to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 23.03.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Το βιβλίο του Pablo Iglesias: Η δημοκρατία και η κρίση, οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας, που γράφει τον πρόλογο, σημειώνει: Ωριμάζουν οι προθέσεις για μεγάλη, ιστορική αλλαγή στην Ευρώπη


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Περί δημοκρατίας ο λόγος ή, επί λέξει, «Διεκδικώντας τη δημοκρατία, Πολιτική για καιρούς κρίσης»: αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του Pablo Iglesias, ιδρυτή και ευρωβουλευτή τώρα των Podemos. Ένα βιβλίο που μόλις βγήκε στις προθήκες των αθηναϊκών βιβλιοπωλείων (από τις εκδόσεις Λιβάνη).

Ο αναγνώστης μέσα από τις 255 σελίδες του βιβλίου θα έρθει σε επαφή με τα βαθύτερα «πιστεύω» του ανθρώπου αυτού με την καθαρή ματιά που αποτελεί την «ψυχή» του κινήματος, το οποίο φέρνει τον αέρα της αλλαγής στην Ισπανία και αισιοδοξεί ότι θα διευρύνει, λόγω και του μεγέθους της χώρας του, το ρήγμα που έχουν εδώ και δύο μήνες ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στη μικρή Ελλάδα.

Ούτως ή άλλως, το βιβλίο αποτελεί και έναν, τρόπον τινά, διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών, όχι μόνο γιατί ο Pablo Iglesias επικαλείται σε αρκετά σημεία την ιστορική νίκη της ελληνικής Αριστεράς αλλά και γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτός που έγραψε τον πρόλογο.

«Με εντυπωσίασε η διαύγεια του ανθρώπου που δεν μεθούσε από αισιοδοξία και ευφορία και κατανοούσε ότι οι πραγματικές δυσκολίες ξεκινούν όταν κερδίζεις τις εκλογές», γράφει ο Ισπανός πολιτικός (μάλλον όχι επαγγελματίας πολιτικός ωστόσο) για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτει άγνωστο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες το βράδυ της 25ης Μαΐου 2014 (ευρωεκλογές).

Κατά την αφήγηση του P. Iglesias, «μετά από εκείνη τη νυχτερινή συζήτηση ('Πέντε; [σ.σ.: έδρες;] Είναι πολύ σημαντικό', μου είπε, και θυμάμαι ότι χαμογέλασα. Κανείς στην ευρωπαϊκή Αριστερά δεν περίμενε το αποτέλεσμά μας) συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες κι έπειτα μας κάλεσε να επισκεφθούμε την Αθήνα».

Εκεί, «δεν μιλήσαμε για εκλογικές επιτυχίες, αλλά για τις τεράστιες δυσκολίες της διακυβέρνησης όταν σχεδόν οι πάντες είναι εναντίον σου (...) Μιλήσαμε για πολιτική με τη νηφαλιότητα που απαιτεί η συνειδητοποίηση ότι το πεδίο στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε στην Ευρώπη, δεν το διαλέξαμε ούτε είναι ευνοϊκό για μας».

«Τα πρώτα κομμάτια του ντόμινο...»

Και με τα λόγια του Αλ. Τσίπρα, στον πρόλογο του βιβλίου (που γράφτηκε, σημειωτέον, μόλις πριν τρεις εβδομάδες), «ο δρόμος φυσικά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο αγώνας απέναντι σε έναν εδραιωμένο συσχετισμό δυνάμεων θα κρατήσει αρκετά. Θα έχει νίκες και βήματα προς τα εμπρός, όπως θα έχει στασιμότητα και αναδιπλώσεις. Η Ιστορία όμως επιταχύνεται. Τα πρώτα κομμάτια του ντόμινο έχουν πέσει. Η απόφαση των λαών να βγουν στο προσκήνιο δεν μπορεί πια να ανακοπεί», σημειώνει με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Και, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής μάχης που θα δοθεί, αναφέρει: «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των δυνάμεων της αλλαγής είναι ότι η μάχη είναι μία για όλους και ο σκοπός κοινός. Το κίνημα των Podemos δεν αγωνίζεται μόνο για την Ισπανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, επομένως και για την Ελλάδα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέφτεται και δρα πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε βήμα σε κάθε ξεχωριστή χώρα ωθεί προς τα εμπρός τις δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η νίκη του καθενός είναι νίκη για όλους».

Αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το κίνημα ανατροπής «αναπτύσσεται και δυναμώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό το κίνημα είναι εδώ, για να υπερασπιστεί ένα μέλλον με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Ένα μέλλον με δικαιώματα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Στον πυρήνα των αιτημάτων του βρίσκεται το τέλος της λιτότητας, ο περιορισμός της ασυδοσίας για τη χρηματοπιστωτική ολιγαρχία, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας» - αυτό που, με δυο λόγια, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο που σήμερα -καταλήγει στον συλλογισμό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- οι στόχοι αυτοί δεν τίθενται μόνο ως αιτήματα. Έχουν ήδη μετασχηματιστεί σε ώριμο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που οι λαοί είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Με τη θέληση και την ενεργή συμμετοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ανοίγει ο δρόμος για ένα πιο αισιόδοξο και φωτεινό μέλλον. Οι προθέσεις για μια μεγάλη, ιστορική αλλαγή στην Ευρώπη ωριμάζουν με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)