to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:07 | 06.04.2022

Πολιτική

Novartis: «Βόμβα» στη «σκευωρία» από συνομιλίες Βαξεβάνη - Μανιαδάκη και εκβιασμό Στουρνάρα · Απαντήσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανατροπή κατά την έναρξη της απολογίας του Κώστα Βαξεβάνη, όταν, σε μια κίνηση που εξέπληξε, ο Κώστας Βαξεβάνης χορήγησε συγκεκριμένα στοιχεία στην ανακρίτρια, σύμφωνα με τα οποία ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν αυτός που μετέφερε στον δημοσιογράφο πληροφορίες για τις συναλλαγές με πολιτικούς στο πλαίσιο του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου Νοβάρτις


Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση με τις διώξεις κατά δημοσιογράφων και πολιτικών για το σκάνδαλο Νοβάρτις, με τον ιστότοπο του Documento να μεταδίδει πως ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης προέβη σε κατάθεση νέων στοιχείων κατά την έναρξη της απολογίας του, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέρες.

Στο στρατόπεδο Βαξεβάνη μιλούν ήδη για «συγκλονιστικές αποκαλύψεις με χορήγηση μάλιστα συγκεκριμένων στοιχείων». Ακόμα, πως «το γεγονός ότι έχει καταστεί κατηγορούμενος με βάση καταθέσεις συγκεκριμένων ανθρώπων που τον ενοχοποιούν, του έδωσε το ηθικό και νομικό δικαίωμα να σπάσει το δημοσιογραφικό απόρρητο ως προς την προστασίας της πηγής του. Όπως αποκάλυψε κατά την πολύωρη απολογία του, μια από τις πηγές του για την υπόθεση Novartis ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Γιάννης Αναστασίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η διαδικασία της απολογίας του Κώστα Βαξεβάνη πρόκειται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Μεταξύ άλλων στοιχείων, τα οποία πλέον βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ο Βαξεβάνης εμφάνισε απομαγνητοφωνημένους διαλόγους του με τον Μανιαδάκη ο οποίος τον ενημερώνει για συναντήσεις του με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μανιαδάκης στον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, ο Στουρνάρας, τον φώναξε στο γραφείο του και τον απείλησε, λέγοντάς του ότι «ή θα είσαι μαζί μας ή όταν γίνουμε κυβέρνηση θ’ αλλάξουμε το νομικό καθεστώς και θα σε γαμήσουμε».

 

Αιτήματα Βαξεβάνη κατά Μανιαδάκη και για νέο άνοιγμα της υπόθεσης Novartis

Ο Βαξεβάνης ζήτησε η κατάθεσή του και τα αποδεικτικά στοιχεία να διοχετευθούν στον εισαγγελέα για να γίνουν τρία πράγματαΠρώτον, να διωχθεί για ψευδορκία ο Μανιαδάκης ενώπιον της ελληνικής Βουλής, αλλά και ενώπιον της ανακρίτριας. Δεύτερον, να διωχθεί για πλαστογραφία μετά χρήσεως, γιατί παραχώρησε στην ανάκριση το μισό ενός μηνύματος, αλλοιώνοντας έτσι το περιεχόμενό του και αλλάζοντας την ουσία του. Ουσιαστικά δηλαδή πλαστογράφησε ένα μήνυμα. Τρίτον, να πάει στην Εισαγγελία για ν’ ανοίξει εκ νέου η υπόθεση Novartis, αφού ο εκβιασμός του Μανιαδάκη από τον Στουρνάρα και από άλλους προκειμένου με τη στάση του ως προστατευόμενος μάρτυρας ν’ απαλλάξει τους εμπλεκόμενους, αποτελεί νέο στοιχείο.Μάλιστα, ο Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε από την ανακρίτρια να καλέσει τον Νίκο Μανιαδάκη προκειμένου να επιβεβαιώσει τα περί εκβιασμού του από τον Γιάννη Στουρνάρα, τα οποία είχε αποκαλύψει στον δημοσιογράφο.

Εκτός των παραπάνω εξαιρετικά σημαντικών για την ουσία της υπόθεσης Novartis, νέων στοιχείων, κατά την ανάκριση, ο Βαξεβάνης ζήτησε από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζόπουλου, να του υποδείξει με ακρίβεια, τη σελίδα, την παράγραφο αλλά και την πρόταση από την οποία προκύπτει ότι το Documento δημοσιοποίησε κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρας Αικατερίνης Κελέση, πριν αυτή δοθεί. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που έχει συντάξει η ανακρίτρια, αναφέρει ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2018, ο Βαξεβάνης έγραψε για μια κατάθεση μάρτυρος που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορούσε να υποδειχθεί, αφού όσα αναφέρονται στο επίμαχο φύλλο του Documento αφορούν καταθέσεις που έχουν προηγηθεί κατά πολλές ημέρες, της δημοσιοποίησής τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ οφείλουν απαντήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη:

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αποκάλυψε σήμερα ότι κατέθεσε στην ανακρίτρια συνομιλίες και γραπτά μηνύματα από τον κ. Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος ως προστατευόμενος μάρτυρας " Γιάννης Αναστασίου " ήταν ένας από αυτούς που τον τροφοδοτούσαν με πληροφορίες για το σκάνδαλο Novartis. Πληροφορίες για τον χρηματισμό πολιτικών, αλλά και για αυτούς που τον εκβίαζαν πριν 5 χρόνια να μην καταθέσει λέγοντας του πως έχουν έτοιμο νόμο να εξουδετερώσουν προστατευόμενους μάρτυρες και εισαγγελείς μόλις αλλάξει η κυβέρνηση.  Δηλαδή, όλα όσα έγιναν μόλις κέρδισε η ΝΔ την εξουσία. 

Ο δε κ. Μανιαδάκης μετατράπηκε σε έναν από τους βασικούς μάρτυρες στην Προανακριτική που έστησαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να "βαφτίσουν " το διεθνές σκάνδαλο Novartis σε σκευωρία. Και τα δύο κόμματα είναι υποχρεωμένα απέναντι στην Βουλή και τον ελληνικό λαό να δώσουν άμεσα απαντήσεις.​

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει συνήγορος του Βαξεβάνη

«Ο κ. Βαξεβάνης κλήθηκε για απολογία ελεγχόμενος για βαρύτατα αδικήματα από τον 'Αρειο Πάγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει από την αρχή το ρόλο του συνήγορου του. Διαπράττει μέγιστο θεσμικό ατόπημα όταν προκειμένου να καλυψει τον κ. Βαξεβάνη αμφισβητει την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηριου της Χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα προσθέτει: «Και ποιον υπερασπίζεται; Τον κ. Βαξεβάνη που το πρωί επιτέθηκε στην ανακρίτρια πριν την απολογία του και στη συνέχεια πανηγύριζε ότι έσπασε το «δημοσιογραφικό του απόρρητο» που μέχρι σήμερα προστάτευε γιατί δεν του το επέτρεπε η ηθική του. Τι να σχολιάσει κανείς…».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)