to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 05.05.2022

Διεθνή

«Βόμβα» ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός θανάτων από covid αγγίζει τα 15 εκατομμύρια

Τον θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πανδημία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τα 5,4 εκατ. των καταγεγραμμένων νεκρών


Ζοφερά νούμερα αναφορικά με τους θανάτους από κορονοϊό παγκοσμίως έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του οποίου σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει άμεσα ή έμμεσα τη ζωή τους από τη νόσο.

Και αυτό καθώς η πανδημία βρήκε απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας, ακόμη των ανεπτυγμένων χωρών, σαρώνοντας στο πέρασμά της τη δημόσια υγεία. Ο αριθμός που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ως πραγματικό απέχει πολύ από τον επίσημο αριθμό των 6 εκατομμυρίων θανάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Μάλιστα, τα περισσότερα θύματα ανήκουν στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 5/5, ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «καταθλιπτικό» το νούμερο, λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, η απόφαση της Νότιας Κορέας να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υγεία μετά το σοβαρό ξέσπασμα του ιού MERS το 2003 της επέτρεψε να αποκρούσει αποτελεσματικότερα την COVID-19 και να έχει περίπου το ένα 20ο του κατά κεφαλήν ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες που ανέλαβαν για λογαριασμό του ΠΟΥ να υπολογίσουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων από COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2020 έως το τέλος του 2021, συμπέραναν ότι σημειώθηκαν 13,3 μέχρι 16,6 εκατομμύρια θάνατοι που είτε προκλήθηκαν απευθείας από τον κορονοϊό είτε οφείλονταν στις επιπτώσεις της πανδημίας στα συστήματα υγείας. Χαρακτηριστική περίπτωση που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία θανάτων είναι οι καρκινοπαθείς που δεν μπορούσαν να αναζητήσουν θεραπεία στα νοσοκομεία που ήταν ασφυκτικά γεμάτα με ασθενείς COVID.

Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα που έχουν καταχωρίσει οι χώρες καθώς και σε στατιστικά μοντέλα.

Ο προσδιορισμός του ακριβούς αριθμού θανάτων κορονοϊού είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία από την αρχή της πανδημίας, καθώς τα καταχωρημένα στοιχεία αντανακλούν μονάχα ένα κλάσμα της πραγματικής καταστροφής που προκάλεσε ο ιός, κυρίως λόγω των περιορισμένων δοκιμών και των διαφορετικών μεθόδων με τον οποίο οι χώρες υπολογίζουν τους θανάτους από τον COVID-19.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι υπήρξαν περισσότεροι από 18 εκατομμύρια θάνατοι από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Στο μεταξύ, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής Καναδούς ερευνητές υπολόγισε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ανεπίσημοι θάνατοι Covid μόνο στην Ινδία.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία του ΠΟΥ για τον υπολογισμό των θανάτων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ινδική κυβέρνηση δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν 474.806 περισσότεροι θάνατοι Covid το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά δεν είπε πόσοι σχετίζονται με την πανδημία.

Διάφοροι ειδικοί λένε ότι παρόλο που ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από COVID-19 εξακολουθεί να ωχριά μπροστά στην πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 – όπου εκτιμάται ότι πέθαναν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι - το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό παρά την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης των εμβολίων, είναι ντροπή.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της long covid στη δημόσια υγεία.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)