to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 02.04.2019

πηγή: volos.ert.gr

Κοινωνία

Βόλος: Διαμαρτυρία στο λιμάνι της ΑΓΕΤ για το ουκρανικό πλοίο με σκουπίδια προς καύση

Από την Ουκρανία είναι το φορτίο με τα επεξεργασμένα σκουπίδια που πρόκειται να καούν από την ΑΓΕΤ, όπως έγινε γνωστό από μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τα οποία βρέθηκαν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ προσπαθώντας να σταματήσουν την αποβίβαση του φορτίου


Από την Ουκρανία είναι το φορτίο με τα επεξεργασμένα σκουπίδια που πρόκειται να καούν από την ΑΓΕΤ, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τα οποία βρίσκονται στο λιμάνι της ΑΓΕΤ , προσπαθώντας να σταματήσουν  την αποβίβαση του φορτίου, τόσο μέσω των ακτιβιστικών ενεργειών όσο και με τα ασφαλιστικά μέτρα που θα καταθέσουν αύριο Τετάρτη για παραβίαση των όρων φορτοεκφόρτωσης.

Ο Στέλιος Λημνιός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα προσπάθησε να μπει στο καράβι με τα σκουπίδια, αλλά οι Ουκρανοί εργαζόμενοι τον απώθησαν. Στη συνέχεια τοποθέτησε πανό διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, ενώ οι λιμενικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν τα μέλη της Επιτροπής για λόγους ασφαλείας των ίδιων.

Ενημέρωσαν τον εισαγγελέα

Στις 2:30 το μεσημέρι αρκετοί πολίτες, μέλη της επιτροπής πήγαν στα Δικαστήρια του Βόλου και ενημέρωσαν τον εισαγγελέα υπηρεσίας.

Όπως είπε ο Στέλιος Λημνιός, τα μέλη, παρουσία νομικού, πήγαν στον εισαγγελέα και ζήτησαν προσωρινή διαταγή για να σταματήσει η εκφόρτωση του πλοίου, μέχρι να εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα που θα καταθέσουν αύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εισαγγελέας είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει, διότι χρειάζεται μια βεβαίωση όσων κατέθεσαν οι πολίτες, από το Λιμεναρχείο.

Ο κ. Λημνιός είπε ότι θα κατατεθεί μήνυση στο Λιμεναρχείο και, μετά από συνεννόηση εισαγγελέα και λιμενάρχη, να υπάρξει μια έκθεση του Λιμεναρχείου που να επιβεβαιώσεις τις καταγγελίες των πολιτών.

Τα μέλη της επιτροπής κατήγγειλαν ότι το φορτίο δεν μεταφέρεται σε κλειστούς ταινιόδρομους, όπως προβλέπει η άδεια της ΑΓΕΤ, δεν επιτρέπεται η εναπόθεσή του στο έδαφος, αλλά μεταφέρεται εναέρια από το πλοίο, τα κλαρκ που χρησιμοποιούνται δεν είναι κατάλληλα, γιατί «τραυματίζουν» το φορτίο και σκίζουν τις συσκευασίες, θέματα που εξέθεσαν στον εισαγγελέα.

Η επιτροπή αγώνα πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, αύριο Τετάρτη σκοπεύει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, είτε έχει ξεφορτώσει το πλοίο, είτε όχι, ώστε να μπλοκάρει έστω το επόμενο καράβι, όπως ανέφερε ο Στ. Λημνιός.

Εντωμεταξύ στην ανακοίνωση- προσκλητήριο  που είχε εκδόσει η Επιτροπή μεταξύ άλλων αναφέρονταν «Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για τον ένα χρόνο από την ημέρα που πολίτες και μέλη της Επιτροπής καταφέραμε να ακινητοποιήσουμε φορτηγό της ΑΓΕΤ – Lafarge Holcim με ιταλικό καύσιμο φορτίο και να αποκαλύψουμε όλα όσα όλη η τοπική κοινωνία πια γνωρίζει για το θάνατο που σκορπά η εταιρεία πάνω από τα κεφάλια μας και μέσα στα τρυφερά πνευμόνια των παιδιών μας. Κι όμως, σαν να έπρεπε (;) να γίνει πάλι σήμερα, νέο πλοίο ξεφορτώνει εισαγόμενα σκουπίδια στο λιμάνι της ΑΓΕΤ, αυτά που θα καούν προφανώς το επόμενο διάστημα. Σαν να μην άκουσαν τους 10.000 πολίτες που συμπορευτήκαμε μέχρι την πύλη της εταιρείας για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν θέλουμε το θάνατο που μας προσφέρουν! Σαν να μην ξέρουν ότι ο Βόλος είναι ήδη άρρωστος και δεν αντέχει άλλο κακό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)