to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βιοποικιλότητα χωρίς μέλισσες ΔΕΝ γίνεται!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη Διεθνή Ημέρα 2018: Βιοποικιλότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη


Οι Οικολόγοι Πράσινοι την φετινή Διεθνή Ημέρα Βιοποικιλότητας, εστιάζουν στο γεγονός ότι οι μέλισσες (και άλλα έντομα –επικονιαστές) αποτελούν κρίσιμο κρίκο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής του ανθρώπου στον πλανήτη, επικονιάζοντας τόσο τα φυσικά οικοσυστήματα όσο και τις καλλιέργειες τροφίμων.  Οι μέλισσες και οι λοιποί επικονιαστές  αντιμετωπίζουν μεγάλες απειλές: χάνονται οι τόποι όπου κατοικούν και τρέφονται, αυξάνεται η χρήση φυτοφαρμάκων, αλλάζει το κλίμα. Οι πληθυσμοί και τα είδη τους μειώνονται ανησυχητικά και αυτό οδηγεί σε απώλειες βιοποικιλότητας και καλλιεργειών. 

Είναι καιρός για δράση ! 

Κάθε χρόνο, 400 εκατομμύρια κιλά φυτοφαρμάκων εφαρμόζονται στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους τα νεονικοτινοειδή, από τις πιο επικίνδυνες ουσίες και για τις μέλισσες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν την απόφαση της 27ης Απριλίου των  Υπουργών Γεωργίας των κρατών μελών (με τη συμβολή και της Ελληνικής Κυβέρνησης) να απαγορευτούν όλες τις υπαίθριες χρήσεις των τριών πιο επικίνδυνων νεονικοτινοειδών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) προχωρούν με παραπέρα προτάσεις (βλ και σχετικό ψήφισμα του ΕΠΚ):

1. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεκτείνει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων και να προχωρήσει στη συνολική απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών σε ανοιχτούς χώρους. 

2. Απαιτούν επίσης να τερματιστεί η χρήση ζιζανιοκτόνων με δραστικό στοιχείο τη γλυφοσάτη, που επίσης επιδρά αρνητικά σε μέλισσες και άλλους επικονιαστές

3. Να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων, με εξαντλητικούς κρατικούς ελέγχους των παρασκευασμάτων –και για την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού.

4. Ζητούν από την Κυβέρνηση και τα άλλα Κράτη Μέλη να δεσμευθούν για την προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, αλλά και των βιοτόπων τους,  και να δημιουργήσουν εργαλεία, πόρους και δίκτυα που θα συνδράμουν στην προστασία της βιοποικιλότητας και τη φυσική διατήρηση των πληθυσμών τους. 

5. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να συνδέσουν όλες τις μελλοντικές επιδοτήσεις της ΚΑΠ με γεωργικές πρακτικές φιλικές προς τις μέλισσες και τους λοιπούς επικονιαστές. Δίνοντας προτεραιότητα σε συστήματα αγρο-οικολογικής και βιολογικής γεωργίας.

6. Προτείνουν τέλος να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν υπηρεσίες παροχής συμβουλών στους αγρότες σχετικά με εναλλακτικές οικονομικότερες αγρο-οικολογικές μεθόδους αντί για την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)