to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:22 | 23.07.2012

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Βομβαρδισμοί στη Δαμασκό και συγκρούσεις στα σύνορα της Συρίας

Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ένα σφοδρό βομβαρδισμό στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, σε περιοχές που βρίσκονται αντικαθεστωτικοί. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικοί χρησιμοποιούν ακόμα και ελικόπτερα, ωστόσο η συριακή κρατική τηλεόραση διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. Αναλυτής εκτιμά πως οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν την «αρχή του τέλους» για το καθεστώς το οποίο «περιορίζεται πολιτικά σε μικρές περιοχές».



«Είναι εντελώς αβάσιμο, η κατάσταση στη Δαμασκό είναι κανονική, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες σε κάποιους δρόμους της πρωτεύουσας με τη συνεργασία των κατοίκων», αναφέρεται στην κρατική τηλεόραση.
 
«Είναι η πρώτη φορά που η Δαμασκός έχει ζήσει τέτοιο βομβαρδισμό. Σημειώνονται μεγάλες εκρήξεις», αναφέρει από την πλευρά του στο Al Jazeera ο Thabet Salem δημοσιογράφος στη Δαμασκό.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι συγκρούσεις σημειώνονται κυρίως στην περιοχή Barzeh που αποτελεί προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στα προάστια της περιοχής Mezzeh και σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς οι κάτοικοι έχουν αποχωρήσει από την περιοχή.
 
Συγκρούσεις σημειώνονται και στο Χαλέπι, το οικονομικό κέντρο της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν πως ξεκίνησε «η μάχη για την απελευθέρωση» του Χαλεπίου και δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν τις μειονότητες, κυρίως τους χριστιανούς και τους αλαουίτες.
 
Στα σύνορα με την Τουρκία οι αντικαθεστωτικοί έχουν στο έλεγχό τους τρία από τα επτά φυλάκια, ενώ μάχες σημειώνονται και στα φυλάκια στα σύνορα με το Ιράκ.
 
Σημειώνεται πως η Τουρκία ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία στέλνοντας σήμερα αντιαεροπορικές συστοιχίες εδάφους-αέρος και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη Μαρντίν, στα νοτιοανατολικά.
 
Ο Rami Khoury, δημοσιογράφος και αναλυτής, μιλώντας στο Al Jazeera σημειώνει ότι οι αντικαθεστωτικοί τις τελευταίες ημέρες έχουν καλύτερο συντονισμό στις κινήσεις τους. Επίσης σημείωσε ότι πλέον είναι καλύτερα εξοπλισμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Ο Rami Khoury εκτιμά πως τα τελευταία γεγονότα σηματοδοτούν την «αρχή του τέλους» για το καθεστώς της Συρίας, το οποίο «πολιτικά περιορίζεται σε πολύ μικρές περιοχές».
 
Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την πρώτη ημέρα της εξέγερσης. Μεταξύ αυτών είναι 13.296 πολίτες, 4.861 στρατιώτες της κυβέρνησης και 949 λιποτάκτες.
 
Το Σάββατο σκοτώθηκαν 164 άνθρωποι σε όλη τη χώρα. Στη Δαμασκό «οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια συνεχώς αυξάνονται καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται και πολλοί πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)