to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 23.05.2018

Διεθνή

Το βιογραφικό του Τζουσέπε Κόντε «περνά από το μικροσκόπιο» του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα

Η νέα ιταλική κυβέρνηση πήρε και πάλι αναβολή, τουλάχιστο για ένα εικοσιτετράωρο. Κύρια αιτία είναι η απόφαση του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να αξιολογήσει με προσοχή το βιογραφικό του πρωθυπουργού που υπέδειξαν τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα, Tζουσέπε Κόντε.


Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, αλλά και με άλλα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να υπάρχουν κάποια «κενά» στο βιογραφικό του. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον ιταλικό Τύπο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μεταπτυχιακά και έρευνές του στην Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.

Όσο για τις σπουδές του στη Βιέννη, στη σχολή που αναφέρεται στο βιογραφικό του διδάσκεται μόνο η γερμανική γλώσσα, ενώ ο Κόντε σπούδασε και διδάσκει νομικά. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνον για τελειοποίηση σπουδών και ποτέ δεν έγινε λόγος για μεταπτυχιακά», απαντούν οι «πεντάστεροι». Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα προς το παρόν υπερασπίζουν τον Κόντε και κάνουν γνωστό ότι «παραμένει ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους».

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διεθνείς... αμφιβολίες για τα ακαδημαϊκά προσόντα του Τζουζέπε Κόντε, υποψήφιου πρωθυπουργού της Ιταλίας

Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η κύρια εναλλακτική στη φάση αυτή είναι μια νέα υποψηφιότητα του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Όμως ο γραμματέας της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, την απορρίπτει και δηλώνει ότι, αν δεν αποτύχει η προσπάθεια αυτή σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές.

Παράλληλα υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που φέρεται να απασχολεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για το υπουργείο Οικονομικών, οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις προωθούν τον γνωστό οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα. Ο Σαβόνα όμως, σε βιβλίο του που εκδίδεται τις ημέρες αυτές (σύμφωνα με την εφημερίδα Ιl Giornale) έχει γράψει ότι «το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί», και ότι «η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο Β'».

Πρόκειται για απόψεις oι οποίες σίγουρα δεν ταυτίζονται με εκείνες του προέδρου Ματαρέλα, ο οποίος επιθυμεί να αποφευχθούν συγκρούσεις και προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από λίγο, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria, ο Βιντσέντσο Μπότσια, τόνισε ότι «δεν είναι σαφές πού θα βρεθούν από τη νέα κυβέρνηση οι αναγκαίοι πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος και για να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)