to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 03.09.2021

πηγή: ot.gr

Οικονομία

Βολές στο οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ από τον Τζ. Στίγκλιτς– Προτείνει στροφή στις «πράσινες υποδομές»

Ο πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο CNBC ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε πως το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί, αναφέροντας την ανισότητα, την κλιματική κρίση και την έλλειψη ανθεκτικότητας της οικονομίας της αγοράς.


Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς πιστεύει ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ανασυνταχθεί η αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη».

Ο πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο CNBC ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε πως το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί, αναφέροντας την ανισότητα, την κλιματική κρίση και την έλλειψη ανθεκτικότητας της οικονομίας της αγοράς.

Ο Στίγκλιτς δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος και επισήμανε ότι πολλά υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, καθώς σχετίζονται.

«Μπορείτε να πάρετε δύο σε ένα», είπε χαρακτηριστικά σε εκπρόσωπο του CNBC, στο ετήσιο φόρουμ Ambrosetti, στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει, για παράδειγμα, να επενδύσουν στην οικοδόμηση «πράσινης» υποδομής που δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει στη μείωση της ανισότητας, όπως υποστήριξε.

«Εάν το σκεφτείτε, συνειδητοποιείτε ότι μπορούμε να επιτεθούμε σε δύο ή τρία από αυτά τα προβλήματα ταυτόχρονα», είπε ο 78χρονος οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το εργατικό δυναμικό και το κεφάλαιο για να το πράξουν.

Πρόταση για αύξηση φόρων

Ο Στίγκλιτς ανέφερε δε ότι θα ήταν «υγιές» για την αμερικανική οικονομία να αυξήσει τους φόρους «λίγο» για να χρηματοδοτήσει «μερικά από τα πράγματα που χρειαζόμαστε για το κοινό καλό». Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο, 130 χώρες υποστήριξαν τη θέσπιηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης εταιρειών 15%.

Η επιτυχημένη οικονομία δεν καθορίζεται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι υποδομές και οι προσπάθειες σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Στίγκλιτς.

Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση στις ΗΠΑ για το ότι πρέπει να αλλάξουν παρωχημένοι νόμοι που ίσχυαν εδώ και 125 χρόνια και να αντιμετωπιστεί η υπερβολική ισχύς στην αγορά σε ολόκληρη την Αμερική. «Η συγκέντρωση της ισχύος στην αγορά έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία 35 χρόνια», τόνισε.

Η ρύθμιση και η υπερφορολόγηση δεν θα έχει ως επίπτωση η Δύση να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα από τις αναδυόμενες δυνάμεις και την Κίνα, σύμφωνα με τον Στίγκλιτς. «Είμαι πραγματικά σίγουρος ότι αυτή η νέα ατζέντα θα μας ενισχύσει», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ο ανταγωνισμός κάνει τις οικονομίες της αγοράς πιο καινοτόμες, ενώ τα μονοπώλια μειώνουν την καινοτομία (..) είδαμε πώς οι μεγάλοι γίγαντες συνθλίβουν πραγματικά την καινοτομία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)