to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:32 | 21.03.2019

Αυτοδιοίκηση

«Βιώσιμο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Αττικής με 86 εκατ. επενδύσεις σε υποδομές και δεκάδες πολεοδομικές και αντιπλημμυρικές μελέτες»

Παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστου Καραμάνου, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων και του οικονομικού απολογισμού του έτους 2018 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Σε 86 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της Περιφέρειας Αττικής για έργα υποδομής τα οποία διανέμονται σε 360 ενεργά εργοτάξια, με επιπλέον 91 εργοτάξια σε φάση ολοκλήρωσης και άλλα 117 σε φάση ωρίμανσης που «ετοιμάζονται να ενεργοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων και του οικονομικού απολογισμού του έτους 2018 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Χαρακτήρισε απόλυτα «διασφαλισμένη» τη βιωσιμότητα του περιφερειακού σχεδιασμού των έργων, σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 327 εκατ. ευρώ.

Την παραπάνω εικόνα αντιπαρέβαλε με αυτήν του 2014 όταν η Διοίκηση της Περιφέρειας «παρέλαβε 50 έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ».

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων εντάχθηκαν και προωθήθηκαν 41 μελέτες αντιπλημμυρικών έργων - έναντι 4 το 2014- και 12 μεγάλες πολεοδομικές μελέτες οι οποίες « ήδη εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα των υποδομών». Με την ευκαιρία ο αντιπεριφερειάρχης εισηγήθηκε στο Σώμα, την ένταξη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων τριών ακόμη πολεοδομικών μελετών, περιοχών του Δήμου Λαυρεωτικής με σημαντικά πολεοδομικά προβλήματα.

Αναφερόμενος στο «συστηματικό τρόπο» προώθησης των παραπάνω μελετών σε αρκετές περιοχές της Αττικής, τόνισε ότι «αυτή είναι η ουσιαστική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε όταν αναλογιζόμαστε τις αιτίες της καταστροφής στο Μάτι». Με «υπευθυνότητα», επανέλαβε « και όχι στοχοποιώντας ανθρώπους οι οποίοι διαχειρίζονται μία κατάσταση που έχει ρίζες δεκαετιών καθώς υπήρξαν και αυτοί οι οποίοι « και αποδίδουν ευθύνες ξεχνώντας την κατάσταση του πολεοδομικού χάους που έχει διαμορφωθεί επί δεκαετίες στην Αττική». Για την ανατροπή της κατάστασης αυτής, τόνισε, η Περιφέρεια παρενέβη και μέσα από το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και τη χρηματοδότηση σημαντικών πολεοδομικών και αντιπλημμυρικών μελετών «βάζει μπροστά τη μηχανή παραγωγής έργων δίνοντας οριστική λύση στα προβλήματα του τόπου».

Προβλήματα των οποίων την επικινδυνότητα δεν αντιλαμβάνονται ή απλά αδιαφορούν για την επίλυση τους «αιρετοί οι οποίοι διεκδικούν και την ψήφο των πολιτών» επισήμανε ο κ Καραμάνος αναφερόμενος στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής και επί σειρά ετών δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για την «ολιγωρία» του, να αποστείλει εγκεκριμένη μελέτη για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς το οποίο συχνά προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων και των περιουσιών τους. «Η μελέτη εκκρεμεί από το 2011 και ως δήμαρχος όφειλε να έχει προχωρήσει στην εκπόνηση της (με διευθέτηση ρυμοτομικού σχεδίου)για να πάψουν να είναι δεσμευμένα στον προϋπολογισμό 10, 7 εκατ. ευρώ αλλά και να προχωρήσει το έργο.

Στο πλαίσιο του απολογιστικού έργου ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε ως σημαντικές επιτυχίες της Διοίκησης την υλοποίηση μεγάλων έργων που επετεύχθησαν μέσα και από δικαστικές διαμάχες όπως την ένσταση επί του διαγωνισμού για μεγάλο έργο οδοποιίας. «Η δικαίωση μας στην συγκεκριμένη υπόθεση ανοίγει το δρόμο για ποιοτικούς όρους που προάγουν την οδική ασφάλεια» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

Με συστηματικό τρόπο πετύχαμε το συνδυασμό ποιότητας και οικονομίας για αυτό περιλάβαμε ποιοτικούς όρους . Χαρακτήρισε δε μεγάλη επιτυχία και την έκπτωση κατά 63% που έδωσε ο μειοδότης του εν λόγω διαγωνισμού ο οποίος άνοιξε χθες.

Σημαντική υπόθεση, πρόσθεσε ήταν και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς «είναι ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός ύψους 34 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα ενός μόλις χρόνο ενώ πολεμήθηκε από δύο μεγάλες πολυεθνικές στα δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου επικρατήσαμε».

Ο Χρ. Καραμάνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην νέα 3ετή σύμβαση που υπεγράφη για την μεταφορά των 23.500 μαθητών με συνολικό κόστος 110 εκατ. ευρώ, στα μισθωμένα λεωφορεία καθώς και στην ανάταξη του Πεδίον του ‘Αρεως, στη μίσθωση των δύο ανακαινισμένων και μισθωμένων κτιρίων εντός του καθώς και στις τριετείς συμβάσεις για τις εργολαβίες συντήρησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)