to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 27.05.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Βλ. Πούτιν προς Ουκρανία: Τερματίστε την επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών

Τον άμεσο τερματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Ο ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον οποίο τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και στους εκπροσώπους των περιφερειών θα συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Λαβρόφ: Γελοίες οι νέες δυτικές κυρώσεις

Από την πλευρά του και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την έκκληση της Μόσχας για άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, ο σημαντικότερος στόχος για τις αρχές του Κιέβου, μετά την εκλογή νέου προέδρου την Κυριακή, είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε γελοίες τις νέες δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, ενώ είπε ότι δεν εξετάζεται ζήτημα επίσκεψης στη Ρωσία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, μετέδωσε το Interfax.

Γιατσενιούκ: «Οχι» σε απευθείας συνομιλίες

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, πάντως απορρίπτει τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών με τη Ρωσία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς δυτικούς μεσολαβητές, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι αντίπαλοί μας έχουν υποστεί βαριές απώλειες, ενώ εμείς δεν υποστήκαμε καμιά» δήλωσε ο Αβάκοφ προσθέτοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών θα συνεχισθεί.

Αεροπορική επιδρομή σε «στρατόπεδο εκπαίδευσης αυτονομιστών»

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των αυτονομιστών στο γειτονικό Λουχάνσκ καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Οι αναφορές για νεκρούς που φτάνουν από το Ντονέτσκ κάνουν λόγο για έως 40 θύματα, κυρίως φιλορώσοι ένοπλοι αλλά και τουλάχιστον δύο άμαχοι.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, η πραγματοποίηση διμερών διαπραγματεύσεων (ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία) απουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αδύνατη»

«Αν καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με τους Ρώσους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα σας εξαπατήσουν» είπε ο πρωθυπουργός την επομένη της εκλογής του φιλοδυτικού δισεκατομμυριούχου Πέτρο Ποροσένκο στην προεδρία της Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο δήλωσε πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνομιλήσει με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και πως μια τέτοια συνάντηση μπορεί να οργανωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)