to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 02.05.2012

left.gr

Κοινωνία

Βίντεο από Πρωτομαγιά στην Καισαριανή: Οι θυσίες δεν πάνε χαμένες, εμπνέουν τους σημερινους αγώνες

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, την Καισαριανή που έχει συνδεθεί με την Πρωτομαγιά του '44 όταν 200 Έλληνες αγωνιστές- κομμουνιστές εκτελέσθηκαν στο σκοπευτήριο, από τους ναζί Γερμανούς κατακτητές σε αντίποινα για την εξόντωση απο τον ΕΛΑΣ ενός Γερμανου στρατηγου και του επιτελείου του στους Μολάους Λακωνίας.


Σε μια εκδήλωση με κυριο χαρακτηριστικο τη συγκίνηση όπως , το "παρών" έδωσαν από νωρίς στην πλατεία της Καισαριανής εκατοντάδες κατοικοι της περιοχής και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση μίλησαν, ο Ν. Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Heike Haensel, βουλευτής του Die Linke και ο Θ. Βασιλόπουλος, γραμματέας ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων. Στην συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν προς το σκοπευτήριο  όπου  έδωσαν όρκο να συνεχίσουν τον αγώνα για τη λαϊκή κυριαρχία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Συνθήματα όπως το  "ούτε Βενιζέλος, ούτε Σαμαράς, ήρθε η ώρα της Αριστεράς", το "μήνυμα λαού απ' την Καισαριανή, έξω οι φασίστες της Χρυσής Αυγής" και  το "τιμή και δόξα στην Πρωτομαγιά, ήρθε η ώρα της Αριστεράς" κυριάρχησαν ενώ όταν έφτασαν στο τόπο της θυσίας έψαλαν το "επέσατε θύματα". Ο  Ν. Χουντής, η H. Haensel και εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης κατέθεσαν στεφάνια στην τιμητική πλακέτα.  

"Είμαστε όλοι Έλληνες" είπε η γερμανίδα βουλευτής και προσέφερε ένα συμβολικό δώρο από το Die Linke, μια γαλάζια σημαία με ένα άσπρο περιστέρι με το συγκεντρωμένο πλήθος να χειροκροτεί.    Ακόμη, δύο μέλη  της γερμανικης ορχηστρας Μικη Θεοδωρακη έπαιξαν το "Άσμα Ασμάτων" μέσα σε κλίμα συγκίνησης.  

Στην ομιλία του ο Ν. Χουντής, αναφερόμενος στα μηνύματα της Πρωτομαγιάς αναφέρθηκε στον  σκληρό ταξικό αγώνα που συνεχίζεται σε Ελλάδα και Ευρώπη και έδωσε την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα στο πλάι των εργαζομένων μέχρι και την τελική νίκη, ενώ κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.  Σκληρή κριτική άσκησε  στους εκπροσώπους των δυο κομμάτων του Μνημονίου που με τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες "δείχνουν τον πανικό τους και ότι έχουν φτάσει στο τέλος τους".

 "Θα' μαστε στήριγμα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, θα' μαστε μαζί τους στους δρόμους και τις διεκδικήσεις τους" είπε ο Ν. Χουντής  και συμπλήρωσε πως "η σημερινή μέρα είναι ελπιδοφόρα γιατί η οργή των πολιτών έχει μετατραπεί σε χαμόγελο γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι σε αυτή την εκλογική μάχη μπορούμε να τους ανατρέψουμε". Αναφερόμενος στους πολίτες που μέχρι τώρα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ -ΝΔ τους κάλεσε να "καταδικάσουν" τα δύο κόμματα.  Μιλώντας για το συμβολισμό της εκδήλωσης στο χώρο της Καισαριανής πρόσθεσε πως "είμαστε εδώ για την ενότητα της αριστεράς". 

"Να πάψει η Ε.Ε. να ταπεινώνει την Ελλάδα" είπε η Γερμανίδα βουλευτής απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους ενώ εξέφρασε και την αλληλεγγύη της στους αγώνες των εργαζομένων της χώρας μας. Ακόμη,  εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Γερμανών εργαζομένων προς τους Έλληνες για την έμπρακτη συμπαράστασή τους κατά του γερμανικού φασισμού και στήριξε το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.  "Ποτέ ξανά Δίστομο, ποτέ ξανά Καλάβρυτα" φώναξε, τονίζοντας την απειλή της ακροδεξιάς. H Heike Haensel υποστήριξε πως οι ελληνικές εκλογές έχουν πανευρωπαϊκή σημασία για την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τέλος, ο Θ. Βασιλόπουλος, γραμματέας ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων,  παραλλήλισε το συγκλονιστικό γεγονός της εκτέλεσης των 200 εκτελεσμένων αγωνιστών με "τη σημερινή εκτέλεση της εργατικής τάξης στη χώρα μας". 


Δείτε την συγκινητική είσοδο στην Καισαριανή







Η Χάικε Χάνσελ στην Καισαριανή


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)