to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:23 | 23.01.2016

Πολιτισμός

Βιέννη: Ο Γ. Χονδρός παρουσίασε το βιβλίο του για την κρίση και το μέλλον της Ευρώπης

Το βιβλίο του με τίτλο «η αλήθεια για την Ελλάδα, η κρίση του ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης» παρουσίασε στη Βιέννη ο Γ. Χονδρός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Μετά την παρουσίαση, ο συγγραφέας δείπνησε με τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι με τον οποίον συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη:

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την παρουσίαση στη Βιέννη:

«Για να έχουν μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη, πρέπει να ηττηθεί η πολιτική της λιτότητας, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαικά, και να αρχίσει η συζήτηση για μία Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη, με δημοκρατία, οπωσδήποτε με ανοιχτά σύνορα και φυσικά με δικαιώματα και με προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Γιώργος Χονδρός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός στο γερμανόφωνο χώρο, με την ευκαιρία της παρουσίασης στην αυστριακή πρωτεύουσα, του νέου βιβλίου του στα γερμανικά, με τίτλο «Η αλήθεια για την Ελλάδα, η κρίση του ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης».

Φαίνεται πως για την ώρα το οικοδόμημα της ΕΕ, όχι μόνον εξαιτίας του ελληνικού προβλήματος αλλά και του προσφυγικού, που αυτή δεν ήταν σε θέση να τα αντιμετωπίσει, αγγίζει τα όρια της ύπαρξης του και, εάν οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν αποβάλουν από πάνω του το νεοφιλελεύθερο δόγμα, αυτό το οικοδόμημα δεν έχει μέλλον, προσθέτει.

Ο ίδιος θεωρεί πως στην Ελλάδα η εναλλακτική λύση είναι ουσιαστικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξόδου από την κρίση, το οποίο, όπως παρατηρεί, μπορεί να ηττήθηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης, όμως αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα το περιθώριο να εφαρμόσει το δικό της παράλληλο πρόγραμμα στον ελεύθερο χώρο που αφήνει η πάρα πολύ σκληρή συμφωνία που υπογράφηκε.

(η πρόσκληση για την εκδήλωση στη Βιέννη)

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Χονδρός, η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή και αυτό φαίνεται στο ζήτημα των συντάξεων, στο ζήτημα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και θα φανεί επίσης στη συζήτηση που θα αρχίσει για τα εργασιακά δικαιώματα. Η μεγαλύτερη όμως μάχη, είναι η μάχη για να κλείσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση, έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση-περικοπή του χρέους.

Κατά την άποψή του, εάν αυτό δεν προκύψει γρήγορα, τότε το πρόγραμμα δεν έχει μέλλον, θα αποτύχει, και η χώρα θα ξαναπάει πάλι στο μηδέν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα για τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας που μέχρι σήμερα πληρώνουν την κρίση, αλλά και για την χώρα συνολικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το βιβλίο του «Η αλήθεια για την Ελλάδα, η κρίση του ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης», ο Γιώργος Χονδρός αναφέρει πως πρόκειται ουσιαστικά για εγχειρίδιο της περιόδου από την έναρξη της κρίσης, τις επιπτώσεις της, τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που έφτασε στη Συμφωνία του Ιουλίου και τη διάσπασή του. Γράφηκε την περίοδο κατά την οποία τα γεγονότα ήταν πραγματικά πάρα πολύ νωπά, ζωντανά, δραματικά και που ο συγγραφέας του είναι μέσα σε αυτή την κατάσταση σε όλη αυτή τη συζήτηση, με αποτέλεσμα το βιβλίο να έχει κατά κάποιο τρόπο και έναν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

Το βιβλίο, που πρωτοκυκλοφόρησε στα γερμανικά από γνωστό γερμανικό εκδοτικό οίκο παραμονές των ελληνικών βουλευτικών εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου και επίκεινται οι εκδόσεις του στα ισπανικά, στα αγγλικά και κατόπιν στα ελληνικά, είναι χρονολογικά δομημένο, ξεκινά από την αρχή της κρίσης στην Ευρώπη το 2008, προσπαθεί να αποδείξει πως δεν υπάρχει ελληνική αλλά συστημική κρίση, δηλαδή κρίση του καπιταλισμού, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Χονδρός - ο οποίος συμμετέχει τακτικά στον γερμανόφωνο χώρο σε δημόσιες συζητήσεις καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές λόγου - στο βιβλίο περιγράφει το πώς η Ελλάδα βιώνει αυτή την κρίση στην πλέον ακραία της μορφή, με τις επιπτώσεις των λεγόμενων «προγραμμάτων διάσωσης», δηλαδή τη μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση, ενώ αναφέρεται στη συγκρότηση και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης στη σκληρή προπαγάνδα εναντίον του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο συγγραφέας φτάνει μέχρι τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού και την υπογραφή της Συμφωνίας και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει κατόπιν εκτενή αναφορά στην εναλλακτική πρόταση, όσον αφορά συνολικά το μέλλον της Ευρώπης, που είναι και το δεύτερο συστατικό του τίτλου του βιβλίου.

Κατά την χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου του μαζί με τη γνωστή Αυστριακή συγγραφέα Μαρλένε Στρέρουβιτς, σε μεγάλη εκδήλωση στο βιεννέζικο πολιτιστικό κέντρο "WUK", παρουσία πολυπληθούς κοινού Αυστριακών - με το οποίο είχε μακρά συζήτηση -- ο Γιώργος Χονδρός αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα και στα "τεράστια προβλήματα" που αντιμετώπισε στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέματα που βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της εμφάνισης του στη συνέχεια στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)