις στρογγυλεμένες διατυπώσεις του λιμενικού - και την εικόνα «εισβολής» που θέλει να παρουσιάσει - , ένα δημοσίευμα της οργάνωσης Aegean Boat Report δίνει πιο ανάγλυφη περιγραφή όσων φέρονται να συνέβησαν:

To δημοσίευμα του ABR αναφέρεται σε περιστατικό όπου «σκάφος που μετέφερε 42 άτομα, 15 παιδιά, 17 γυναίκες και 10 άνδρες, όλοι Αφγανοί, προσπάθησε να περάσει προς τη Λέσβο βόρεια από την Τουρκία το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου, με λαστιχένια βάρκα»

Όπως περιγράφει:

«Μετά τη διέλευση των συνόρων το σκάφος σταμάτησε από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Από εικόνες και βίντεο το σκάφος ταυτοποιήθηκε ως περιπολικό κλάσης POB-24G Φαίακας, ΛΣ-618, που ανήκει στην Ελληνική Ακτοφυλακή που εδρεύει στη Λέσβο.

Οι αξιωματικοί που επέβαιναν ανάγκασαν το σκάφος να επιστρέψει στα σύνορα προς τις τουρκικές ακτές, αντιμετωπίζοντάς τους με κυνηγετικά όπλα, πυροβολώντας στον αέρα και στη θάλασσα κοντά στο λαστιχένιο σκάφος. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή, φοβόμασταν ότι θα μας σκότωναν, οπότε γυρίσαμε τη βάρκα», εξήγησε ένα από τα θύματα.

Αφού έφτασαν πίσω στα τουρκικά ύδατα, η ελληνική ακτοφυλακή αφαίρεσε τη μηχανή και τη βενζίνη από το σκάφος, τους άφησε αβοήθητους να παρασύρονται, ώσπου λίγες ώρες αργότερα τους παρέλαβε η τουρκική ακτοφυλακή.

«Όταν η ελληνική αστυνομία μας έφερε κοντά στα τουρκικά ύδατα, ήρθε και πήρε τη μηχανή και τη βενζίνη από τα σκάφη μας, την πήρε μαζί του και μας άφησε στο νερό χωρίς βοήθεια και έφυγε. Είχαμε 15 μικρά παιδιά στη βάρκα, κανένα από αυτά δεν μπορούσε να κολυμπήσει».

Όπως επισημαίνει το ABR, «Οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν κάνουν απωθήσεις και ότι όλα τα στοιχεία που συσσωρεύονται εναντίον τους τα τελευταία δύο χρόνια είναι αποτέλεσμα τουρκικής προπαγάνδας. ΟΗΕ, αναγνωρισμένοι δημοσιογράφοι, ΜΚΟ, ευρωπαίοι ευρωβουλευτές, διεθνή δικαστήρια, ακόμη και ο ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, χειραγωγούνται από «μηχανές προπαγάνδας και δίκτυα λαθρεμπορίου», , σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.
Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν τη θεμελιώδη αρχή του νόμου περί ασύλου της μη επαναπροώθησης και είναι αντίθετες με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο οποίο υπόκειται η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και το εθνικό δίκαιο (άρθρα 20 και 41 του Ν. 3907 του 16.2011).
Είναι απόλυτα νόμιμο δικαίωμα οποιουδήποτε ατόμου να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε πολιτεία, με ή χωρίς έγγραφα, να υποβάλει αίτηση για άσυλο. Είναι απολύτως παράνομο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να τους εμποδίζει ή να τους αναγκάζει να φύγουν από τη χώρα μόλις εισέλθουν, χωρίς να εξετάσει δεόντως την αίτησή τους για άσυλο.
Είναι απαράδεκτο. Είναι κηλίδα όχι μόνο στο καλό όνομα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου όλου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)