to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 05.03.2019

Πολιτική

«Βγήκε το φασισταριό...»: Οργισμένη αντίδραση του Ν. Κοτζιά στην παραποίηση δηλώσεών του για την ενέργεια στη Μεσόγειο

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την διαστρέβλωση, όπως επισημαίνει σε συνομιλητές του, της αναφοράς που έκανε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πλαίσιο ομιλίας του για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά.


«Βγήκε το φασισταριό  -γυμνό από επιχειρήματα- και επικαλείται λαθροχειρίες τουρκικής εφημερίδας ως προς το τι είπα στους Δελφούς για δυνατοτητα μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία στη Μεσόγειο. Ετσι παριστάνει ως να μην άκουσε οτι εξαίρεσα κατηγορηματικά την κυπριακή ΑΟΖ», τονίζει στο μήνυμά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς αντέδρασε έτσι σε δημοσιεύματα, αλλά και αποστροφή δηλώσεων του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, που τον έφεραν να πρότεινε «συνδιαχείριση» στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Μεσογείου, άρα «ενισχύει τα τουρκικά συμφέροντα». Ο δε Γ. Κουμουτσάκος είπε πως «ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς μιλώντας στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι Έλληνες και Κύπριοι δεν θα πρέπει να είμαστε “μονοχοφάηδες“ σε σχέση με τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου». Ωστόσο, ο Ν. Κοτζιάς, όπως είναι εμφανές και από την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του στους Δελφούς, εξαίρεσε κατηγορηματικά την κυπριακή ΑΟΖ.

Τι είπε στους Δελφούς ο Ν. Κοτζιάς

Η πλήρης τοποθέτηση Κοτζιά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Φόρουμ των Δελφών (μεταξύ 1.05 και 1.08' στο βίντεο):

«Είμαι σφόδρα οπαδός μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας. Της ευρωπαϊκής της πορείας.

»Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από μια ευρωπαϊκή δημοκρατική, από μια ευρωπαϊκά δημοκρατική Τουρκία, από την Ελλάδα.

»Θα έχουμε λύσει την ουσία όλων των προβλημάτων μας.

»Τα ονοματολογικά με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα προβλήματα που έχουμε από το παρελθόν με την Αλβανία, δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αλλά και για τη Δύση συνολικά αυτό το πρόβλημα. Μεγάλο κέρδος.

»Θέλει η Τουρκία να πάρει τον ευρωπαϊκό δρόμο; Ταλαντεύεται ανάμεσα στον ευρωπαϊκό δρόμο, τη Δύση, και την ηγεμονία της.

»Τι πρέπει τώρα να κάνουμε; Βρίσκουμε ενέργεια. Κατά τη γνώμη μου, και αυτό ακολούθησα εγώ, πρέπει να κάνεις δύο πράγματα: Πρώτον να εξασφαλίσεις ότι όποια άποψη κι εάν έχει η Τουρκία ότι αυτοί οι ενεργειακοί πόροι θα εξαχθούνε και θα μεταφερθούνε. Διότι είναι κέρδος για όλη τη Δύση και για όλη την Ευρώπη να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, παράλληλος με τους δύο από πάνω, που να οδηγεί ενέργεια προς τα εμάς.

»Το δεύτερο είναι όμως: Εάν αρχίσεις και γίνεσαι στις διεθνείς σχέσεις μοναχοφάης λέγοντας όλα δικά μου, όλα στον έλεγχό μου, όλα μόνος μου, τότε είσαι και εσύ μέρος του προβλήματος.

»Αυτό που πρέπει να κάνεις, και που προσπάθησα να κάνω, είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια, με τις δύο τετραμερείς, (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και η άλλη η Γαλλία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος), αλλά και με το να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση.

»Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες της δουλειάς, όχι της γεωπολιτικής, που να συμμετάσχει με τον τρόπο αυτόν που της αντιστοιχεί και της αρμόζει.

»Ποιος είναι αυτός; Να το βάλουμε στο τραπέζι να το συζητήσουμε.

»Αλλά εάν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα, και όλη η ΑΟΖ είναι -το Καστελόριζο έχει 100% όλη την ΑΟΖ της περιοχής- συγγνώμη που το λέω έτσι και ας με κράξουν οι εθνικοί μας φίλοι, δεν είναι έτσι.

»Τα πράγματα θέλουνε προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλον στο παιχνίδι,  για να κατευνάζει. Και όχι να τον βάλεις απέναντι. (…) Μιλάω με βάση τα συμφέροντα της χώρας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)