to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βόρεια Εύβοια: Ξεκινά “μάχη” για την παράνομη εγκατάσταση εργοστασίου ασφαλτομίγματος

Ο πρώην δήμαρχος Αρτεμησίου κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης σε ανάρτηση στο διαδίκτυο, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, ενημερώνει για το τεράστιο πρόβλημα δημιουργίας μονάδας ασφαλτομίγματος στην περιοχή Σινασσού, για το οποίο ξεκινούν μεγάλη “μάχη” οι κάτοικοι της περιοχής, αποφασισμένοι να αποτρέψουν της εγκατάστασής της.


Μάλιστα λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον κ. Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους την οποία παραθέτουμε πιο κάτω, από την εν λόγω ανάρτηση διαμαρτυρίας.

Ο Κωνσταντινίδης φανερά διαμαρτυρόμενος δηλώνει στο διαδίκτυο:

“ΛΥΠΑΜΑΙ. Εχθές στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο χάσαμε δεν συζητήθηκε καθόλου η διαμαρτυρία μας για την εγκατάσταση της μονάδας Ασφαλτομίγματος συμφερόντων Αναγνώστου στο κάμπο Σινάσου , ώστε να προκύψει μια πολιτική απόφαση για ένα τόσο σπουδαίο θέμα που δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε μια παραθαλάσσια περιοχή που επιβιώνει από τον τουρισμό και το πρωτογενή τομέα..

Σήμερα πάλι χάσαμε στην γνωμοδότηση της Επιτροπής περιβάλλοντος για την μονάδα δίπλα στα σπίτια στους οικιστικούς συνεταιρισμούς εργαζομένων ΙΚΑ και ΕΛΔΑ με 1500 οικόπεδα τουριστικής κατεύθυνσης, δίπλα στον οικισμό ΚΕΦΑΛΕΣ, κοντά στο ΠΕΥΚΙ και το ΑΣΜΗΝΙ που θα πονέσουν πολύ άσχημα από τους καπνούς ,μέσα στης αιωνόβιες ελιές 10000 δένδρα και δίπλα στο κάμπο επιβίωσης. Ήλθαμε ισοπαλία 3 ίσον 3 αλλά η ψήφος του Προέδρου της επιτροπής μας νίκησε και γνωμοδότησαν θετικά στην ΜΠΕ παρά την μεγάλη προσπάθεια φίλων και συμπαραστατών.Ο κοινωνικός αγώνας ξεκινά από σήμερα έχουν κάνει πολλά λάθη ,άλλαξαν χωρίς καμία απόφαση τα από αιώνες γεωγραφικά όρια των Κοινοτήτων και άλλα σημαντικά που παρεβλεψαν.Τα δικαστήρια θα καθορίσουν το αποτέλεσμα και της ευθύνες των αυθαιρεσιών που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη του σκοπού τους.

Ξεχάσατε γρήγορα ότι είμαστε καμένοι και από δική σας ευθύνη . Έχουμε ανάγκη από υποστήριξη και όχι από μόνιμη υποβάθμιση. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ θερμά τους Τρεις Περιφερειακούς Συμβούλους που στάθηκαν στο ύψος τους και έδωσαν αρνητική ψήφο ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ . Κάνουμε έκκληση για την βοήθεια όλων των τιμίων δυνάμεων της κοινωνίας να συμμετέχουν στον αγώνα έναντι στα συμφέροντα των λίγων .

ΕΛΕΟΣ χιλιάδες οικογένειες να ζημιώνουν για τα συμφέροντα τριών ανθρώπων που αντιτίθεται οικονομικά περιβαλλοντικά στο γενικό συμφέρον και θα αποτελέσει τροχοπέδη σε κάθε δημιουργική προσπάθεια αναστροφής της υστέρησης. Η διχαστική σας συνήθεια θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι βέβαιο ότι ο λαός θα σας Νικήσει ,θα αποδοθούν οι ευθύνες των μεθοδεύσεων σας υπηρεσιακών και πολιτικών και θα πάρετε το κόστος της βλάβης που σας αναλογεί.. Είμαστε πολλοί είσαστε λίγοι.“

Επιστολή προς τον κ. Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους από 5/9/2023

ΠΡΟΣ Κυρίους Περιφερειακούς συμβούλους

Κοιν. Κύριο Περιφερειάρχη

Διεύθυνση Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού και αποκεντρωμένη Διοίκηση Λάρισας

Θέμα: Περιβαλλοντική αδειοδότηση Μονάδας Παραγωγής ασφαλτομιγματος στη θέση Ζήτα ή Πεθαμένος ή Μανδρια εκτός των γεωγραφικών ορίων οικισμού Ν. Συνασσού Δ.Ε. Ιστιαίας (κακώς αναγραφόμενη Παπαλέξη) και γεωγραφικών ορίων Ασμηνίου.

05/09/2023

Κύριοι

Πληροφορηθήκαμε στις 24/8/23 το αίτημα της εταιρείας Ζ. Αναγνώστου – Μ. Κιουλανης ΟΕ Ασφαλτικά Ευβοίας, για την έκδοση ΑΕΠΟ μονάδας παραγωγής ασφαλτομιγματος στην βιομηχανική ζώνη εκτός οικισμού Ασμηνίου που χαρακτηρίσθηκε με το ΣΧΟΟΑΠ πρώην Δήμου Αρτεμισίου ΦΕΚ 256/5 Ιουλίου 2013 αναγράφεται κακώς θέση ‘ Παπαλέξη’ οικισμού Ασμηνίου Δ.Ε. Αρτεμισίου, ενώ η άνω περιοχή ανήκει από εκατοντάδων ετών καθορισμένων γεωγραφικών ορίων στον οικισμό Νέας Συνασσού Δ.Ε. Ιστιαίας πράξη πλάνης παράβασης των ισχυόντων γεωγραφικών ορίων χωρίς καμία σύννομη διαδικασίας αλλαγής ορίων αυθαίρετα.

