to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 18.10.2019

Διεθνή

Βόρεια Συρία: Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για εκεχειρία, οι Κούρδοι δεν αποδέχονται την κατοχή

Σε εφαρμογή η εκεχειρία στη βόρεια Συρία μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας, που ικανοποιεί τα μέγιστα την Άγκυρα - Οι κουρδικές δυνάμεις φαίνονται να συμφωνούν αναγκαστικά με τη συμφωνία, δεν θέλουν ωστόσο παραμονή της Τουρκίας στη ζώνη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας - Καταγγελίες για βομβαρδισμούς αμάχων το πρωί - Όλες οι εξελίξεις


Το πρώτο πρωινό μετά τη συμφωνία ΗΠΑ -  Τουρκίας για εκεχειρία σημαδεύτηκε από σποραδικές συγκρούσεις κοντα στη Ρας αλ Άιν, κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Παράλληλα, υπήρξαν καταγγελίες για βομβαρδισμούς αμάχων από τις τουρκικές δυνάμεις, όπως τις διατύπωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι διαψεύδει τις συγκρούσεις.

Η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας - που ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μάικ Πενς στην Άγκυρα - φαίνεται πως γίνεται δεκτή από τη διεθνή κοινότητα με σκεπτικισμό, κυρίως λόγω των ασαφειών που περιέχει, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις την αποδέχονται μεν, απορρίπτοντας όμως οποιαδήποτε παραμονή-κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα στη ζώνη των 30 χλμ. από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Οι ανακοινώσεις Πενς από την Άγκυρα το βράδυ της Πέμπτης

Αναλυτικότερα:

Οι SDF αποδέχονται τη συμφωνία, αλλά όχι την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ-SDF) γνωστοποίησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Οι ΣΔΔ δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν. O Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF, δήλωσε ότι οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν τη συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει.  Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.  Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Οι θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών πριν την κήρυξη της εκεχειρίας, χθες Πέμπτη 17/10

Στον χάρτη η επιδιωκόμενη buffer zone («ζώνη ασφαλείας») που επιδιώκει η Άγκυρα βαθιά μέσα στις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία - τα γραφήματα από τους NYT 

Τι προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας

Η Τουρκία συμφώνησε το βράδυ της Πέμπτης να αναστείλει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

(Oι ανακοινώσεις Πενς, το βράδυ της Πέμπτης, για τη συμφωνία εκεχειρίας)

Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Τουρκία επιδιώκει εδώ και μήνες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο μιας «κοινής τουρκο-αμερικανικής διακήρυξης στη βορειοανατολική Συρία» και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το βράδυ. «Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε», αποσαφήνισε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

«Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση μόνο όταν (οι κουρδικές δυνάμεις) αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή», πρόσθεσε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε.

Ο Πενς δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν όταν η Τουρκία τερματίσει την στρατιωτική επίθεση όπως αναφέρεται στη σημερινή συμφωνία.

Η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων, και έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Η συμφωνία έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «σπουδαία μέρα» για την Τουρκία και τους Κούρδους. «Έχουμε μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας. «Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».

Απειλεί με επιθέσεις ο Ερντογάν αν η συμφωνία δεν γίνει σεβαστή

Εντούτοις οι Τούρκοι ηγέτες θεωρούν ότι με αυτήν πέτυχαν μια απόλυτη νίκη. Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οχτώ μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας. Μάλιστα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε ο Ερντογάν

Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Ο Πενς ανέφερε ότι βασικός σκοπός της Ουάσινγκτον ήταν η παύση των εχθροπραξιών και αυτόν τον σκοπό τον πέτυχε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο» αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι «ανόητος».

Καθεστώς Άσαντ: «Ασαφής» η συμφωνία

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία. Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε, λίγο μετά τις ανακοινώσεις Πενς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας. Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Οι δηλώσεις του Τζέιμς Τζέφρι, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε με την Τουρκία τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός χθες Πέμπτη προσφέροντας στην Άγκυρα σε αντάλλαγμα την αποχώρηση των σύρων κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί η Τουρκία στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτεια εν μέρει διότι θεωρούσε ότι οι Κούρδοι δεν μπορούσαν με τα περιορισμένα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν να κρατήσουν την περιοχή, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, σε δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΜΠΛ θα ήθελαν να μπορούσαν να μείνουν στις περιοχές αυτές», είπε ο Τζέφρι σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν πάνω στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν προς το Ισραήλ ο ίδιος και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. «Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να κρατήσουν αυτές τις περιοχές κι έτσι θεωρήσαμε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν πολύ καλύτερη (...) προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό κάποιο έλεγχο αυτή την χαοτική κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Τζέφρι είπε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία καθόρισαν από κοινού ότι η έκταση της «ασφαλούς ζώνης» είναι ταυτόσημη με την περιοχή επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, σε μια περιοχή που απέχει χονδρικά 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε ένα κεντρικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.

