to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση των ανισοτήτων

Η ειδοποιός διαφορά μας από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.


Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο, αξιόπιστο και κοστολογημένο. Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, του πληθωρισμού και των κυβερνητικών επιλογών που ανατροφοδοτούν την κρίση. Οι καθυστερημένες, μετά από τρία χρόνια, ελάχιστες αυξήσεις του κατώτατου μισθού εξανεμίστηκαν από τον πληθωρισμό πριν καν δοθούν. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στη χώρα μας ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον μέσο μισθό έχει απώλεια ενός μισθού λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό έχει απώλεια δύο μισθών!

Δέσμευσή μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για τους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ένα μέτρο που εφαρμόζεται στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Μάλτα. Δέσμευσή μας είναι, επίσης, η κατάργηση της υπερεργασίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επιπλέον αμοιβή μετά το οκτάωρο από 20% σε 40%, καθώς και η προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση κατά 20%.

Στην ερώτηση εάν αντέχει η οικονομία και κατά πόσο μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν, η απάντηση είναι ότι η αύξηση των μισθών ενισχύει την ενεργό ζήτηση και τονώνει την πραγματική οικονομία με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Αυτό, εξάλλου, επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, θέτοντας μάλιστα ως στόχο σε κάθε χώρα της Ε.Ε. την κάλυψη σε ποσοστό 70% των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στο πρόγραμμά μας η στήριξη των μισθών συνδυάζεται με την ταυτόχρονη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η ρύθμιση χρεών με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, η θέσπιση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η αντικατάσταση του Πτωχευτικού Νόμου και ο αναπροσανατολισμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρύθμισε την αγορά εργασίας, προώθησε τη φθηνή ελαστική εργασία, υπονόμευσε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργησε το οκτάωρο, επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, και ποινικοποίησε τη συνδικαλιστική δράση. Δέσμευσή μας αμέσως μετά τις εκλογές είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ.

Η ειδοποιός διαφορά μας από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας με κανόνες και αποτελεσματικό έλεγχο της εφαρμογής τους με την επανίδρυση και ενίσχυση του ΣΕΠΕ, η προστασία από τις απολύσεις και η θέσπιση της αιτιολογημένης απόλυσης, η κατοχύρωση του οκταώρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και η σταδιακή μείωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι καθαρό. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική και την κοινωνική αλλαγή, τον σχηματισμό μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία.

* Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1΄ Βόρειας Αθήνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)