to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:57 | 20.03.2018

Διεθνή

Βίντεο - ντοκουμέντο: Ο Νιξ παραδέχεται τον κεντρικό ρόλο της Cambridge Analytica στην εκστρατεία του Τραμπ

Ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι απέκτησε και χρησιμοποίησε παράνομα τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, φέρεται να ισχυρίζεται, σε ένα βίντεο που τραβήχθηκε κρυφά, ότι η εταιρεία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, για τις προεδρικές εκλογές του 2016


Ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι απέκτησε και χρησιμοποίησε παράνομα τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, φέρεται να ισχυρίζεται, σε ένα βίντεο που τραβήχθηκε κρυφά, ότι η εταιρεία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 "παγίδευσε" τον Αλεξάντερ Νιξ και τον ηχογράφησε να δηλώνει ότι είχε συναντηθεί "πολλές φορές" με τον τότε υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ότι η εταιρεία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

"Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική τους" φέρεται να είπε ο Νιξ σε έναν "μυστικό" δημοσιογράφο που τον συνάντησε σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Νωρίτερα σήμερα ο Νιξ καθαιρέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica, λίγες ώρες πριν προβληθεί το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ του καναλιού για την εταιρεία.

Την αλληλογραφία μεταξύ Facebook και Cambridge Analytica ζητούν οι εισαγγελείς Μασαχουσέτης και Νέας Υόρκης

Οι εισαγγελικές αρχές της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, με επιστολή τους προς την εταιρεία Facebook Inc, ζητούν να τους παρασχεθούν πληροφορίες για τα προσωπικά δεδομένα που κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica, όπως ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Με την επιστολή αυτή, στο πλαίσιο της κοινής έρευνας που διεξάγουν οι δύο Πολιτείες για την υπόθεση αυτή, ζητούνται τα έγγραφα που αφορούν την παραβίαση των όρων χρήσης του Facebook καθώς επίσης και αντίγραφα όλων των επικοινωνιών που είχαν μεταξύ τους το Facebook με την Cambridge Analytica, αλλά και πληθώρα άλλων στοιχείων, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη.

Από την Ουάσινγκτον, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν, η επικεφαλής του κόμματος στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τόνισε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπερκ θα πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο για τον τρόπο που χρησιμοποιεί η εταιρεία του τα δεδομένα των χρηστών της.

"Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα προσωπικά δεδομένα τους" τόνισε η Φαϊνστάιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γερουσία. "Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έρθει ο επικεφαλής του Facebook, όχι ο δικηγόρος του, ούτε το νούμερο δύο της εταιρείας" για να δηλώσει αν είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει να συμβεί αυτό, τόνισε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Facebook δηλώνει ότι η εταιρεία είναι "σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε" για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica και ότι "κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος". Προσθέτει επίσης ότι είναι αποφασισμένη "να εφαρμόσει αυστηρά" την πολιτική της για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών και "να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα" για τον σκοπό αυτόν.

Το βρετανικό κοινοβούλιο καλεί τον Μr Facebook να δώσει εξηγήσεις 

Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ζήτησε ένταλμα για να ερευνήσει τα γραφεία της Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι παράνομα απέκτησε τα στοιχεία χρηστών του Facebook, ο επικεφαλής του οποίου Μαρκ Ζούκερμπεργκ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Ερευνούμε κατά πόσο η Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών στο ραδιόφωνο του BBC.

Αμερικανοί και Βρετανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το πώς η εταιρία απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία το 2014 και γιατί το Facebook δεν κατάφερε να ενημερώσει τους χρήστες του.

Στην Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας απέστειλε χθες επιστολή στον Ζάκερμπεργκ ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για τα στοιχεία των χρηστών του Facebook.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ερευνά το Facebook. Η μετοχή της εταιρίας, που χθες σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%, υποχώρησε σήμερα περαιτέρω 1,8%.

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης επίσης απέστειλε επιστολή στον Ζάκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες. «Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρίες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένων λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις τους συστηματικά υποτιμούν αυτό τον κίνδυνο και είναι παραπλανητικές», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Ντέμιαν Κόλινς. Η επιτροπή αναμένει την απάντησή του Ζάκερμπεργκ έως τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιστολή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)