to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 27.04.2015

πηγή: Alterthess

Κοινωνία

Βιομηχανία διώξεων εναντίον των κατοίκων που αντιστέκονται στον ΣΜΑ - Την Τετάρτη 29/4 η δίκη

Συνεχίζεται η βιομηχανία διώξεων εναντίον των κατοίκων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην κατασκευή ενός τεραστίων διαστάσεων ΣΜΑ στην Ευκαρπία.


Της Σταυρούλας Πουλημένη

Συνεχίζεται η βιομηχανία διώξεων εναντίον των κατοίκων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην κατασκευή ενός τεραστίων διαστάσεων ΣΜΑ στην Ευκαρπία. Την Τετάρτη 29 Απριλίου 21 άτομα κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά οδηγούνται σε δίκη με την κατηγορία της σωματικής βίας για την συμμετοχή τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο όπου επιχειρείται να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ.

Σήμερα ενόψει και της δίκης το "Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ" δίπλα στο ΤΙΤΑΝ παραχώρησαν συνέντευξη καταγγέλοντας τόσο την εταιρεία όσο και τον ΦΟΣΔΑ ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους κατοίκους που αντιστέκονται παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιηεις εκείνες έγιναν μετά από ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά και παρά την δικαίωση των θέσεων του Δικτύου σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπάγεται η κατασκευή του σταθμού.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Μιχάλης Σπάσος, μέλος του Δικτύου "η πλήρη δικαίωση των θέσεων μας αποδεικνύεται από την περιβαλλοντική βόμβα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης η οποία βρίσκεται σε πλήρη κορεσμό".

Ο σταθμός, όπως υποστηρίζει το Δίκτυο, θα παράγει σύμμεικτο σκουπίδι που θα οδηγείται ή για ταφή ή για καύση. Τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι το ΤΙΤΑΝ που βρίσκεται δίπλα στον χώρο όπου επιχειρείται η κατασκευή του σταθμού έχει πάρει σχετικήάδεια για καύση.

Και στις 4 δίκες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εναντίον κατοίκων που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις υπήρξαν αθωωτικές αποφάσεις ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν έρθει νέες κλήσεις σε κατοίκους για δίκες που θα γίνουν τον Νοέμβριο με τις ίδιες κατηγορίες.

"Το μόνο που κάναμε ήταν να υπερασπιστούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος" τόνισε από την πλευρά του ο Θ. Μαυρίδης, μέλος του Δικτύου και διωκόμενος προσθέτοντας πως το έργο αυτό δεν το θέλει η τοπική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό καλούμε και τον πρόεδρο της ΠΕΔ και τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ να καταλάβει ότι η κατασκευή του ΣΜΑ δεν συνάδει με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τις κοινοτικές οδηγίες.

Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι στις κινητοποιήσεις εκείνες δεν εμπόδιζαν εργασίες καθώς αυτές είχαν σταματήσει έναν περίπου μήνα πριν. Οι διώξεις ξεκίνησαν από μήνυση την οποία κατέθεσε η κατασκευάστρια του ΣΜΑ εταιρία σε βάρος όσων διαδηλωτών είχαν παρκάρει τα οχήματά τους πλησίον του χώρου της συγκέντρωσης, τα οποία όμως δεν εμπόδιζαν κάποια εργασία.

Στους διωκόμενους βρίσκονται μεταξύ άλλων και εργαζόμενος του Δήμου αλλά και πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαμανίδης καθώς το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Χατζηγεωργίου.

Ο Σπύρος Πασσιάς εργαζόμενος στον Δήμου τόνισε πως ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αντισταθεί στην κατασκευή του σταυμού και αυτός όπως και άλλοι εργαζόμενοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι με τον κίνδυνο να διωχθούν και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για ένα παράπτωμα που δεν έκαναν.

"Μικρές Σκουριές" χαρακτήρισε την υπόθεση των διώξεων ο Μ. Λαμτζίδης, συνήγορος υπεράσισης των κατοίκων επισημαίνοντας τον κίνδυνο περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Δυτικής Θεσσαλονίκης από την κατασκευή του σταθμού.

"Οι διώξεις έχουν φρονηματικό χαρακτήρα καθώς επιχειρούν να τιμωρήσουν όσους αντιδρούν στην κατασκευή του έργου" πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο έχει σταματήσει για δεύτερη φορά με ευθύνη της εταιρείας καθώς στις εργασίες βρέθηκε βραχώδης όγκος, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει καμία γεωλογική μελέτη για το έργο με την εταιρεία να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση.

Αντίφαση αποτελεί και το γεγονός ότι η δίκη αυτή γίνεται για συγκεντρώσεις προγενέστερες αυτών για τις οποίες δικάστηκαν αρκετοί κάτοικοι της Ευκαρπίας πέρυσι και αθωώθηκαν πανηγυρικά.

"Είναι δικαίωμα των κατοίκων να υπερασπίζονται το άρθρο 24 για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αλλά και το άρθρο 11 για το δικαίωμα στην συνάθροιση η οποία έγινε σε δημόσιο χώρο και όχι σε χώρο της εταιρείας" τόνισε η Έφη Τελλή, επίσης συνήγορος υπεράσπισης των κατοίκων προσθέτοντας πως είναι πρωτόγνωρο να διώκεται γραμματέας κόμματος που εξέφρασε έμπρακτα την στήριξή του στους κατοίκους.

Σε εκείνες τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το "Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ" ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει οριστικά τις εργασίες στο ΣΜΑ συμβάλλοντας στην ακύρωση της κατασκευή του, να κάνει διάβημα προς τον αρμόδιο εισαγγελέα για να σταματήσει το κηνύγι των πολιτών, να κάνει ανάκληση της άδειας καύσης απορριμάτων που πήρε ο ΤΙΤΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση επιβάλλοντας του να αναπλάσει το ταλαιπωρημένο περιβάλλον της περιοχής και να προχωρήσει στην διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όσους σχεδίασαν αυτά τα έργα εξανεμίζοντας τεράστιους οικονομικούς πόρους.

Τέλος ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε εθνικό σχεδιασμό και σε νέους περιφερειακούς για την Ορθή διαχείριση απορριμάτων με τη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Σήμερα το Δίκτυο καλεί σε συνέλευση στις 7μ.μ.στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας για την οργάνωση κινητοποιήσεων και σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους το πρωί της Τετάρτης στα δικαστήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)