Στην άνω θέση δεν αναφέρεται πουθενά η γειτνίαση απόσταση 5 μέτρων από το οικόπεδο της επένδυσης με το υπάρχουν υδατορεμα με αρκετή παραποτάμια βλάστηση,το οποιο δέχεται τα όμβρια ύδατα της δασικής λεκάνης Παναγία Ντινιους που σήμερα ένα μεγάλο μέρος είναι καμένο και ταυτόχρονα τα όμβρια λύματα της Χυτά Ιστιαίας, που συνήθως τακτικά το υδατορεμα υπερχειλίζει προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια,στο οποίο δεν έχει καθορισθεί η χειμερογραμμη όπως ορίζεται η νομοθεσία και η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Επίσης δεν έχουν καθορισθεί τα Α & Β όρια από τον γειτνιάζοντα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο χαρακτηρισμένο από τη δεκαετία του 1980 χωρίς καμία προσπάθεια ανάδειξης. Ευρίσκεται μέσα στο παραγωγικό κάμπο Ν. Συνασσού και πλησίον του σπουδαίου κάμπου Ασμηνίου.

Σε μικρή απόσταση από τον αναπτυσσόμενο παραλιακό οικισμό Κεφάλες, στο οποίο υπάρχουν τουριστικές μονάδες και Α-Β κατοικίες ως και πλησίον δεκάδων σπιτιών κατασκευασμένων με οικοδομικές άδειες εκτός σχεδίου σε απόσταση 100μ-250μ, βιομηχανικών μονάδων διατροφικών παραγωγών.

Σε απόσταση 800 μέτρα από την θάλασσα. Επίσης είναι σε επαφή με κτήμα 108 στρεμμάτων ιδιοκτησίας Θεοδώρου Παλιούρα όπου έχει όλες τις εγκρίσεις από το 2011 περιοχής ΠΕΡΠΟ για τουριστική οικιστική εκμετάλλευση υπό πολεοδόμηση έγγραφο ΑΡ. Πρ. 602/ 10-03-2013 Δήμου Χαλκιδαίων. Εντός του σημαντικότατου ελαιώνα Ασμηνίου πλησίον ελαιώνα Ν. Συνασσού από 8000-10000 στην πλειοψηφία αιωνόβια που έπρεπε να ήταν προστατευόμενα και θα υποστούν οριστική καταστροφή από τις μέλλουσες επιβαρύνσεις σκόνης διοξινών πτητικών αρωματικών υδρογονανθων και άλλων επιβαρύνσεων ανάλογα της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας. Πλησίον σε απόσταση 350μ εως 1000μ απ τους διαμορφωμένους παραθεριστικούς οικισμούς ΣΥΝΠΕ προσωπικού ΙΚΑ & ΕΛ.ΔΑ οικοπέδων πλέον των 1500 που έχουν επενδυθεί για υποδομές εκατομμύρια ευρώ για δρόμους – φωτισμό δίκτυα ύδρευσης – λυμάτων, περιφράξεων στα οποία είναι ταυτόχρονα συνιδιοκτήτης ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού με τους παραχωρημένους χώρους δημιουργίας κοινωφελών υποδομών. Στην επιλεγείσα θέση δεν πρόκειται η μονάδα να πάρει ποτέ κοινωνική αδειοδότηση, θα υποβαθμίσει κάθετα την περιοχή, θα ζημιώσει χιλιάδες κατοίκους, θα αναζητηθούν ευθύνες από παραλείψεις, θα διεκδικηθούν εκατομμύρια αποζημιώσεις.

Ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού δεν έχει σήμερα λάβει απόφαση ΔΣ για την γνωμοδότηση του μετα την χωρίς σαφή αιτιολογία κατά πλειοψηφία απόφαση 37/25.07.23 της επιτροπής ποιότητας ζωής που αποφάσισε θετικά χωρίς να αναφέρονται η αίτηση του αιτούντα χωρίς συζήτηση των περιβαλλοντικών ορων με παράνομη συμμετοχή μέλους Α βαθμού συγγενείας του ιδιοκτήτη. Η απόφαση του ΔΣ του Δήμου είναι υποχρεωτική βάσει της νομοθεσίας πλήρης αιτιολογημένη καθ’ότι οι νομολογίες ανωτέρων δικαστικών οργάνων το επιβεβαιώνουν.

Η περιοχή είναι πληγείσα από την φωτιά του 21 και χρειάζεται προστασία με έργα υποδομών για τα δάση που είναι σε απόσταση 1200 μέτρων έχουν καεί ολοσχερώς και επενδύσεις με πρόσημο αξιόλογου ποσοστό στην απασχόληση εργατών πρέπει να είναι ο στόχος.

Έχουμε συστήσει οι κάτοικοι, σύλλογοι της περιοχής και οι ΣΥΝΠΕ οικισμών ένα κοινό μέτωπο και ξεκινάμε δικαστικό αγώνα με κατάθεση αντιρρήσεων στην αποκεντρωμένη και σας παρακαλούμε θερμά στις αποφάσεις σας για το θέμα να υπάρξει σύνεση, είμαστε πυρόπληκτοι πληγέντες και θέλουμε την βοήθεια σας.

Η επιτροπή κατοίκων Ασμηνίου – Ν. Συνασσού

Ο συντονιστής

Πρώην Δήμαρχος Αρτεμισίου

Ιωάννης Κωνσταντινίδης

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)