to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 17.12.2012

Πολιτισμός

Βιβλιοκριτική: «Η τριλογία του Βερολίνου»

Του συνεργάτη μας, Πάνου Ραμαντάνη


Με κάποιον μαγικό τρόπο, μου μόνο ο ίδιος ξέρει, ο Philip Kerr, δημιουργεί κάτι σαν… «alternative history» για την ναζιστική Γερμανία!

Η πρώτη ματιά «τρομάζει»… Χίλιες και… μια σελίδες! Βαρύ… Το εξώφυλλο όμως… θέλγει! Βερολίνο σε ασπρόμαυρο φόντο… Βερολίνο εν’ κινήσει με γκρι ουρανό… Το μάτι δεν μπορεί να ξεκολλήσει εύκολα από το βιβλίο! Συγγραφέας Φίλιπ Κερ! Τίτλος τόμου: «Η τριλογία του Βερολίνου»! Τρία βιβλία, γραμμένα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 80, ίσως και αρχές της δεκαετίας του 90, σε έναν χορταστικό τόμο! 

Στο κέντρο των ιστοριών το Βερολίνο! Ένα Βερολίνο, όμως, μαγικό και θλιβερό ταυτόχρονα! Ο ντετέκτιβ  Μπέρνι Γκούντερ,  πρωταγωνιστής και στις τρεις νουάρ περιπέτειες! Τρεις περιπέτειες μου «σκιαγραφούν», με μαγικό πράγματι τρόπο, μια ιστορική περιόδου που σφράγισε ανεξίτηλα τη μοίρα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας! Μια πεζογραφική διαδρομή από τα μέσα τις δεκαετίας του 30, και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του 1936 μέχρι την εικόνα του «νεκρού Βερολίνου» γύρω στα 1947! 

Στο Βερολίνο… Στο Βερολίνο του Μεσοπόλεμου… Στο Βερολίνο του Μπαουχάουζ… Στο Βερολίνο των ατμοσφαιρικών καμπαρέ… Στο Βερολίνο της παρακμής και της φρίκης… Εκεί στον μόνιμο «ναό του underground», ο Μπέρνι Γκούντερ αναλαμβάνει να λύσει τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Μοναδικό κοινό στοιχείο; Και η τρεις υποθέσεις είναι απλά αλλοπρόσαλλες! Και κάθε αλλοπρόσαλλη ιστορία, «κινείται» πάντα, ή σχεδόν πάντα, πάνω στις ράγες της «νουάρ γραφής»! 

Τρεις ιστορίες, λοιπόν, με κυρίαρχο στοιχείο, και στις τρεις, την βία και την αθλιότητα που μπορεί να παράγει ο φασισμός και κατ’ επέκταση ο Ναζισμός!

Η ιστορία, «Οι ΒιολέτεςτουΜάρτη», που είναι και η πρώτη από την τριλογία, «τρέχει» ιστορικά, την εποχή που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ προσλαμβάνεται από έναν γερμανό μεγαλοαστό, ονόματι Χέρμαν Σιξ, με σκοπό να ανακαλύψει ποιος έκλεψε ένα διαμαντένιο κολιέ. Η υπόθεση μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς, με κάποιον τρόπο, εμπλέκεται και η κόρη του Σιξ, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη μαζί με τον άντρα της! Όσο η έρευνα της υπόθεσης προχωρά, έρχονται στο φως διάφορες συναλλαγές αλλά και μυστικές υποθέσεις του γερμανικού κράτους! Διαφθορά και σήψη σε μια Γερμανία που «κοιμάται» κάτω από το αρρωστημένο και δολοφονικό πάπλωμα του Ναζισμού!

Η δεύτερη ιστορία, «Ο χλομός εγκληματίας», διαδραματίζεται στο Βερολίνο, κάπου στα 1938. Είναι η εποχή που η Γερμανία έχει «υποταχθεί» πλήρως στη μεγαλομανία του Χίτλερ και το μόνο που την… «νοιάζει» είναι να «κατακτήσει» τον κόσμο. Ο ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, θα αναλαμβάνει μία υπόθεση, σχετικά με την εξιχνίαση μιας σειράς δολοφονιών με θύματα νεαρά κορίτσια. Εκεί ο Μπέρνι Γκούντερ θα βρεθεί αντιμέτωπος με αδίστακτους ανθρώπων που δολοφονούν και βασανίζουν νεαρά κορίτσια. Φυσικά, όπως θα φανεί και στην πορεία εξάλλου, δεν πρόκειται για αρρωστημένη βία κάποιων «κακών» ανθρώπων, αλλά για καλά σχεδιασμένες δολοφονίες του Ναζιστικού καθεστώτος με σκοπό να φορτωθούν δολοφονίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους, ώστε να ακολουθήσουν, στη συνέχεια, δημεύσεις περιουσιών … 

