to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 22.11.2012

left.gr

Πολιτική

Βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας κρατούμενων μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου

Δελτίο Τύπου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρίας Κανελλοπούλου και Βασιλικής Κατριβάνου για τη βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας κρατούμενων μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου μετέβησαν χθες Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στην Κόρινθο, προκειμένου να καταθέσουν, ενώπιον της ανακρίτριας, ως μάρτυρες υπεράσπισης 24  αλλοδαπών που κρατούνταν στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου. Οι μετανάστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Α.Τ. Κορίνθου την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, όταν η αστυνομία κατέστειλε με βιαιότητα και χρήση χημικών τη διαμαρτυρία και την απεργία πείνας των μεταναστών, που ξεκίνησαν λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησής τους.
 
Η όλη διαδικασία σύλληψης και παραπομπής των αλλοδαπών, ενώπιον των Εισαγγελικών και Ανακριτικών Αρχών, χαρακτηρίζεται από απόλυτη αδιαφάνεια και από σοβαρότατες παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων που προβλέπονται στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας:  οι παραπεμφθέντες οδηγήθηκαν ακόμη και ενώπιον του Εισαγγελέα και των Ανακριτικών Αρχών,  με διερμηνέα  συγκρατούμενό τους (!),  χωρίς νομικό συμπαραστάτη και δεν ενημερώθηκαν καν, ως προς το δικαίωμά τους να ζητήσουν το διορισμό συνηγόρου. Κανένας τους δε,  δεν είχε αντιληφθεί το περιεχόμενο των αποδιδόμενων κατηγοριών και όλοι,  μετά το πέρας αυτής της «παρωδίας»-διαδικασίας, κρίθηκαν  προφυλακιστέοι.
 
Οι βουλευτές κατέθεσαν, ενώπιον της ανακρίτριας, για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο της Κορίνθου και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των εκεί κρατουμένων, με βάση της προσωπικές τους διαπιστώσεις από πρόσφατες επισκέψεις τους στο Κέντρο. Επιπλέον κατέθεσαν σχετικά με προηγούμενες καταγγελίες κρατουμένων για αντίστοιχες, με την προχθεσινή, βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον τους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την κακοποίηση των κρατουμένων μετά από διαμαρτυρίες  τους για τις συνθήκες κράτησής τους.
 
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στους 24 προφυλακισθέντες αλλοδαπούς. Αντιτασσόμαστε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα και τονίζουμε ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στον εν εξελίξει εκφασισμό της κοινωνίας.
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)