to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 24.07.2020

Κοινωνία

Βίαιη επίθεση εναντίον του στην Αθήνα καταγγέλλει Αφγανός πρόσφυγας

Ο 28χρονος Ahmad Walid Rashidi κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ευρύτερη συστηματική μεροληψία εναντίον των μεταναστών στην Αθήνα, όπου είδε ακόμη δύο πρόσφυγες φίλους του, να τους έχουν σπάσει τα οστά της γνάθου.


Ένας Δανός άντρας Αφγανικής καταγωγής, ο οποίος έχασε τον πατέρα και τον αδερφό του κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πατρίδα του, δέχθηκε στην Ελλάδα, βάναυση επίθεση από μια ομάδα φασιστών που φώναζαν κατά των προσφύγων.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος στο thenational.ae (23/7/20), η επίθεση άφησε τον Ahmad Walid Rashidi, ο οποίος έχασε ένα πόδι στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, με σπασμένη μύτη και πιθανή εγκεφαλική βλάβη. Ο κ. Rashidi, 28 ετών, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ευρύτερη συστηματική μεροληψία εναντίον των μεταναστών στην Αθήνα, όπου είδε ακόμη δύο πρόσφυγες φίλους του, να τους έχουν σπάσει τα οστά της γνάθου.

Η απρόκλητη επίθεση εναντίον του κ. Rashidi και των συντρόφων του πραγματοποιήθηκε έξω από ένα μπαρ από τουλάχιστον επτά άντρες που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των προσφύγων, είπε.

Ο κ. Rashidi, ο οποίος από τότε επέστρεψε στη Δανία όπου έχει ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια, είπε ότι η ακοή και η ισορροπία του έχουν επηρεαστεί και ένα κόκκαλο πάνω από τα μάτια του έχει σπάσει.

«Το χειρότερο είναι ότι έχασα το πόδι μου από Ισλαμικούς μαχητές στη χώρα μου και τώρα έχω χάσει την ακοή και την ισορροπία μου από ρατσιστές. Έχω πληρώσει δύο φορές με το σώμα μου για προβλήματα και προκλήσεις μέσα στις οποίες γεννήθηκα », είπε στο The National, καθώς αναρωτήθηκε για ποιο λόγο θα μπορούσε να είναι ένοχος. Στα 20 του χρόνια στην Ευρώπη, ο κ. Rashidi είπε ότι υπέστη λεκτική κακοποίηση αλλά ποτέ δεν δέχθηκε σωματική επίθεση. 

Είναι περισσότερο θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση και την αστυνομία που τα τελευταία χρόνια κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία για να συγκρατήσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν τα σύνορά και μπαίνουν στη χώρα.

Σε δήλωση που έκανε μετά την επίθεση, ο κ. Rashidi αναφέρει ότι το προσωπικό της αστυνομίας και του νοσοκομείου αντιμετώπισε τον ίδιο και τους φίλους του διαφορετικά λόγω του ιστορικού του.

«Η επίθεση ήταν αιματηρή και επώδυνη, αλλά ο χειρότερος πόνος και η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η επακόλουθη διάκριση των κρατικών αρχών». Ένας δικηγόρος έκτοτε τον πλησίασε για να του προσφέρει βοήθεια. Μιλώντας στο The National, ο κ. Rashidi είπε ότι παρέμεινε αισιόδοξος. «Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζω όλα τα θέματα με θετικό τρόπο. Δεν επηρεάζομαι ιδιαίτερα. Φυσικά κλονίστηκα από αυτό που μου συνέβη, αλλά διανοητικά είμαι εντάξει.»

»Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας  λόγω της κατάστασης της μετανάστευσης και των προσφύγων και λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να νομιμοποιήσει τη βία, ειδικά όχι από μια κυβέρνηση»

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο ανέφερε ότι η βία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είχε αυξηθεί επειδή «χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στα ελληνικά σύνορα αφού οι τουρκικές αρχές ενθάρρυναν και διευκόλυναν την κυκλοφορία τους εκεί». 

Μετάφραση - επιμέλεια: Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)