to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βίοι παράλληλοι

Ο αγώνας εναντίον του δεξιού εξτρεμισμού και του εθνικοσοσιαλισμού θα έπρεπε να είναι μέρος της λογικής της λειτουργίας του κράτους, αλλά αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.


Ο Γιοχάνες Ράου, ο πιο εμβληματικός προοδευτικός πρόεδρος δημοκρατίας στη Γερμανία μετά τον Γκούσταβ Χάϊνεμαν έλεγε «η αντίθεση ανάμεσα σε «εμάς εδώ» και «σε εκείνους εκεί» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία.  Το ότι δηλωμένοι νεοναζί μπορούν να μιλούν για «εθνικά απελευθερωμένες ζώνες» είναι ένα σήμα κινδύνου για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και ντροπή για όλους τους πραγματικούς πατριώτες».

Το έγκυρο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό «DER SPIEGEL» κυκλοφόρησε (22.2.2020) με τίτλο «Γερμανικός χειμώνας, όταν το δεξιό μίσος οδηγεί σε τρόμο». Ο τακτικός κύριος αρθρογράφος του περιοδικού Μάρκους Φελντενκίρχεν γράφει στο ίδιο τεύχος μεταξύ άλλων:

«Η αποτυχία του κράτους. Το Χανάου δείχνει ότι η Γερμανία έχει ένα μαζικό πρόβλημα ναζισμού, το οποίο υποβάθμισε επί μακρό χρονικό διάστημα.

Η Γερμανία κατά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Χανάου αποδείχθηκε χωρίς άμυνες.

Ο αγώνας εναντίον του δεξιού εξτρεμισμού και του εθνικοσοσιαλισμού θα έπρεπε να είναι μέρος της λογικής της λειτουργίας του κράτους, αλλά αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Μια χώρα η οποία υπό  την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία αιματοκύλισε και κατάκαψε τον κόσμο και έχει ως βάρος στη συνείδηση της την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων, θα έπρεπε τουλάχιστον ένα πράγμα να διασφαλίζει, ότι επί γερμανικού εδάφους δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ρατσιστική άποψη και βεβαίως ότι αυτή δεν θα προκαλούσε θύματα.

Ακροδεξιές οργανώσεις καλύπτουν και οργώνουν τη χώρα.

Η μακρά λίστα των ακροδεξιών πράξεων στο πρόσφατο παρελθόν δεν μπορεί παρά να είναι ένα ντοκουμέντο καταισχύνης.

Πρόκειται για φαντάσματα ενός σκοτεινού παρελθόντος, τα οποία όμως μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις του γερμανικού παρόντος. Στις προϋποθέσεις αυτές προσμετρώνται οι αστυνομικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες αφιέρωσαν τον αγώνα τους στις προσπάθειες εναντίον του «ισλαμικού» εξτρεμισμού και ως εκ τούτου ξέχασαν τον γηγενή τρόμο.

Ότι η Γερμανία ενσωματώνει πρόβλημα ακροδεξιάς παραβλέφθηκε από την πολιτική και τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας.  Ο κίνδυνος αγνοήθηκε.  Έτσι η αναγέννηση του δεξιού τρόμου εντάσσεται σε πρώτη γραμμή στην αποτυχία του κράτους. 

Αυτό το ενσωματώνει καλύτερα από κάθε τί ότι στην κορυφή της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος βρέθηκε πρόσωπο (Χανς - Γκέοργκ Μάαζεν) που πιστεύει στις δεξιές θεωρίες συνωμοσίας. Με έντονες προκαταλήψεις για την αριστερά και τον ισλαμισμό.  Και κανείς δεν μπόρεσε να τον σταματήσει.

Η ενίσχυση του δεξιού εξτρεμισμού έχει τις ρίζες της στην πολιτική σκέψη και στον κυρίαρχο πολιτικό λόγο και διάλογο αυτής της χώρας μεταξύ πολιτικών, μίντια και στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας.

Ότι οι ρατσιστικές σκέψεις και απόψεις κατέστησαν και πάλι ικανές και συστημικές, φρόντισε γι’ αυτό το AfD.

Οφείλουμε αυτούς τους εμπρηστές της δημοκρατικής ομαλότητας να τους αντιμετωπίσουμε όχι μόνο με επιχειρήματα αλλά και με όλα τα νόμιμα μέσα που προσφέρει η προστασία της δημοκρατίας.

Στην προσπάθεια και επαγρύπνηση αυτή καλούνται όμως να ενεργοποιηθούν όλοι οι πολίτες. Αλλιώς κάθε ένας και κάθε μια είναι συνένοχοι.

Το πρώτο καθήκον του γερμανικού κράτους πρέπει πλέον να είναι: ποτέ ξανά».

Το άρθρο αυτό γράφτηκε μετά τη σφαγή προσφύγων και μεταναστών στο Χανάου.

Όποιος νομίζει ότι άρθρο με το ίδιο κατά προσέγγιση περιεχόμενο δεν θα μπορούσε να γραφτεί από Έλληνα συντάκτη - αρθρογράφο σε ελληνικό προοδευτικό έντυπο βιώνει την κοινωνική και πολιτική συγκυρία εκτός. πραγματικότητας  κιμά. και όταν απότομα ξυπνήσει, θα είναι πολύ αργά.  τα όπλα θα βρίσκονται έξω από την πόρτα του.

- - - - - - - - - - - - - -

* Ο Κώστας Ζώρας είναι ομότιμος καθηγητής, πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)