to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 15.09.2019

Πολιτική

Βίντεο: «Η λύση του ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενή πλεονάσματα δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση»

Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Κυριακή 15/9, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε σε ερώτηση του Euro2day.gr για τον ειδικό λογαριασμό που θα μείωνε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από το 2020.

Ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε περιθώριο σχεδόν 2 δισ. επιπλέον το χρόνο για ελαφρύνσεις.

Θύμισε ότι τα πλεονάσματα είναι η συνεισφορά της χώρας για τη μείωση του δημόσιου χρέους, που έγινε υψηλό με τα πρώτα αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης. Αν ζητούσαμε μείωση των πλεονασμάτων λόγω των βορειοευρωπαίων δεν θα ήταν εύκολο να εγκριθεί. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι έχοντας 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που όταν τα παραλάβαμε ήταν άδεια, να βάλουμε τα 5 δισ. ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δανειστές θα παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πλεόνασμα.

«Προσφέραμε λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Εμείς ενημερώσαμε διεξοδικά τόσο την Κομισιόν, όσο και κράτη με ειδικό βάρος. Αν είχαν σφοδρή αντίρρηση θα το μαθαίνατε, θα έβγαιναν με δηλώσεις. Αυτή η λύση ήταν η ενδεδειγμένη για να έχουμε περαιτέρω σε ελαφρύνσεις από το 2020. Όταν ανέλαβε ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει το σχέδιο και να παραπέμψει σε μελλοντικές καλένδες. Ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να δούμε αν θα υπάρξει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση. Το βέβαιο είναι ότι αν πάμε σε προϋπολογισμό με δυο δισ. ευρώ παροχές, πάμε πάλι σε πλεόνασμα 3,5%. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο. Θέλουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει για τα πλεονάσματα το 2021 και το 2022».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)