to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 31.12.2012

left.gr

Διεθνή

Βίντεο: Aκτιβιστές σπάνε τον αστυνομικό κλοιό στο σπίτι νομπελίστα Ειρήνης

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Ίντερνετ δείχνει πολλούς διαφωνούντες να σπάνε τον κλοιό ασφαλείας γύρω από την κατοικία της συζύγου (φωτό) του φυλακισμένου νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό, η οποία τελεί υπό κατ' οίκον κράτηση στο Πεκίνο.



Το βίντεο, που τραβήχτηκε στην κατοικία της Λιού Σιά και διαρκεί 4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, δημοσιοποιήθηκε στο YouTube από τον Χου Τζία, ένα διαφωνούντα που έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των θυμάτων του AIDS.



"Ποιον ζητάτε;", ρωτάει μπροστά στην κάμερα ένας φρουρός με πολιτικά που βρίσκεται μπροστά από το διαμέρισμα της συζύγου του νομπελίστα.

Ένα από τα μέλη της μικρής ομάδας φίλων που ήρθαν να την επισκεφθούν απαντά ότι θέλουν να δουν την Λιού Σιά. "Όχι, αυτό δεν είναι δυνατόν", απαντά ο φρουρός.

"Ποιος είστε εσείς για να μας το απαγορεύσετε;", απαντά ένας από τους διαφωνούντες, οι οποίοι στη συνέχεια προχωρούν αψηφώντας την απαγόρευση και παραμερίζοντας τον φρουρό.

Η Λιού Σιά φαίνεται πολύ συγκινημένη από την επίσκεψή τους, τους ευχαριστεί επανειλημμένα, αλλά τους ζητάει επίσης να μην καθυστερήσουν, φοβούμενη αντίποινα.

"Πρέπει να φύγετε, αλλιώς θα έρθουν να με ενοχλήσουν", λέει σε κάποια στιγμή. Τον περισσότερο χρόνο ψιθυρίζει στο αυτί ενός από τους διαφωνούντες ώστε τα λόγια της να μην καταγραφούν από την κάμερα.

"Ας κάνουμε γρήγορα, πρέπει να φύγουμε πριν έρθουν", λέει ένας απ' αυτούς. Σ' ένα σχόλιο που συνοδεύει το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε την Παρασκευή, ο Χου Τζία εξηγεί πως "οι χιλιάδες λέξεις που θέλαμε να πούμε μετατράπηκαν σε πνιγμένους λυγμούς και σε δάκρυα".

Ο Χου εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αφού έφυγε από το διαμέρισμα, ο ίδιος και οι άλλοι διαφωνούντες κρατήθηκαν για λίγο από τους φρουρούς.

"Αυτό το βίντεο δείχνει το φόβο και την αγωνία", δήλωσε. Η Λιού Σιά "έχει ήδη χάσει πολλή ελπίδα. Οι αρχές την έχουν κάνει να φοβάται. Φοβάται την πίεση που ασκείται στην οικογένειά της".

Ο Λιού Σιαομπό εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών για "ανατροπή" αφού συμμετέσχε στη σύνταξη της Χάρτας 08, ενός κειμένου που ζητάει να εγκαθιδρυθεί στην Κίνα μια πλουραλιστική δημοκρατία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ομάδα κινέζων διανοουμένων απηύθυνε ανοικτή επιστολή στη νέα ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υπό τον Σι Τζινπίνγκ για να ζητήσει την απελευθέρωση του νομπελίστα της Ειρήνης και όλων των πολιτικών κρατουμένων.


Η Λιού Σιά βρίσκεται υπό κατ' οίκον κράτηση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, παρόλο που δεν έχει καταδικαστεί για κάτι.

Το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=1Dl_hVH9Ky8

Πηγή: ΑΠΕ

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)