to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 15.07.2019

Αθλητισμός

Βλάσης Μάρας: Στόχος να πάω στο Τόκιο, όπου μπορεί να τελειώσω την καριέρα μου

Καημός του μεγάλος, το Ολυμπιακό μετάλλιο


Το όνομά του, συνυφασμένο με την κορυφή. Κατακτητής της πρωτιάς σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, περισσότερες από μία φορές, δεκάδες οι πανελλήνιοι τίτλοι και οι διακρίσεις, άπειροι οι αγώνες στους οποίους συμμετείχε στην πολυετή διαδρομή του στον “ κόσμο” της ενόργανης γυμναστικής.

Καημός του μεγάλος, το Ολυμπιακό μετάλλιο, το οποίο προσδοκά να μπορέσει να διεκδικήσει, εφόσον καταφέρει να εξασφαλίσει θέση για το Τόκιο, το 2020. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι, μάλιστα, πιθανό να σηματοδοτήσει το τέλος της δράσης του ως αθλητής, καθώς: «Μπορεί να τελειώσω εκεί την καριέρα μου», όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Βλάσης Μάρας.

Ο 37χρονος Ελληνας πρωταθλητής επέστρεψε σε αγώνες το διήμερο 11-12 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών-Γυναικών/Εφήβων-Νεανίδων, μετά τους Μεσογειακούς, πέρυσι, στην Ταραγόνα. Θέλησε, ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, να κάνει ένα ξεμούδιασμα πριν το εντατικό πρόγραμμα προετοιμασίας που χρειάζεται να ακολουθήσει προσεχώς, ώστε να καταστεί εφικτό να πάει το φθινόπωρο στο Παγκόσμιο, στη Στουτγκάρδη. Διοργάνωση, μέσω της οποίας μπορεί να διεκδικήσει το... εισιτήριο για το Τόκιο.

«Η τελευταία αγωνιστική παρουσία μου ήταν οι Μεσογειακοί Αγώνες πέρυσι το καλοκαίρι. Οπότε, στην προκειμένη, το Πανελλήνιο, ήταν για μένα απλά ένα ξεμούδιασμα. Πρέπει, γενικά, να μπω στη διαδικασία αγώνων, να προετοιμαστώ τον Αύγουστο, όντας ελεύθερος από κάθε άλλη μου υποχρέωση. Σωματικά νιώθω καλά, θέλω να συγκεντρωθώ για να κάνω πιο ποιοτική δουλειά και να καταφέρω έτσι να ανταποκριθώ στα προγράμματά μου», τόνισε, εμφατικά, ο Μάρας.

Πρόσθεσε, επισημαίνοντας: «Ο στόχος μου είναι η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με βάσει τα κριτήρια της Ομοσπονδίας, θα πρέπει να αποδείξω ότι πρέπει να πάω στη Στουτγκάρδη, για να διεκδικήσω θέση στο Τόκιο».


«Τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται»

Στο Πανελλήνιο, στην αίθουσα «Ιωάννης Μελισσανίδης», του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, ο Μάρας τερμάτισε 2ος στο μονόζυγο, στον τελικό των Ανδρών (12/7), πίσω από τον Νίκο Ηλιόπουλο.

Ο τελευταίος κατακτώντας συνολικά τρία χρυσά μετάλλια στους αγώνες (δίζυγο, μονόζυγο, σύνθετο ατομικό), έφτασε τους 19 πανελλήνιους τίτλους στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του πολυνίκη στην ιστορία του θεσμού, με επίσης 19 χρυσά σε πανελλήνια πρωταθλήματα Ανδρών, Βλάση Μάρα.

«Τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται! Κάθε αθλητής είναι ξεχωριστός! Ο Νίκος Ηλιόπουλος διάλεξε το δύσκολο δρόμο του σύνθετου ατομικού, το οποίο θέλει μεγαλύτερο χρόνο και κόπο για να διακριθείς», σχολίασε ο Μάρας για την επιτυχία του συναθλητή του.


«Απωθημένο το Ολυμπιακό μετάλλιο»

Το πιθανό ταξίδι για το Τόκιο, το επόμενο καλοκαίρι, θα σημαίνει την 5η συμμετοχή του Βλάση Μάρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αγώνες που δεν αποκλείεται να αποτυπωθούν μέσα του εντονότερα από κάθε άλλους, εφόσον επιλέξει με αυτούς να ρίξει την αυλαία στην πορεία του ως αθλητής.

«Θέλω πολύ να πάω στο Τόκιο. Αν τα καταφέρω, μπορεί να τελειώσω εκεί την καριέρα μου. Θα δούμε, όμως, δεν το ξέρω ακόμη!», μοιράστηκε μαζί μας.

