to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 02.07.2013

Διεθνή

Βολιβία: Δεν αποκλείει τη χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν

Ο Έβο Μοράλες δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει ενδεχόμενο ασύλου. Η Βραζιλία αρνήθηκε να χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν. Εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις ζήτησε η Πολωνία, μια χώρα εκ των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ.


Η Πολωνία, η οποία είναι μεταξύ των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν ότι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τις επικοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την NSA (την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) για τη δράση της έναντι της Πολωνίας και της ΕΕ», δήλωσε μέσω του Twitter ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Στο μεταξύ, στην Μπραζίλια, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Βραζιλία δεν θα χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν και πρόσθεσε ότι το σχετικό αίτημα θα μείνει αναπάντητο.

Η απόρριψη αυτή κάνει τη Βραζιλία την τελευταία σε μια σειρά χωρών που έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν άσυλο στον Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ για διαρροή πληροφοριών σχετικά με απόρρητα αμερικανικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα του Σνόουντεν για πολιτικό άσυλο.

"Αν υπάρχει αίτημα, είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να το συζητήσουμε και να εξετάσουμε την ιδέα αυτή», δήλωσε ο Μοράλες μιλώντας στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

Η Βολιβία είναι μία από τις 21 χώρες στις οποίες ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει διατυπώσει αιτήματα χορήγησης πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο Μοράλες πρόσθεσε πως η Βολιβία είναι έτοιμη να «βοηθήσει» τον Σνόουντεν, αλλά δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)