to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 21.02.2013

left.gr

Πολιτισμός

Βιβλιοκριτικη: Τίτλοι τέλους

Του Πάνου Ραμαντάνη


«…όποιος έχει δουλέψει σε εφημερίδα θα αναγνωρίσει την αυθεντικότητα του βιβλίου…», δανεισμένο από την εφημερίδα Guardian

«Τίτλοι τέλους»… Αυτός είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του πρώτου μυθιστορήματος του Βρετανού συγγραφέα Τομ Ράχμαν. Μια γρήγορα μυρωδιά του χαρτιού και κατευθείαν ματιές στο οπισθόφυλλο. Το μάτι θα πέσει στην κριτική της Guardian: «…όποιος έχει δουλέψει σε εφημερίδα θα αναγνωρίσει την αυθεντικότητα του βιβλίου…», μας λέει… Αυτό ήταν! Οι σελίδες του βιβλίου «γυρίζουν» απίστευτα γρήγορα, το μυαλό αρχίζει να «γυρίζει» κι αυτό με την σειρά στα παλιά και οι θύμησες φτιάχνουν τις πρώτες εικόνες…

Πρωταγωνιστής όχι ένας αλλά πολλοί… «επώνυμοι και ανώνυμοι» χαρακτήρες μιας ιδιαίτερης πραγματικότητας! Δημοσιογράφοι… γραφιάδες μιας αγγλόφωνης εφημερίδας που εδρεύει στην Ρώμη και που έχει ιδρυθεί κατά τη δεκαετία του ’50 από έναν εκκεντρικό μεγιστάνα ονόματι  Σάιρους Οτ! Η ιστορία «τρέχει» μέχρι και το 2004, ημερομηνία που η εφημερίδα κλείνει! Και αυτό που περιγράφει ο Τομ Ράχμαν, στην ουσία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ιστορία των συντακτών, των διεθνών ανταποκριτών και των διορθωτών της. Παράλληλα όμως με τους πρωταγωνιστές της γραφής, ο Ράχμαν τρέχει και την ιστορία του περίεργου Σάιρους Οτ. Η πλοκή είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα και οι ιστορίες «τέμνονται» τόσο όσο χρειάζεται για να αναπτύσσεται το… «λογοτεχνικό μυστήριο»!

Κόρμος του μυθιστορήματος, όμως, παραμένει η εφημερίδα και οι εργαζόμενοι της. Από την… «αρχηγό» Κάθλιν Σόλσον, μέχρι τον Κλίντ, τον Άρθουρ, την Χάρντι, τον Χέρμαν, την Ζέινα και τον Λόιντ. Όλοι αυτοί «φτιάχνουν» τις εικόνες του Ράχμαν μέσα από μικρές ιστορίες «δημοσιογραφικής τρέλας»… Ιστορίες που θα «ζουμάρουν» πάνω από τον γερο - Λόιντ που θα προσπαθεί να… εφεύρει θέματα για να γράψει μπας και βγάλει κάνα φράγκο παραπάνω, ή πάλι ιστορίες που θα «κοιτούν» τον  Άρθουρ να γράφει τις νεκρολογίες του, ή και ιστορίες που θα περιμένουν να «ακούσουν» καρτερικά τον Σνάιντερ να μιλάει για τα… άγρια ρεπορτάζ του στο Κάιρο! 

Ο Ράχμαν, όμως, δεν γράφει απλά μια νουβέλα. Δημιουργεί χαρακτήρες που με την σειρά τους «κτίζουν» την ιστορία. Χαρακτήρες διαφορετικοί μεταξύ τους, χαρακτήρες, ίσως, εκκεντρικοί, μα πάνω απ’ όλα χαρακτήρες πέρα για πέρα υπαρκτοί! Έτσι, το δημιούργημα του Ράχμαν μοιάζει περισσότερο με εμπειρική προσέγγιση για το πώς μπορεί να υπάρχει, να πέφτει, να σηκώνεται και εντέλει να… πεθαίνει μια φυλλάδα, παρά με μυθοπλαστική ιδέα ενός τύπου που κάτι άκουσε κάποτε για την… δημοσιογραφία!

Εν κατακλείδι το βιβλίο του Ράχμαν μπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον, θελκτικό από έναν αναγνώστη. Η γλώσσα του μυθιστορήματος είναι κοφτή και άμεση χωρίς να προκαλεί την παραμικρή κόπωση στον αναγνώστη, ενώ η ροή του κειμένου μοιάζει με ταινία «run and gun». Πρόκειται, δηλαδή, για κείμενο που πολύ δύσκολα το αποχωρίζεσαι, καθώς το «τέλος» μοιάζει πάντοτε να είναι κοντά. Με λίγα λόγια οι «Τίτλοι τέλους» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!

***********************************

Ο Τομ Ράχμαν γεννήθηκε το 1974 στο Λονδίνο, αλλά μεγάλωσε στο Βανκούβερ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έκανε μεταπτυχιακά στη δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. 

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος του Associated Press αρχικά στη Νέα Υόρκη, με αποστολές στην Ινδία και στη Σρι Λάνκα, και το 2002 έγινε ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου στη Ρώμη, με αποστολές στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Από το 2006 εργάζεται για την International Herald Tribune. Ζει στο Λονδίνο. 

Το "Τίτλοι τέλους", που είναι το πρώτο μυθιστόρημά του, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, αποσπώντας επαινετικές κριτικές.

***********************************

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ του ΤΟΜ ΡΑΧΜΑΝ
Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Κέδρος, 2012
Μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)