Συμπλήρωσε, λέγοντας: «Επιθυμία μου είναι να ολοκληρώσω τη διαδρομή μου με έναν σημαντικό αγώνα. Εχω αρχίσει να επεξεργάζομαι την ιδέα της αποχώρησης από την ενεργό δράση. Ξεκίνησα κάτι δικό μου (σ.σ. τον γυμναστικό αθλητικό σύλλογο “ Συσπείρωση”, όπου επιτηρεί προπονητές, αλλά κάνει και ο ίδιος προπονήσεις σε μικρά παιδιά) και για να αφοσιωθώ πλήρως σε αυτό, χρειάζεται να σταματήσω να είμαι αθλητής. Νομίζω πως η μετάβαση στη ζωή μου, μέσα από αυτό, θα είναι πιο ομαλή. Το να σταματήσω ξαφνικά να αγωνίζομαι, θα ήταν πολύ επώδυνο. Σταδιακά θα είναι πιο ομαλή η έξοδος».

Παραδέχτηκε, επίσης, πως: «Αγωνιστικό απωθημένο είναι το Ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι κάτι που θα έπρεπε να το έχω κατακτήσει το 2004, δεν ήρθε. Προσπάθησα άλλες τρεις φορές, δεν ήρθε. Θα δοκιμάσω άλλη μία, διεκδικώντας θέση για το Τόκιο, αλλά ακόμη και αν δεν έρθει, είμαι εντάξει με αυτό, έχω συμβιβαστεί! Πιο πολύ θα μου λείψει να αγωνίζομαι με την εθνική ομάδα, παρά το να κυνηγάω αυτό το όνειρο».


«Δε θυμάμαι όλους τους αγώνες μου...»

Για το κοινό, τους θαυμαστές του, η παρουσία του Βλάση Μάρα σε αγώνες είναι ταυτισμένη με σίγουρη επιτυχία. Η δική του αντίληψη είναι διαφορετική.

«Οι επιτυχίες του παρελθόντος έχουν αφήσει στον κόσμο ότι κάθε φορά που αγωνίζομαι θα είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Το ότι μπορείς, όμως, να πετύχεις, πρέπει κάθε φορά να το αποδεικνύεις.  Επιδίωξή μου, όποτε αγωνίζομαι, είναι να πετυχαίνω αυτό που έχω θέσει ως στόχο: να κάνω μια καλή παρουσία, προκειμένου όταν χρειαστεί, να είμαι απόλυτα έτοιμος. Κοιτάζω πάντα να είμαι καλά εγώ με τον εαυτό μου και να νιώθω έτοιμος, ώστε να είμαι  προετοιμασμένος για τον σημαντικό αγώνα που έχω θέσει ως κορυφή», ήταν τα λόγια του.

Είπε, ακόμη: «Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Στο μυαλό μου έχω περισσότερο, φυσικά, τις πρωτιές στα παγκόσμια πρωταθλήματα, την κατάκτηση του 5ου χρυσού ευρωπαϊκού. Είναι τόσες οι επιτυχίες, που πολλές τις έχω ξεχάσει! Τα έχω γραμμένα, αλλά δεν θυμάμαι όλους τους αγώνες μου, η αλήθεια είναι! Εχω κάνει πάρα πολλούς αγώνες, έφτανα, σε καλή αγωνιστική χρονιά, να κάνω και 15 αγώνες.

Στην προπόνηση δεν είναι όλες οι μέρες το ίδιο. Υπάρχουν μέρες που πηγαίνω στο γήπεδο και νιώθω καλύτερα από όταν ήμουν 20 χρονών και υπάρχουν και μέρες που νιώθω ότι είμαι 50 χρονών! Προσπαθώ να κρατάω μόνο τα θετικά. Στον αγώνα, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο αγώνας σου βγάζει διαφορετικές δυνάμεις από αυτές που έχεις μέσα σου».

Κατέληξε ο Μάρας εκτιμώντας πως θα μπορούσαν να διαμορφωθούν πιο κατάλληλες συνθήκες δουλειάς για τους αθλητές στην Ελλάδα σε «βάθος χρόνου, από τη μια μέρα στην άλλη δε γίνεται» και «Οταν θα μπουν σωστά άτομα εκεί που χρειάζεται, τα οποία θα θέλουν πολύ και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν».

Σε προσωπικό, δε, επίπεδο, υπολογίζει ότι: «Σε 2-3 χρόνια θα είναι γεγονός και σε μένα το σκηνικό της οικογένειας με παιδιά. Εχω φτάσει ήδη 37! Ο καθένας κινείται με βάσει αυτό που νιώθει στη ζωή του. Στην προσωπική μου ζωή έβαζα τα πράγματα πιο μετά, γιατί ήθελα να είμαι σωστά στις προπονήσεις και στο αγωνιστικό μου επίπεδο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)