Η τρίτη, και τελευταία ιστορία, με τίτλο «Γερμανικό Ρέκβιεμ», αναφέρεται στο Βερολίνο του 1947. Μια εποχή που η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει, και έχει αφήσει πίσω της μια Γερμανία που από φανταχτερή πριμαντόνα μοιάζει, πλέον, με ξεπεσμένη πόρνη. Μισογκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, άνθρωποι σαν περιφερόμενα φαντάσματα με δελτίο τροφίμων στο χέρι… Εικόνες ασυλλόγιστης αθλιότητας με φόντο το μεταπολεμικό Βερολίνο! Ο ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά μ’ έναν Αμερικανό αξιωματικό. Παράλληλα, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον παλιό του συνάδελφο Έμιλ Μπέκερ, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Βιένη, κατηγορούμενος για το φόνο ενός Αμερικανού λοχαγού… Δύσκολες στιγμές για τον Μπέρνι Γκούντερ, καθώς μέσα σε όλα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως ζει σε μια πόλη μου δεν τον «θέλει» και δεν την «θέλει»… πια! 

Η ανάγνωση τελειώνει με κομμένη την ανάσα… Το αποτέλεσμα; Μια εξαιρετική νουάρ μυθοπλασία, μέσα από την οποία φωτίζεται μια μαύρη περίοδος της Γερμανικής ιστορίας!  Με κάποιον μαγικό τρόπο, μου μόνο ο ίδιος ξέρει, ο Φίλιπ Κερ, δημιουργεί κάτι σαν… «alternative history» για την ναζιστική Γερμανία! Γραφή που θέλγει… Εικόνες που κινούν το μυαλό… Και παύσεις όταν ο συγγραφέας θέλει να σε ξεκουράσει… Όταν αυτός θέλει!

Αυτό όμως που πραγματικά γοητεύει στον Φίλιπ Κερ, είναι ότι καταφέρνει να πλάσει μια ατμόσφαιρα νουάρ, χωρίς να είναι κινηματογραφική αλλά που με κάποιον «αδιευκρίνιστο» τρόπο θα «έγραφε» απίστευτα μέσα από μια κινηματογραφική μηχανή! Ακούγεται, και είναι, αντιφατικό, αλλά για κάποιον «διαολεμένο» λόγο, συμβαίνει… 

Είναι σαν διαβάζεις ιστορία, υπό τους ήχους του Lou Reed και παρακολουθώντας εικόνες μέσα από την οπτική του Wim Wenders! Ναι, αυτό είναι η Τριλογία του Βερολίνου… 


*******************************

Ο Philip Kerr γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Νομικός και αρθρογράφος στις σελίδες των "Sunday Times", της "Evening Standard" και του "Time Out", είναι από τους συγγραφείς που εμπνέονται ιδιαίτερα από το χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα έργα του "Γκριντάιρον", "Στην κορφή του κόσμου", "Το ψοφίμι", "Στα χνάρια του Ακενατόν", "Το μπλε τζίνι της Βαβυλώνας" και "Η βασιλική κόμπρα του Κατμαντού". 

Το έργο του "Η τριλογία του Βερολίνου" (Berlin Noir) θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα στο χώρο της νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας. Από τις εκδόσεις "Κέδρος" θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημά του "Prague Fatale".


*******************************

Η ΤΡΙΛΟΓΊΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Οι βιολέτες του Μάρτη. Ο χλομός εγκληματίας. Γερμανικό ρέκβιεμ) του Philip Kerr 
Είδος: Πεζογραφία  
Εκδόσεις: Κέδρος, 2012 
Μετάφραση:  Αντώνης Καλοκύρης, Ντενίζ Ρώντα
Σελίδες: 1070

tags: βιβλίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)