«Τώρα, οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και με τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την [πόλη] Μάνμπιτζ , δυτικά του Ευφράτη», συμπλήρωσε. «Το εάν και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη από την Τουρκία “ασφαλή ζώνη” δεν συζητήθηκε λεπτομερώς», ανέφερε ο Τζέφρι, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη περιοχή δεν ελέγχεται από τους Τούρκους».

Ακόμη, ο ειδικός απεσταλμένος είπε πως η Άγκυρα υποσχέθηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία «για μεγάλο διάστημα». «Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση — ούτε ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι — να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα», είπε ο Τζέφρι.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχοι, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να εξασφαλίσει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, χρησιμοποιώντας εναλλάξ «το καρότο και το μαστίγιο» έναντι της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και των σύρων κούρδων μαχητών.

Τραμπ: «Πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε για λίγο»(!)

Ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, που προήλθαν και από στελέχη του δικού του κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων, για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ωστόσο επανέλαβε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για πέντε ημέρες που διαπραγματεύθηκε ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκλιμάκωσε την κρίση.

Είπε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει στο Ντάλας ότι η προσέγγισή του είναι «αντισυμβατική», αλλά πιστεύει ότι φέρνει αποτέλεσμα.

«Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος, ούτε μια σταγόνα, συμφωνήσαμε όλοι σε μια παύση, ή μια κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή των συνόρων της Συρίας» με την Τουρκία, είπε ο Τραμπ. «Μερικές φορές, πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε για κάποιο διάστημα. Τότε συνειδητοποιούν πόσο σκληρό είναι».

Ικανοποιημένος ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

"Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας", δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για "σπουδαία νέα". "Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πελόσι: «Απάτη» η συμφωνία

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτή η συμφωνία «υπονομεύει (...) την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ] του τα έδωσε όλα», κατήγγειλαν οι Πελόσι και Σούμερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες τους.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών διεμήνυσαν ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το οποίο εισηγήθηκαν στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Χαιρετίζει το Βερολίνο, βρίσκει αδιευκρίνιστα ζητήματα, επιμένει στην αντίθεσή του στην εισβολή

Τη συμφωνία των Προέδρων Τραμπ και Ερντογάν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία χαιρέτισε το μεσημέρι της Παρασκευής η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για το Βερολίνο δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχική τοποθέτηση σε ό,τι αφορά την τουρκική επίθεση, αλλά και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα.

«Ό,τι συνεισφέρει στον τερματισμό των εχθροπραξιών στην βορειοανατολική Συρία και στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην προστασία αμάχων, βεβαίως το χαιρετίζουμε εμφατικά, δηλαδή και την δήλωση της Τουρκίας για διακοπή των εχθροπραξιών για 120 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «επί της αρχής για την γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την τουρκική στρατιωτική επίθεση».

Αυτή τη θέση, σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, η γερμανική κυβέρνηση την έχει ήδη εκφράσει επανειλημμένα, στο πλαίσιο τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η αυστηροποιημένη πολιτική μας εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία παραμένει και χθες στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακωχή θα οδηγήσει σε μια οριστική κατάπαυση του πυρός. Για αυτό χρειάζεται η βούληση όλων των πλευρών να λυθούν επίμαχα θέματα δια της διπλωματικής οδού», τόνισε ο γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν ακόμη πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συνέπειες αυτής της στρατιωτικής επίθεσης.

Για αυτά, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται, όπως είπε, σε εντατικές συνομιλίες με τους εταίρους και θα αξιοποιήσουμε εντός των επόμενων ημερών όλα τα φόρα και τις ευκαιρίες που θα της δοθούν. «Έχουμε βεβαίως πολλά ερωτήματα προς τους εταίρους μας για το πώς φαντάζονται την περαιτέρω διαδικασία», κατέληξε ο κ. Μπούργκερ.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Παροτρύνει» την Τουρκία να αποχωρήσει

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν χθες Πέμπτη την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, προτρέποντας ταυτόχρονα την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Χαιρετίζει ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλωσόρισε «κάθε προσπάθεια» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και για την προστασία άμαχου πληθυσμού, ανέφερε με ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά για μια αποτελεσματική λύση στην κρίση στη Συρία», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χαγκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)