to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 13.09.2016

Πολιτισμός

Βίντεο της ναζιστικής θηριωδίας από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ

Σημαντικές εκδηλώσεις στα χωριά της Βιάννου, το Ηράκλειο και την Αθήνα, οργανώνονται με αφορμή την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.


Στο πλαίσιο της προσπάθειας των οργανωτών να δώσουν ώθηση στον ιερό, όπως τον χαρακτηρίζουν, αγώνα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, από αύριο Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της πρώτης ημέρας του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας και έως τις 26 Σεπτεμβρίου, θα προβάλλεται από τις οθόνες όλων των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ στην Αττική, βίντεο διάρκειας 60'' με θέμα τη Θυσία της Βιάννου και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

 

Επίσης, οργανώνουν ημερίδα Μνήμης και Διεκδίκησης, το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, από 10.00 πμ έως 3.00 μμ, στο μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στον Αμιρά.

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί Παγκρήτια Συνάντηση Φορέων (μαρτυρικοί Δήμοι, Ενώσεις θυμάτων, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.α.) και ενεργών πολιτών που ασχολούνται με την ιστορική μνήμη, την περίοδο της Κατοχής και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (12.00μ. - 3.00 μ.μ.). Σκοπός της συνάντησης φορέων και ενεργών πολιτών είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και απόψεων, η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ο συντονισμός για την πιο αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα.

 

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων συνεργάστηκαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Πολιτισμού, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ ΑΕ), το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

«O συνολικός αριθμός των θυμάτων κατά την περίοδο της Κατοχής ανέρχεται σε 461. Ευλόγως λοιπόν, ο Σεπτέμβρης για το λαό της μαρτυρικής και ηρωικής επαρχίας Βιάννου, που αντιστάθηκε όσο λίγοι στο φασισμό, είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Αλλά και μήνας κορύφωσης του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, Δικαιοσύνη και Επανόρθωση» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του ο Δήμος Βιάννου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)