to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 21.02.2016

Διεθνή

Βολιβία: Σήμερα το δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν ο Μοράλες μπορεί να διεκδικήσει και άλλη θητεία

Ο λαός της Βολιβίας θα προσέλθει στις κάλπες σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει κατά πόσον ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες μπορεί να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία.


Οι πολίτες της Βολιβίας καλούνται στις κάλπες σήμερα για ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν θα υλοποιηθεί το σχέδιο του προέδρου Έβο Μοράλες να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της λατινοαμερικάνικης χώρας και να καταργηθεί ο ισχύων περιορισμός των προεδρικών θητειών, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές της χώρας.

Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την κατάργηση του ισχύοντος ορίου είναι σχεδόν ίσο με το ποσοστό εκείνων που εναντιώνονται σε αυτή και κυμαίνεται περί το 40%.

Ο 56χρονος Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας, κυβερνά τη Βολιβία από τον Ιανουάριο του 2006. Το 2008 είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα για να κριθεί εάν θα παρέμενε στην προεδρία, αλλά παρά τις προσπάθειες της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ο Μοράλες συγκέντρωσε το 67% των ψήφων και παρέμεινε αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Σύνταγμα της Βολιβίας προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί μόνο δύο συναπτές θητείες, αλλά το 2013 το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει πως ο Μοράλες είχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και για μια τρίτη.

Ο Μοράλες είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στα τέλη του 2005, συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων. Στις εκλογές του 2009 έλαβε ποσοστό 64% και σε αυτές του 2013 το 61%. Η τρίτη θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2020 και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνουν στα τέλη του 2019.

Το Σύνταγμα το οποίο είχε εγκριθεί το 2009 όριζε ότι ο πρόεδρος έχει δικαίωμα για δύο διαδοχικές θητείες. Όμως το 2013 το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η πρώτη θητεία του Μοράλες δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη, αφού το νέο Σύνταγμα δεν είχε αναδρομική ισχύ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)