to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 15.09.2015

πηγή: in.gr

Κοινωνία

Βίντεο: Το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων στο Αιγαίο κατέγραψε η γαλλική τηλεόραση

Το συνεργείο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 έκανε το επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο σε ένα παλιό σκάφος μαζί με δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.



Ο δημοσιογράφος του δικτύου Φρανκ Γκενοζό κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους Τούρκους διακινητές και του επετράπη να κινηματογραφήσει το ταξίδι (δείτε το βίντεο παρακάτω). 

Οι πρόσφυγες είχαν καταβάλει 2.000 ευρώ ο καθένας και 1.000 ευρώ για τα παιδιά. Το μικρότερο ήταν μόλις δύο μηνών. Επιβιβάστηκαν από άγνωστο σημείο της Τουρκίας από όπου το σκάφος τους περισυνέλεξε. Είχαν μείνει κρυμμένοι ανάμεσα στους θάμνους για 24 ώρες περιμένοντας το σκάφος, που δεν ήταν άλλο από μια παλιά βάρκα με μία κουρασμένη μηχανή. 

Στο βίντεο εμφανίζεται τουλάχιστον ένας από τους διακινητές να κρατάει όπλο. Ο ίδιος οδηγεί το σκάφος λίγα μέτρα μακριά από την ακτή παραδίδει το τιμόνι σε έναν από τους πρόσφυγες και εγκαταλείπει τη βάρκα για να γυρίσει κολυμπώντας στην ακτή. Οι πρόσφυγες δεν είναι πλέον πρόβλημα τους. 

Το ταξίδι προχωρά, ενώ το σούρουπο πέφτει. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν έχει εμπειρία στη θάλασσα και οι ελληνικές ακτές απέχουν ακόμη 10 χιλιόμετρα. 

Ξαφνικά ή μηχανή σταμάτα και επικρατεί πανικός. Η ανακούφιση των προσφύγων έχει μετατραπεί σε απόγνωση και οι επιβάτες πρέπει σταματήσουν να κουνιούνται για να μην ανατραπεί το ακυβέρνητο σκάφος. Το σκοτάδι έχει πλέον πέσει και το μόνο φως που υπάρχει είναι από τα λίγα κινητά τηλέφωνα και την τηλεοπτική κάμερα. 

Για καλή τους τύχη ο Γάλλος δημοσιογράφος έχει δορυφορικό τηλέφωνο. Καλεί σε βοήθεια δίνοντας της συντεταγμένες του GPS. Τo Λιμενικό Σώμα από την ελληνική πλευρά ειδοποιεί τα παραπλέοντα σκάφη και έπειτα από αγωνιώδη αναμονή εμφανίζεται ένα μικρό ελληνικό αλιευτικό. Ο έλληνας ψαράς με τη μικρή του βάρκα ρυμουλκεί το υπερφορτωμένο σκαρί. Φθάνουν μετά από τέσσερις ώρες στη Μυτιλήνη. 

Δάκρυα χαρά πλημμυρίζουν τους πάντες. Οικογένειες βρίσκουν ξανά τους δικούς τους, μάνες αγκαλιάζουν τα παιδιά τους. «Καταλαβαίνετε γιατί θέλουμε να έρθουμε εδώ; Η κυβέρνησή μας μάς επιτρέπει να πεθάνουμε, αλλά η δική σας σάς φροντίζει» λέει ενας από τους πρόσφυγες στον Γάλλο δημοσιογράφο. 

Το πιο επικίνδυνο μέρος του ταξιδιού τέλειωσε, όχι όμως και οι δυσκολίες. Αρκετοί λένε ότι θα συνεχίσουν μέχρι τη Γερμανία. Θα περιμένουν να μεταφερθούν στην Αθήνα και από εκεί να βρουν τρόπο να συνεχίσουν προς βόρεια. Η πορεία είναι ακόμη μακριά. 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)