to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 26.10.2019

Διεθνή

Βόρεια Συρία: Με το βλέμμα στις πετρελαιοπηγές οι ΗΠΑ, για «λεηλασία» κάνει λόγο η Ρωσία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μετά την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία - Ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στα ανατολικά, με το βλέμμα στο Ισλαμικό Κράτος - Συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις - Αξίωση για παράδοση του επικεφαλής των Κούρδων από τον Ερντογάν - Επιβεβαιώνεται η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν τον Νοέμβριο


Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Πέμπτη τις θέσεις που ήλεγχαν εδώ και χρόνια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, τηρώντας τη ρωσοτουρκική συμφωνία που έθεσε τέλος στα όνειρά τους για αυτονομία. Διαβάστε όλες τις χθεσινές εξελίξεις, εδώ.

Αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι αναπτύσσονται ενισχύσεις για την προστασία πετρελαιοπηγών στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, που άφησε το πεδίο ελεύθερο για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν θέσεις που έλεγχαν επί χρόνια.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις θέσεις τους, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, τις ΣΔΔ, αναπτύσσοντας επιπλέον στρατιωτικούς», ανέφερε ο αξιωματικός, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των ενισχύσεων.

Παρά την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτικών από τη βορειοανατολική Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις — η κουρδοαραβική συμμαχία που πολέμησε στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) — εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), όχι μακριά από τα σύνορα από το Ιράκ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Περίπου 200 αμερικανοί στρατιωτικοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ανεπτυγμένοι εκεί.

Σκοπός είναι «να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές αυτές να πέσουν στα χέρια του ΙΚ ή άλλων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, που προφανώς, με δεδομένο τον όρο που χρησιμοποίησε, πέραν των τζιχαντιστών αναφερόταν σε ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το

Προχθές Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ένας «μικρός αριθμός στρατιωτών» των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Συρία, «στις περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο». Υποστήριξε ακόμη ότι ο επικεφαλής των ΣΔΔ, ο Μαζλούμ Άμπντι, τον «ευχαρίστησε», και ότι ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων».

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για "λεηλασία"

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιδίδονται σε «λεηλασία» σε διεθνές επίπεδο μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι σκοπεύει να προσταστεύσει τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία, όπως κατήγγειλε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτό που κάνει τώρα η Ουάσινγκτον –η κατάληψη και ο έλεγχος πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία—είναι ξεκάθαρα λεηλασία», κατήγγειλε ο Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ο λόγος για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ «δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά της ελευθερίας και τα συνθήματα περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Κονασένκοφ υπογράμμισε εξάλλου ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Συρία «δεν ανήκουν στους τρομοκράτες του ΙΚ και κυρίως όχι ‘στους Αμερικανούς προστάτες κατά των τρομοκρατών του ΙΚ’, αλλά εξ ολοκλήρου στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

Έφτασαν στη χώρα ενισχύσεις της ρωσικής στρατονομίας

Περίπου 300 επιπλέον στρατονόμοι του ρωσικού στρατού προερχόμενοι από την Τσετσενία στη νότια Ρωσία έφτασαν στην Συρία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ρώσοι στρατονόμοι θα περιπολούν σε συγκεκριμένες περιοχές και θα βοηθήσουν στην απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων και του οπλισμού τους στα 30 χιλιόμετρα από την μεθόριο μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, πρόσθεσε το Interfax.

ΜΚΟ κατηγορούν την Άγκυρα ότι στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους

Η Τουρκία στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες σε μια περιοχή της Συρίας κοντά στα σύνορα όπου σκοπεύει να εγκαθιδρύσει μια «ζώνη ασφαλείας», παρ΄όλο που η σύγκρουση εκεί δεν έχει λήξει, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή την ώρα κάπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όμως, με την τουρκική κοινή γνώμη να δυσφορεί με την πάροδο του χρόνου για την παρουσία της, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα επανεγκαταστήσει μέχρι και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία. Διαβάστε περισσότερα...

Το «κεφάλι» του επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων ζητάει από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ να παραδώσουν στη χώρα του τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων — ΣΔΔ, κουρδοαραβική συμμαχία η βασική συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) — τον οποίο αποκάλεσε «τρομοκράτη».

Πρόκειται για τον Μαζλούμ Άμπντι, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του οποίου αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αποτελούν τον de facto στρατό της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας. Διαβάστε περισσότερα...

Μια ομάδα αμερικανών Γερουσιαστών προέτρεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει το ταχύτερο βίζα στον Μαζλούμ Άμπντι, προκειμένου να μπορέσει να πάει στις ΗΠΑ και να συζητήσει με αξιωματούχους για την κατάσταση στη Συρία.

Τα δύσκολα χρόνια του αγώνα εναντίον του ΙΚ, οι ΣΔΔ διέθεταν την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η οποία πλέον κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους της στη βορειοανατολική Συρία, ότι πρακτικά επέτρεψε την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον των ΜΠΛ την 9η Οκτωβρίου.

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία μπήκε σε νέα φάση έντασης μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί προχθές Τετάρτη ότι είναι προγραμματισμένο να έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνέντευξη ότι θα πάει πράγματι να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.

«Η τουρκική επίθεση στη Συρία εξυπηρετεί τα ουγγρικά συμφέροντα»

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι προς το συμφέρον της χώρας του, καθώς αποφεύγεται έτσι μια αύξηση του αριθμού των προσφύγων που επιδιώκουν να εξορισθούν στην Ευρώπη.

Οι χώρες της ΕΕ επέκριναν έντονα την επίθεση που εξαπολύθηκε από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία. Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε τις επικρίσεις των Βρυξελλών αφού η Βουδαπέστη καθυστέρησε μια κοινή δήλωση της ΕΕ η οποία καλούσε την Τουρκία να βάλει τέλος στη στρατιωτική δράση της. Διαβάστε περισσότερα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)