to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βιοδιασπώμενες μπαταρίες φέρνουν επανάσταση στα ιατρικά εμφυτεύματα

Οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν αποτελεσματικότερα τα ζωτικά όργανα ασθενών ή ακόμα και να πραγματοποιούν θεραπευτικές παρεμβάσεις χάρη σε ένα νέο εργαλείο που τίθεται στη διάθεσή τους: ηλεκτρονικά εμφυτεύματα τα οποία τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και βιοδιασπώνται μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή τους.


Τα βιοδιασπώμενα τσιπ πυριτίου είναι διαθέσιμα ήδη από το 2012, ωστόσο το μεγάλο εμπόδιο ήταν η τροφοδοσία των συσκευών με ενέργεια.

Ορισμένες βασίζονται σε επαγωγικά πηνία για να αντλήσουν ασύρματη ενέργεια από εξωτερικές πηγές, ωστόσο η λύση αυτή δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική σε συσκευές εμφυτευμένες βαθιά μέσα στον ιστό ή κάτω από τα οστά.

Χάρη σε μια νέα βιοδιασπώμενη μπαταρία, το εμπόδιο αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις με επικεφαλής τον Δρ. Τζον Ρότζερς που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Advanced Materials, οι βιοδιασπώμενες μπαταρίες είναι κατασκευασμένες από μαγνήσιο και σίδηρο, μολυβδαίνιο ή βολφράμιο.

Το σύστημα ολοκληρώνουν ένα αλατούχο διάλυμα και η συσκευασία από βιοδιασπώμενο πλαστικό. Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρολύτης ανάμεσα στα δύο ηλεκτρόδια είναι ένα αλατούχο διάλυμα, ενώ όλο το σύστημα περιβάλλεται από ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές (πολυανυδρίτη).

Η ένταση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος εξαρτάται από το μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κάθοδο της μπαταρίας. Για παράδειγμα, μια μπαταρία ενός τετραγωνικού εκατοστού, που διαθέτει μια άνοδο μαγνησίου πάχους 50 μικρομέτρων και μία κάθοδο μολυβδένιου πάχους οκτώ μικρομέτρων, παράγει ένα σταθερό ρεύμα 2,4 μιλιαμπέρ για πάνω από μια ημέρα.

Όλα τα παραπάνω υλικά αποσυντίθενται αργά στο σώμα του ασθενούς και δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις.

Εκτός από την ιατρική, οι μπαταρίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις περιβαλλοντικών καθαρισμών για την τροφοδοσία χημικών αισθητήρων που θα διασπώνται μόλις τελειώσει το έργο τους.

Παρότι, πρόκειται για τεράστιο βήμα στην τεχνολογία των μπαταριών ιατρικών συσκευών, απαιτούνται και άλλα. Μέχρι στιγμής, οι μπαταρίες διατηρούν σταθερή την τάση του ηλεκτρικού ρεύματος για 48 ώρες. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι με την αύξηση της επιφάνειας του φύλλου μαγνησίου θα μπορέσουν να αυξήσουν την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας.

Σε περίπτωση που ξεπεραστεί το πρόβλημα της διάρκειας, οι μπαταρίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες συγκεκριμένων ασθενειών όπως η επιληψία, συμβάλλοντας στην αυτόματη έγχυση των φαρμακευτικών ουσιών όταν απαιτείται.

viodiaspomenes-mpataries-113580

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)