to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βιβλιοπροτάσεις: «Η εκπαίδευση της αμάθειας» & «Μποντ εναντίον Μαιγκρέ»

Ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος προτείνει μέσω του sport-fm.gr βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη


Η εκπαίδευση της αμάθειας του ΖΑΝ ΚΛΩΝΤ ΜΙΣΕΑ μτφρ. Αγγελου Ελεφάντη. Εκδ. Βιβλιόραμα. 

«Η μαζική εκπαίδευση, υποσχόμενη να εκδημοκρατίσει την κουλτούρα που παλιότερα επιχωρίαζε στις προνομιούχες τάξεις, κατέληξε να αποβλακώνει τους ίδιους τους προνομιούχους. 

Η σύγχρονη κοινωνία, αν και κατάφερε να δημιουργήσει ένα χωρίς προηγούμενο επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης, παρήγαγε ταυτόχρονα νέες μορφές αμάθειας. Ολοένα και πιο δύσκολα οι άνθρωποι χειρίζονται την γλώσσα τους με άνεση και ακρίβεια, ολοένα και λιγότερο θυμούνται τα βασικά γεγονότα της ιστορίας της χώρας τους, ολοένα και πιο δύσκολα είναι σε θέση να κάνουν λογικές αφαιρέσεις ή να κατανοούν γραπτά κείμενα εκτός από τα υποτυπώδη». 

Αυτό το βιβλίο του Μισεά, επιβεβαιώνει ότι τα σπουδαία βιβλία δεν χρειάζεται να είναι ογκώδη. Λιγότερες από 110 σελίδες γεμάτες ιδέες και νοήματα, πολλές υποσημειώσεις και παραπομπές, τροφή εξαίρετης ποιότητας για ανθρώπους πεινασμένους πνευματικά. 

Από τα βιβλία που κρατούν το μυαλό ανοικτό, να βρίσκει τα περάσματα. 

Μπόντ εναντίον Μαιγκρέ των ΙΑΝ ΦΛΕΜΙΝΓΚ και ΖΩΡΖ ΣΙΜΕΝΟΝ μτφρ. Μαρία Αγγελίδου. Εκδ. Αγρα. 

Δεν πρόκειται ακριβώς για κάποιο βιβλίο που συνέγραψαν οι δύο δημιουργοί και στο οποίο αντιπαρατίθενται οι ήρωες που δημιούργησαν, αν και κάτι τέτοιο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον. 

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό βιβλιαράκι, 32 σελίδων το οποίο είναι μια συζήτηση μεταξύ των δύο συγγραφέων. Το 1964 μετά από ένα πρωτάθλημα γκολφ, ο Ιαν Φλέμινγκ συνάντησε τον Σιμενόν, στον πύργο του Εσαντάν, το σπίτι του κοντά στην Λωζάνη. Ο άγγλος δημοσιογράφος Gordon Young κανόνισε την συνάντηση των δύο και μαγνητοφώνησε την συζήτησή τους. 

Δυστυχώς, δεν παρουσιάζεται ολόκληρη εδώ αλλά ακόμη και έτσι μπορεί κάποιος να δει σημαντικά πράγματα, κυρίως τις διαφορές ανάμεσα στους δύο συγγραφείς. Τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το γράψιμο, τους ήρωές τους και την λογοτεχνία. Και από αυτές τις διαφορές, προκύπτει και η αντίληψη που έχουν δύο ολότελα διαφορετικοί άνθρωποι, απέναντι στην ζωή. Διασκεδαστικό ανάγνωσμα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)