to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 06.11.2012

Πολιτισμός

Βιβλιοκριτική: ''Το Χαστουκόδεντρο''

Γράφει ο συνεργάτης μας, Πάνος Ραμαντάνης


"ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΟΔΕΝΤΡΟ": …ΑΠΟ ΤΟΝ  ΑΡΗ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟ

Οι μαύρες μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας, μέσα από την εκπληκτική ιστορία του Τόνι Αμπατιέλου και της Μπετυ Μπάρλετ. 

«Η Ελλάς θα δίνει αυτό που διαθέτει, το αίμα της, και η Αμερική αυτό που της περισσεύει, τα χρήματα. Κι όποιος παλιόπουστας εκ των εαμοβουλγάρων συμμοριτών δεν αντελήφθη περί τίνος πράγματος ομιλώ, δόξα τω Θεώ, η Ελλάς διαθέτει αρκετάς απομακρυσμένας νήσους…», Γεώργιος Βλάχος, Καθημερινή, 21 Σεπτεμβρίου 1950. 
Από το βιβλίο του Άρη Μαραγκόπουλου, «Το χαστουκόδεντρο»

Η πένα του Άρη Μαραγκόπουλου, αυτή τη φορά, αναζητά ένα… ιστορικό κάδρο! Ένα κάδρο μέσα από το οποίο θα «ξεπηδήσει»  η Ελλάδα του εμφυλίου και ο εφιάλτη που θα την τυλίξει! Η ιστορία γράφεται από τα πρόσωπα, παραποιείται από τα πρόσωπα, γελοιοποιείται και τραγωδοποιείται από τα πρόσωπα και τελικά «ζει» για τα πρόσωπα… Ο Άρης Μαραγκόπουλος θα διαλέξει δύο πρόσωπα που «δημιουργούν» αυτό που λέμε ιστορική στιγμή και πάνω σ’ αυτή θα «φωτίσει» την πιο μαύρη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου!

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια παμπ στο λιμάνι του Κάρντιφ, ένας Έλληνας ναυτικός, Τόνι Αμπατιέλος το όνομά του, συναντά μια Ουαλή δασκάλα, την Μπέτυ Μπάρτλετ, και την ερωτεύεται! Και οι δύο είναι κομμουνιστές. Ο Τόνι, ως άνθρωπος της δράσης, θα οργανώσει στο Κάρντιφ το ισχυρότερο συνδικάτο ναυτικών παγκοσμίως. Αυτή η πολιτική και συνδικαλιστική κίνηση του Τόνι δεν θα περάσει απαρατήρητη από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, Ελληνικό και Διεθνές, πράγμα που θα φανεί στην πορεία… 

Ο Τόνι με την Μπέτυ θα παντρευτούν και θα έρθουν στην Ελλάδα με το τέλος του πολέμου. Τα πράγματα όμως στην μεταπολεμική Ελλάδα μόνο ρόδινα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν! Μια χώρα στο έλεος των χιτών και των ξενοκίνητων παρακρατικών οργανώσεων, μια χώρα διεφθαρμένων πολιτικών, νενέκων και προσκυνημένων, μια χώρα που διοικείται, στην ουσία, από τα… απομεινάρια των Ες Ες και της Γκεστάμπο!  

Ο Τόνι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, θανάσιμος εχθρός για τους Έλληνες εφοπλιστές, καταδικάζεται το 1947 από το δοσιλογικό καθεστώς της μεταπολεμικής περιόδου! Το άσχημο, όμως, για τον Τόνι είναι πως και το Κόμμα, κατά κάποιον τρόπο, θα τον «αφήσει» στην τύχη του! Έτσι, ο Τόνι Αμπατιέλος, θα βρεθεί να πολεμά μόνος του, το σάπιο καθεστώς, μέσα από μια διπλή φυλακή, νοητική και πραγματική! Μόνη σύμμαχος στον αγώνα αυτό, η Μπέτυ, η οποία θα δώσει ένα συγκλονιστικό αγώνα για την απελευθέρωσή του! Φτάνει στο σημείο να «οργανώσει» καταλήψεις πλοίων στο Λίβερπουλ, ενώ δεν θα διστάσει να χαστουκίσει την Φρειδερίκη στους «γκρι» δρόμους του Λονδίνου…

