to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 08.09.2020

Διεθνή

Βολιβία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγορεύει στον Έβο Μοράλες να είναι υποψήφιος για τη Γερουσία

Η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει καταφύγει στην Αργεντινή, να είναι υποψήφιος για τη Γερουσία στις επόμενες εκλογές, εμποδίζοντας την επιστροφή του στην πολιτική μετά την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα έγραψε στο Twitter «επείγον ο Έβο Μοράλες κωλύεται», αμέσως μόλις το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) να αρνηθεί στον Μοράλες το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Ο πρώην πρόεδρος (2006-2019) επιθυμούσε να ακυρωθεί η απόφαση της ανώτατης εκλογικής αρχής, η οποία του είχε απαγορεύσει τον Φεβρουάριο να είναι υποψήφιος στην κεντρική περιφέρεια Κοτσαμπάμπα, στην οποία δεν κατοικεί πλέον.

Η Βολιβία διέρχεται μια μετεκλογική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019. Ο Έβο Μοράλες δήλωσε πως κέρδισε μια τέταρτη θητεία σ' αυτές τις προεδρικές εκλογές, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

Έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων, ο πρόεδρος παραιτήθηκε και διέφυγε στη Βολιβία, καθώς εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό. Αρχικά διέφυγε στο Μεξικό, μετά στην Αργεντινή, ενώ διορίσθηκε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ο 60χρονος Μοράλες, ο οποίος διώκεται στη χώρα του για «στάση και τρομοκρατία» και για άλλες κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως ισχυρισμούς για σχέσεις με ανήλικες, δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία.

Οι γενικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν αναβληθεί τρεις φορές εξαιτίας της πανδημίας, θα διεξαχθούν για να εκλεγούν ένας πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, καθώς και 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)