to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:54 | 14.01.2020

Πολιτική

Έγγραφο: Δύο εμβάσματα της Nοβάρτις σε κοινό λογαριασμό της Ελ. Ράικου και του συζύγου της

Με καθυστέρηση ξεκινήσε την κατάθεσή της η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου μετά από αναταραχή που δημιουργήθηκε με καταγγελίες της Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛ για έγγραφα που απέστειλε η κ. Τουλουπάκη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έγγραφα αφορούν εμβάσματα της Nοβάρτις σε κοινό λογαριασμό της κ. Ράικου με τον σύζυγό της.


Φωτιά στην υπόθεση Νοβάρτις βάζει έγγραφο της δικογραφίας το οποίο αποδεικνύει ότι η Νοβάρτις χρηματοδοτούσε όχι μόνο τον σύζυγο της Ελ. Ράικου, όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό από δημοσιεύματα του τύπου, αλλά και την ίδια την εισαγγελέα Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, που αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, αναφέρονται δύο εμβάσματα της εταιρείας προς τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό που είναι στο όνομα της Ελένης Ράικου και του συζύγου της, Λεωνίδα Καρνέση. Το πρώτο έμβασμα που αναφέρει το έγγραφο καταβλήθηκε στις 15/12/2008, το δεύτερο στις 279/2010. Επίσης, το έγγραφο κάνει λόγο και για ένα τρίτο έμβασμα, το οποίο προέρχεται από την φαρμακευτική εταιρεία Astellas Pharmaceuticals ΑΕΒΕ, ύψους 5000 ευρώ, με ημερομηνία 19/2/2014.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανατρέπει πλήρως ένα μεγάλο μέρος των ισχυρισμών της κ. Ράικου. Κι αυτό γιατί η κ. Ράικου είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη όταν είχε αποκαλυφθεί πως ο σύζυγος της είχε χρηματοδοτηθεί από τη Νοβάρτις. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, έγγραφο επιβεβαιώνει πως τα δημοσιεύματα ήταν αληθή αλλά και πως τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό που ήταν και στο δικό της όνομα.

Δείτε το έγγραφο:

Στο έγγραφο αναγράφονται τα ποσά 1.000 ευρώ στις 15.12.2008, άλλα 1.000 ευρώ στις 27.09.2010, και 3.000 ευρώ στις 19.02.2014.

Τα τρία εμβάσματα

-έμβασμα από τη NOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 15.12.2008, σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι ο Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα από τη ΝOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 27.09.2011 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα της φαρμακευτικής εταιρείας ASTELLAS PHARMACEUTICALS AEBE, ύψους 3.000 ευρώ, στις 19.04.2014 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

Η κ. Ράικου, καταθέτοντας απόψε στην επιτροπή της Βουλής, δήλωσε ότι αναγνωρίζει μόνο το δεύτερο έμβασμα, αυτό του Σεπτεμβρίου του 2011, και τόνισε ότι οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε έρευνες. Φέρεται δε, να χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό «δημιούργημα του Παπαγγελόπουλου».

Δημιούργημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι για την Ελένη Ράικου και το ενημερωτικό σημείωμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς προς την Προανακριτική Επιτροπή, το οποίο αποτυπώνει τα εμβάσματα της Novartis και της Αstellas Pharmaceuticals.

Κατά την εισαγγελέα Εφετών οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες. «Όπως και ο άνδρας μου, ο οποίος έλαβε 1.020 ευρώ. Αναγνωρίζω μόνο το δεύτερο έμβασμα στις 27/9/2010. Το πρώτο δεν υπάρχει, δεν το ξέρω, δεν το αναγνωρίζω. Και αυτό το έγγραφο είναι δημιούργημα του Παπαγγελόπουλου» κατέθεσε η μάρτυρας, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης καταγγέλλοντας τον για αφόρητες πιέσεις και εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.

Υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό, στήνοντας δημοσιεύματα «με παρακρατικές μεθόδους». «Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μετέπειτα πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες. «Ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν «σκευωρός της ενεργούς πολιτικής».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κ. Ράϊκου

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε απάντηση των όσων κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, δήλωσε ότι είναι «αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κ. Ράϊκου. Προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί».

   Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος προσέθεσε: «Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».

Η Προανακριτική ξεκίνησε με διαμαρτυρίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ

Διαμαρτυρία Ν.Δ. δια του Θ. Πλεύρη γιατί η Τουλουπάκη δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αποστολής εγγράφων της πλειοψηφίας και απέστειλε μονάχα έγγραφα που ζήτησε ο κ. Λάππας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την «επιλεκτική αποστολή στοιχείων» από την κ. Τουλουπάκη κατήγγειλε και ο Β. Κεγκέρογλου. Κατατέθηκε πρόταση από τον Ι. Μπούγα να σταλεί διαμαρτυρία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την προϊσταμένη της.

Η άμεση ικανοποίηση του αιτήματος κατάθεσης εγγράφων του κ. Λάππα από την κ. Τουλουπάκη προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια σε μέλη της Επιτροπής δεδομένου ότι εκκρεμούν πολλά άλλα αιτήματα.

Θ. Πλεύρης: Η κα Τουλουπάκη πρόλαβε από την Παρασκευή που ο κ. Λάπας ζήτησε ορισμένα έγγραφα να τα βρει και να τα αποστείλει σήμερα στην Επιτροπή μας αλλά όλων των υπολοίπων τα αιτήματα τα αφήνει να εκκρεμούν εδώ και εβδομάδες. Γιατί; Γίνεται επιλεκτική μεταχείριση. Προτείνω να εκφράσουμε διαμαρτυρία και πιθανόν να ασκήσουμε και κάθε νόμιμο δικαίωμά μας στην Επιτροπή

Β. Κεγκερογλου: Νομίζω οτι δεν πρόκειται ούτε για απλή αμέλεια ούτε για αδιαφορία. Είναι συνέχεια της όλης μεταχείρισης της υπόθεσης. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Γιατί η κυρία Τουλουπάκη επιλέγει τί θα στείλει και τί όχι; Παίρνει από κάπου εντολές είναι σε συνεννόηση με κάποιον; Πρέπει ως Επιτροπή να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

Ι. Μπούγας: Προτείνω την κατάθεση δήλωσης δυσαρέσκειας ή και διαμαρτυρίας της Επιτροπής προς την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Τουλουπάκη: Έχουν αποσταλεί στην Προανακριτική όσα στοιχεία ζητήθηκαν

Eχουμε αποστείλει όσα στοιχεία μας ζητήθηκαν από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, απαντά η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η κ. Τουλουπάκη διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, με έγγραφό του ζήτησε να αποσταλούν στη Βουλή το αργότερο ως σήμερα τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και εστάλησαν. Επισημαίνει επίσης, ότι στο γραφείο της δεν έχει διαβιβαστεί κανένα άλλο αίτημα από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής για αποστολή άλλων στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυση και αγωγή στη Ράικου από το Documento

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)