to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βιομηχανία μηνύσεων της Ελληνικός Χρυσός για τις κινητοποιήσεις στον Κάκαβο

Σε μηνύσεις κατά κατοίκων της περιοχής που εδώ και 20 μέρες ανεβαίνουν στο βουνό Κάκαβος στην περιοχή Τσικάρα προκειμένου να σταματήσουν τις διερευνητικές γεωτρήσεις προχώρησε η Ελληνικός Χρυσός, την στιγμή που το γεωτρύπανό της τρυπάει καθημερινά μια νέα περιοχή σε 5χλμ απόσταση από τις Σκουριές, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.


Όλες οι εργασίες της εταιρείας στο βουνό, όπως και αυτές στην Τσικάρα, φυλάσσονται καθημερινά από δυνάμεις της Ελληνικής αστυνομίας που στέλνει σχεδόν όλες τις τις δυνάμεις στο βουνό, και φυσικά της ιδιωτικής σεκιούριτι της εταιρείας.


Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η εταιρεία μέσω του υπεύθυνου της σεκιούριτι, προχωρά σε μηνύσεις (συνολικά 38) ενάντια σε κατοίκους της Μ. Παναγιάς και της Ιερισσού, καθώς μέχρι τώρα οι μηνύσεις γίνονταν με πρωτοβουλία της αστυνομίας, πράγμα που δείχνει και την ιδιαίτερα επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει το ζήτημα. Επιπλέον, σύμφωνα με τους κατοίκους, μηνύσεις έχουν γίνει και σε άτομα που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ το σημείο (!)
 

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αριστοτέλη  μετά και την χθεσινή απόφαση που έλαβαν στο δημοτικό συμβούλιο,  κατά των νέων γεωτρήσεων χαρακτηρίζοντας προκλητική τη στάση τόσο της εταιρείας, της αστυνομίας αλλά και της κυβέρνησης, ανέβηκαν στο βουνό και σταμάτησαν για δύο ώρες τις εργασίες.
 

Το ίδιο έκαναν και δεκάδες κάτοικοι που εδώ και μέρες βλέπουν μια ακόμη περιοχή του βουνού να γίνεται πεδίο δοκιμών της εταιρείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το νερό της περιοχής, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι γεωτρήσεις γίνονται σε μικρή απόσταση από την βασική πηγή υδροδότησης της Μ. Παναγιάς, του κοντινότερου χωριού στην Τσικάρα. Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος με απόφαση του τον Νοέμβριο του 2016 έδωσε παράταση της άδειας για ερευνητικές γεωτρήσεις που είχε λάβει η Ελληνικός Χρυσός το 2010.
 

«Στην Τσικάρα ανεβήκαμε ο δήμαρχος και η πλειοψηφούσα παράταξη, είδαμε από κοντά τι συμβαίνει και σε τι απόσταση προσπαθούν να κάνουν τις ερευνητικές γεωτρήσεις, ερευνητικές για την εταιρεία, καταστροφικές για μας. Η άδεια που έχει η εταιρεία είναι για 35 γεωτρήσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουν οριστικά οι γεωτρήσεις που όχι μόνο θα προκαλέσουν υποβιβασμό της στάθμης του νερού, αλλά υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να ρυπάνουν και το νερό που θα απομείνει, καθώς τρυπώντας μέσα στο πέτρωμα αυτό θρυμματίζεται, διαλύεται και όλα τα βαριά μέταλλα θα μεταφερθούν στο νερό κάτι που έγινε και στο Νεοχώρι και στο Στρατώνι που εξαιτίας των εργασιών της εταιρείας, δεν έχει πλέον δικό του νερό και παίρνει από την Ιερισσό. Αυτό συνιστά ακόμη σοβαρότερο κίνδυνο» τονίζει μιλώντας στον ρ/σ Κόκκινο και στον Απόστολο Λυκεσάο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Παναγιωτόπουλος.


«Το συμβολικό σταμάτημα της γεώτρησης είναι η απαρχή, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι μεγάλες και καλούμε την εταιρεία, του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων γιατί θα έχουν ευθύνες για ό,τι συμβεί, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος» σημειώνει ο Κ Παναγιωτόπουλος.

Στην χθεσινή ανακοίνωση του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη προσθέτει μεταξύ άλλων ότι  «Συμμεριζόμαστε την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής που για περισσότερο από μια δεκαετία αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Αυτοί που ζητούν τη διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, δεν είναι δυνατό να ανεχθούν την επέκτασή της σε άλλες περιοχές» 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς δηλώνει stokokkino.gr ότι «θεωρούμε απαράδεκτο ότι την στιγμή που όλο το σχέδιο της εταιρείας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και της έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παραβιάσεις της νομοθεσίας να ξεκινάει γεωτρήσεις σε νέες θέσεις. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την παράταση μέχρι το 2020 της αδειοδότησης για τις γεωτρήσεις που έδωσε το Υπουργείο τον Νοέμβριο του 2016 στην εταιρεία» .
 

Οι πρώτες επιπτώσεις από τα τρυπήματα της εταιρείας στο έδαφος έχουν ήδη φανεί καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο αρδευτικό φράγμα κοντά στην γεώτρηση της εταιρείας η στάθμη του νερού έχει πέσει κατά 4 μέτρα.
 

«Καλούμε την εταιρεία να σταματήσει τις δραστηριότητες στην Τσικάρα της Μεγάλης Παναγιάς, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο να σταματήσει να προστατεύει την  εταιρεία καλύπτοντας  με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσωπικού τις καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή δραστηριότητες και να αρχίσει επιτέλους να προστατεύει τους πολίτες, και την κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει καινούριες άδειες διερευνόντας παράλληλα την νομιμότητα όσων αδειών έχουν δοθεί».
 

«Η σημερινή κινητοποίηση ήταν συμβολική και προειδοποιητική. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους σταματήσουμε»

 

Ακούστε

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)