to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 18.10.2021

Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Σημαντικές απώλειες των σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

Το κυβερνών «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (SDSM) του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ κατέγραψε μεγάλες απώλειες στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, ενώ ενισχυμένο σημαντικά εμφανίζεται το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το VMRO-DPMNE επικράτησε σε μία σειρά μεγάλων δήμων της χώρας, ενώ η μάχη για τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Πρίλεπ, στο Στιπ και στο Βέλες, καθώς και σε μεγάλους περιφερειακούς δήμους των Σκοπίων, ενώ εξασφαλίζει σημαντικό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου σε άλλους μεγάλους δήμους, όπως στη Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Οχρίδα. Το SDSM επικράτησε από τον πρώτο γύρο στον δήμο της Στρούμιτσα (γενέτειρα του Ζάεφ).

Ακόμη και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων όπου αναμενόταν σχετικά άνετη επικράτηση του υποψηφίου του SDSM και απερχόμενου δημάρχου, Πέταρ Σιλέγκοφ, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς τα αποτελέσματα τον φέρουν να υπολείπεται της βασικής του αντιπάλου, της Ντανέλα 'Αρσοφσκα,η οποία κατέβηκε στις εκλογές αυτές ως ανεξάρτητη υποψήφια, έχοντας όμως τη στήριξη του VMRO-DPMNE. Η 'Αρσοφσκα προηγείται στον πρώτο γύρο με 37,4%, έναντι του Σιλέγκοφ ο οποίος συγκεντρώνει 34,5%.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» του κόμματός του, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το κόμμα του θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε 80 δήμους της χώρας και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Εάν κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να αποσπάσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 31 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα, από τον χθεσινό πρώτο γύρο εξελέγησαν 32 δήμαρχοι.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ φέρεται να επικρατεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Ωστόσο, στους δύο μεγάλους δήμους της Βόρειας Μακεδονίας όπου οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία (Τέτοβο και Γκόστιβαρ) θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Στο Τέτοβο ελαφρύ προβάδισμα έχει η απερχόμενη δήμαρχος Τεούτα Αρίφι, η οποία προέρχεται από το DUI, ενώ στο Γκόστιβαρ σημαντικό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου αποκτά ο απερχόμενος δήμαρχος, 'Αρμπεν Ταραβάρι, ο οποίος είναι ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης «Συμμμαχίας για τους Αλβανούς».

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών αποτελεί βαριά ήττα για το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από τον Μάιο του 2017. Σύμφωνα με τους ίδιους, σε περίπτωση που η ήττα αυτή του κυβερνώντος κόμματος διευρυνθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και απολέσει την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τότε η πίεση της αντιπολίτευσης προς τον Ζόραν Ζάεφ για πρόωρες βουλευτικές  εκλογές θα αυξηθεί ιδιαίτερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)