to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 09.12.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

VIP κλίνες ΜΕΘ: Υπό εισαγγελική διερεύνηση οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν οι καταγγελίες περί ΜΕΘ που παραμένουν σκόπιμα κλειστές, στις οποίες προέβη χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννακός.


Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι δηλώσεις του κ. Γιαννακού με σκοπό να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Ο φάκελος που αφορά τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, θα ενταχθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που ήδη διενεργείται με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Γιαννακός, από τις 647 κλινικές ΜΕΘ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα για ασθενείς με κορονοϊό, οι 47 κρατούνται κενές με σκοπό να διατεθούν, εφόσον χρειαστεί, σε επιφανείς ασθενείς, την ίδια ώρα που, όπως είπε ο καταγγέλλων, 114 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ.

Οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή όχι μόνο διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Γιαννακού αλλά τόνισε πως έχει συντάξει αναφορά αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του συνδικαλιστή.

Παγώνη: Μιλάω για ασθενείς που ξέρω, για τον μητροπολίτη θα απαντήσουν όσοι διαχειρίστηκαν την μετακίνησή του - Γιαννάκος: Κανείς επώνυμος στις λίστες αναμονής

Εντάσεις προκαλεί το πλήγμα στο κύρος των γιατρών από την καταγγελία της ηγεσίας νοσοκομειακών γιατρών και εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία για ύπαρξη δεκάδων κενών κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία, την ώρα που πάνω από 100 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός εντατικής και δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, όπως δείχνει η σύγκρουση στον αέρα του Open μεταξύ του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου και της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη.

«Εγώ μιλάω για τους ασθενείς που ξέρω, για τα κρεβάτια τα κενά που ξέρω και διαχειρίζομαι τους ασθενείς μου. Αν ο μητροπολίτης βρήκε σε τρεις ημέρες (σ.τ.σ. -"τρεις ώρες"! διόρθωσε ο κ. Γιαννάκος), αυτό θα το απαντήσουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την μετακίνηση του μητροπολίτη. Όχι εγώ», παραδέχθηκε τελικά η κα Παγώνη μετά από μακρά αντιπαράθεση με τον κ. Γιαννάκο, με αφορμή και αποκάλυψη του oknews με επίσημο έγγραφο που καταγράφει 43 κενές κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας.

Αρχικά, ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε εκ νέου στις καταγγελίες που έκανε ο ίδιος ως πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου, για την «καβάτζα» κλινών ΜΕΘ που διατηρούνται άδειες προκειμένου να έχουν πρόσβαση VIP ασθενείς, την ώρα που πάνω από 100 άλλοι παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κατάσταση από την οποία προέρχεται το 80% των νεκρών από covid-19. «Όταν αδειάζει ένα κρεβάτι, έχουμε επιλογή ασθενών, με ηλικιακά, θεραπευτικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Γιαννάκος (σημειώνεται ότι το ίδιο είχε υπογραμμίσει η κα Παγώνη προ ημερών σχολιάζοντας το εσωτερικό έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα).

Επανέλαβε ως τεκμήριο «το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης όπου μητροπολίτης μέσα σε τρεις ώρες, εν αντιθέσει με πολίτες, βρήκε ΜΕΘ. Ενώ 58χρονος στο ίδιο νοσοκομείο (Αγρίνιο) δεν έβρισκε ΜΕΘ για πολλές ημέρες. Μετά τις καταγγελίες και την ανάδειξη του ζητήματος από τα ΜΜΕ, την επόμενη ημέρα βρήκε ΜΕΘ, στα Ιωάννινα». «Στην λίστα των 120 που περιμένουν, είναι όλοι "κοινοί θνητοί", δεν υπάρχει κανείς επώνυμος ... είναι γεγονός αυτό ... γιατί δεν διατίθενται όλες οι κλίνες ΜΕΘ, να υπάρχει πληρότητα 100% κάθε ημέρα, όταν έχουμε 120 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός; Αυτό λέμε».

Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά η κα Παγώνη, που προσπάθησε να προστατεύσει το κύρος των νοσοκομειακών γιατρών. «Για τους γιατρούς δεν υπάρχουν VIP ασθενείς και non VIP, να το καταλάβουν όλοι, να τελειώσει αυτή η ιστορία ... Δεν έχουμε καμία καταγγελία στην ΕΙΝΑΠ ότι υπάρχει κενό κρεβάτι και δεν μεταφέρονται», είπε η κα Παγώνη. Ταυτόχρονα, περιέγραψε την διαδικασία από την διασωλήνωση ασθενή σε απλή μονάδα μέχρι την μεταφορά σε άδεια κλίνη ΜΕΘ, υποστηρίζοντας ότι «μέχρι το βράδυ έχουμε καλύψει τα κενά, αμέσως, δεν αφήνουμε τους ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες ... Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν γιατροί που μετά τον αγώνα που έδωσαν επί δύο χρόνια, να κρατούν κρεβάτια κενά».

«Ποιος είπε ότι οι γιατροί κρατούν κενά κρεβάτια; Ούτε ο κ. Παπανικολάου ούτε εγώ», απάντησε ο κ. Γιαννάκος, «εμείς δεν είπαμε κάτι για γιατρούς. Οι γιατροί διασωληνώνουν, δίνουν τα περιστατικά στο ΕΚΑΒ και το πληροφοριακό σύστημα. Οι εντατικολόγοι δίνουν τα κενά κρεβάτια ... Θεωρούμε απαράδεκτο να εμφανίζονται κενές κλίνες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν έχουμε 120 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι γιατροί δεν έχουν καμία εμπλοκή».

Η κα Παγώνη επέμεινε ότι «η διακίνηση ασθενών γίνεται μέσα στην ημέρα και δεν γίνεται σε πέντε λεπτά, αλλά με προσωπική συνεννόηση γιατρού τμήματος που έχει διασωληνωμένο (εγώ έχω τώρα 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ) με τις μονάδες εντατικής για την μεταφορά. "Δεν μπορώ να τους μεταφέρω σε 5 λεπτά"», αλλά ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι «το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι η κάλυψη των ΜΕΘ είναι 98%, όταν είναι 120%. Ποτέ δεν έχει μιλήσει για 100% ... το πληροφοριακό του σύστημα δίνει κενά κρεβάτια ΜΕΘ κάθε ημέρα. Είμαστε μία υγειονομική περιφέρεια, γίνονται διακομιδές. Και έχουμε πάνω από 110 ασθενείς εκτός ΜΕΘ ... Να μας πει η κα Παγώνη πώς βρήκε ο μητροπολίτης ΜΕΘ μέσα σε τρεις ώρες, ενώ ο 58χρονος βρήκε μετά;».

«Εγώ μιλάω για τους ασθενείς που ξέρω, για τα κρεβάτια τα κενά που ξέρω και διαχειρίζομαι τους ασθενείς μου. Αν ο μητροπολίτης βρήκε σε τρεις ημέρες (σ.τ.σ. -"τρεις ώρες"! διόρθωσε ο κ. Γιαννάκος), αυτό θα το απαντήσουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την μετακίνηση του μητροπολίτη. Όχι εγώ», παραδέχθηκε τελικά η κα Παγώνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)