to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 29.10.2012

left.gr

Πολιτισμός

Βιβλιοκριτική: «Ο κίτρινος στρατιώτης»

Του συνεργάτη μας Πάνου Ραμαντάνη


«Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ»… ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΗΤΣΟΥ


Όταν η σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία λειτουργεί ως «background» μιας απλής μυθιστορίας, το αποτέλεσμα που προκύπτει, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής!

Όταν μπερδεύεται η ιστορία με τη μυθιστορία το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι, τουλάχιστον, περίεργο! Ίσως γιατί οι εραστές της ιστορίας προτιμούν την ξερή ροή των γεγονότων ή γιατί ίσως οι λάτρεις της λογοτεχνίας ερωτεύονται πιο πολύ τον μύθο από την πραγματικότητα! Υπάρχουν όμως φορές που η σύνθεση δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση στον αναγνώστη… Είναι οι φορές που η μυθιστορία απλά κυλά με «background» ένα ή και περισσότερα ιστορικά γεγονότα! 
Ο «κίτρινος στρατιώτης» του Ανδρέα Μήτσου είναι μια τέτοια ιστορία… Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, αποτελούν τον ιστορικό καμβά, πάνω στον οποίο θα κινηθεί το μυθιστόρημα…
Ένας ολίγον αφελής, αλλά όμορφος επαρχιώτης νεαρός, Γιάννος το όνομά του, θα βρεθεί, όντας νεοσύλλεκτος, να υπηρετεί στην παραμεθόριο του Έβρου. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που, θα… «οδηγηθεί», μέσω Τουρκίας, στην Αίγυπτο και θα πολεμήσει στο Τομπρούκ και στο Ελ Αλαμέιν. 
Η ζωή του Γιάννου, όμως, δεν θα είναι μόνο μάχες… Εν μέσω αίματος και δακρύων, ο έρωτας θα κάνει την εμφάνισή του. Η Τζαμίλα -έτσι έλεγαν την εντυπωσιακή Λιβανέζα που ερωτεύθηκε ο Γιάννος-, θα σταθεί η… «αιτία για το πρώτο ερωτικό ταξίδι» του ήρωά μας! Όμως, ο Γιάννος, δείχνει να είναι πρώτα στρατιώτης και μετά άνθρωπος! Σαν στρατιώτης, λοιπόν, ο έρωτας δεν θα μπορούσε να τον εμποδίσει από το φευγιό για το μέτωπο... 
Επόμενος σταθμός η Ιταλία. Στο Ρίμινι, ο Γιάννος, θα δείξει τι είναι πραγματικά η ανδρεία! Εκεί, ανάμεσα στις γλυκές ανάσες της νίκης… στις θύμησες της πρόσκαιρης χαράς θα χάσει το ένα χέρι καθώς και μεγάλο μέρος του ποδιού του.
Όταν ο πόλεμος τελειώνει και γυρίζει στο χωριό του,  ήρωας αλλά και… «ανάπηρος πολέμου» πλέον, βρίσκει τα πάντα… αλλαγμένα. Ο παλιός Γιάννος είχε πεθάνει, όπως άλλωστε είπαν και τα αδέλφια του, όταν τον είδαν να μπαίνει στο χωριό! Τώρα ζει ένας άλλος Γιάννος, ένας «θυμωμένος ήρωας» που μπαίνει στο… «κάδρο» της χώρας όταν αυτή βρίσκεται, πλέον, στη δίνη του Εμφυλίου…
Ο ήρωας μας θα προσπαθήσει να σταθεί στην… άκρη της «τρέχουσας ιστορίας», απόμακρα, όσο αυτό θα είναι δυνατόν, θα προσπαθήσει να μαζέψει την ζωή του… Αυτή η αποστασιοποίηση του θα τον κάνει να δει τα πράγματα σαν ένας «ουδέτερος παρατηρητής». Εκεί θα δει τους μαχητές να της ελευθερίας να «ονομάζονται» προδότες και τους, μέχρι πρότινος, συνεργάτες των Ες Ες πατριώτες! Εκεί θα δει να χάνονται τα πιο ωραία πρόσωπα του αγώνα και να επιβιώνουν οι «σκοτεινές σκιές» της κουκούλας!
Και όταν ο Γιάννος θα «τολμήσει» να αρραβωνιαστεί μια κομμουνίστρια το…  τιμωρό μετεμφυλιακό κράτος του μαύρου και της θλίψης θα φτάσει στο σημείο να του «κόψει» την αναπηρική σύνταξη που δικαιούνταν. Αυτή είναι η ώρα που ο ήρωας θα γίνει ένα με την λέξη… εκδίκηση. Και ο «κίτρινος στρατιώτης», μόλις, γεννήθηκε…
Ο «Κίτρινος Στρατιώτης», αν και το θέμα του είναι πολυφορεμένο, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος - Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, δίνει στον αναγνώστη μια «ευκαιρία» να απολαύσει ένα «ζωντανό μυθιστόρημα», ενώ παράλληλα τον αναγκάζει να ξεθάψει το «μπαούλο των ιστορικών αναμνήσεων» και να επαναφέρει στην μνήμη του στιγμές και ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν, αλλά και συνεχίζουν να «επηρεάζουν» μέχρι τις μέρες μας, τούτο τον τόπο! 
Χωρίς να κουράζει με… εγκυκλοπαιδικές αναζητήσεις, με ιδιαίτερα ελκυστικό λόγο και με κείμενο που παράγει αδιάκοπα εικόνες και λογοτεχνικές στιγμές, ο «Κίτρινος Στρατιώτης» του Ανδρέα Μήτσου είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει, πραγματικά, να διαβαστεί!  


******************************

Ο Ανδρέας Μήτσου κατάγεται από την Αμφιλοχία. Έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ελληνική φιλολογία και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος ύλης του εκπαιδευτικού περιοδικού "Νεοελληνική Παιδεία", που εκδιδόταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Έχει δημοσιεύσει κείμενα δοκιμιακού λόγου καθώς και κριτική λογοτεχνίας στις εφημερίδες "Το Βήμα", "Εξουσία", "Καθημερινή" και στα περιοδικά "Αντί", "Ίνδικτος", "Διαβάζω", "Ελίτροχος". Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει εκδώσει επτά συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα. 
Το μυθιστόρημα του "Τα ανίσχυρα -ψεύδη" του Ορέστη Χαλκιόπουλου τιμήθηκε το 1996 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η συλλογή διηγημάτων του "Σφήκες" απέσπασε το Βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2002. 
Το 2007 η νουβέλα του "Ο κύριος Επισκοπάκης" τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ - ΕΡΤ), ενώ την επόμενη χρονιά διασκευάστηκε για το θέατρο από τον ίδιο τον συγγραφέα και ανέβηκε στο "104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης" σε σκηνοθεσία του Στέλιου Μάινα. Έργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εργάζεται ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αθήνας.


******************************

«Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ» του ΑΝΔΡΕΑ ΜΗΤΣΟΥ
Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2012
Σελίδες: 304
tags: βιβλίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)