to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 18.06.2015

Οικονομία

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεν χρήζει νέας αναδιάρθρωσης λέει ο ESM

Οι μελλοντικές αποπληρωμές της Ελλάδας συνοδεύονται από ευνοϊκά επιτόκια σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)


Το ελληνικό χρέος, το οποίο έχει τύχει ήδη μίας σημαντικής ελάφρυνσης, βρίσκεται πλέον σε βιώσιμα επίπεδα, υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε ειδική του έκθεση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο ESM επισημαίνει ότι είναι εντελώς λάθος να αποτιμάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει της ονομαστικής του αξίας. «Μία σωστή ανάλυση εξετάζει τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους» τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει τα εξής:
- Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενικές έως το 2023
- Οι μελλοντικές αποπληρωμές της Ελλάδας συνοδεύονται από ευνοϊκά επιτόκια

Έτσι, συμπεραίνει ο ESM, αν και το ύψος του ελληνικού χρέους ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Ελλάδα, εξηγεί χαρακτηριστικά, δανείζεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, με επιτόκιο μόλις 1,35% - χαμηλότερο έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως συνεχίζει, η Ελλάδα έλαβε μία σημαντική ελάφρυνση στο χρέος της, η οποία ισούταν με το 49% του ΑΕΠ του 2013. Σημειώνεται πως το επιτόκιο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέρχεται στο 3,6%. Πριν τον διεθνή μηχανισμό βοήθειας, σημειώνει ο ESM, η Ελλάδα δανειζόταν μέσω των αγορών, με μέσο επιτόκιο 5%.

Καταλήγοντας, ο ESM υπερθεματίζει ότι η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η Ευρωζώνη, ανέρχεται στα 32,5 χρόνια, διευκρινίζοντας πως δεν προβλέπεται η αποπληρωμή τόκων πριν το 2023.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)