«Η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν καθορίζεται με τον παλαιό τρόπο, με σύνορα και όρια. Στον σημερινό, συμπαγή κόσμο ό,τι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε οποιοδήποτε μέρος της γης, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην δική μας χώρα. Επομένως, κάνουμε ότι κάνουμε στην Ελλάδα, στην Τουρκία και το Ιράν επειδή είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των χωρών αυτών και κατ’ επέκταση την δική μας. Θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι σε αυτή την κατεύθυνση. Σιγά μην αφήσουμε την ΕΣΣΔ να πουλήσει περισσότερα. Μπορούν τα Βόλγκα να νικήσουν τις Ολντσμομπιλ και τις Κάντιλακ; Με τίποτε. Δεν μας σταματάει τίποτε. Γαμιόληδες κομμουνιστές και συνοδοιπόροι, θα σας τσακίσουμε!», Ντιν Άτσεσον, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Συνέντευξη τύπου, 23 Μαρτίου 1949
Απόσπασμα από το βιβλίο, «Το χαστουκόδεντρο», σελ 131

Σε μια Ελλάδα που η πολιτική της ηγεσία το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να προσκυνά τα υπερατλαντικά αφεντικά, που «καρφιτσώνει» δολοφονίες βουλευτών, στέλνει διακοπές στα ξερονήσια ότι «μυρίζει» ελευθερία και δημοκρατία η Μπέτυ Μπάρλετ θα γίνει σύμβολο πολιτικής ανυπακοής! 

Και τελικά θα τα καταφέρει! 17 χρόνια μετά το Τόνι είναι και πάλι «ελεύθερος»…  Τίποτα όμως δεν έχει μείνει ίδιο, τόσο γι’ αυτόν όσο και για την Μπέτυ! Η φυλακή έχει πλεόν ριζώσει για τα καλά στις σκέψεις και στις καθημερινές τους εικόνες… και η φυλακή αυτή δείχνει να είναι πιο βασανιστική και πιο… απάλευτη!

«Το Χαστουκόδεντρο» δεν είναι, απλά, άλλο ένα ιστορικό-πολιτικό βιβλίο, δεν είναι, απλά, άλλη μια καλογραμμένη ρεαλιστική μυθιστορία! Στην ουσία, πρόκειται για μια μαρτυρία ζωής! Μια απίστευτη ιστορία με κινηματογραφική ροή που περνά μέσα από τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορία του τόπου με όχημα την αγάπη και τον αγώνα για ελευθερία ενός ζευγαριού… Τον αγώνα για ζωή, για έρωτα…

Με γραφή που καθηλώνει και με «ιστορικά χτυπήματα»  ωμού ρεαλισμού, ο Άρης Μαραγκόπουλος, δημιουργεί ένα πεζογραφικό στολίδι που αξίζει βαθειάς μελέτης και όχι απλής ανάγνωσης! Η σύγχρονη πολιτική τραγωδία αυτού του τόπου και η αγωνία του να σταθεί όρθιος ανάμεσα σε… προσκυνημένα ερπετά, φωτισμένη, πραγματικά με τρόπο εξαιρετικό, μέσα από 400 σελίδες γεμάτες λέξεις!

***************************************************

O Άρης Μαραγκόπουλος (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα βιβλία πεζογραφίας και κριτικής, και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος, όπου και διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας.

Mερικά από τα πιο γνωστά του βιβλία: Ulysses, Oδηγός Ανάγνωσης (χρηστική ανάγνωση του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις, Τόπος 2010). Oι Ωραίες Hμέρες του Bενιαμίν Σανιδόπουλου (μυθιστορία, Kέδρος 1998). Τα Δεδομένα της Ζωής μας(επιστολική νουβέλα, Ελλ. Γράμματα 2002). Αγάπη, Κήποι, Αχαριστία (μυθιστορία, Κέδρος 2002).Διαφθορείς, Eραστές, Παραβάτες (δοκίμιο για τη νεοελληνική πεζογραφία, Eλλ. Γράμματα 2005), True Love (νουβέλα, Τόπος 2008).

Ο συγγραφέας έχει εκδώσει επίσης φωτογραφικά λευκώματα όπως: Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο (Τζοϊσική περιήγηση στο Δουβλίνο, Κέδρος 1997), Pωσία, 100 Xρόνια(Pιζάρειο Ίδρυμα / Ίδρυμα Σταύρου Nιάρχου, 2002) , το λεύκωμα με υλικό από το αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου Η άλλη Ελλάδα 1950-65 (Τόπος 2007). 

Tελευταία του βιβλία τα πολιτικά μυθιστορήματα: H μανία με την Άνοιξη (Α' έκδ. Ελλ. Γράμματα 2006, Β' αναθεωρημένη,Τόπος 2009) και Το χαστουκόδεντρο (Τόπος 2012).

***************************************************

«ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΟΔΕΝΤΡΟ» του ΑΡΗ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Είδος: Μυθιστορία
Εκδόσεις: Τόπος, 2012
Σελίδες: 444

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)