to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 12.11.2013

Διεθνή

«Βγείτε απ' τους γυάλινους πύργους σας»: δραματική έκκληση του αντιπροσώπου των Φιλιππίνων στη διάσκεψη της Βαρσοβίας

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Φιλιππίνων, Γιεμπ Σάνο, στη διάσκεψη για το Κλίμα στη Βαρσοβία ξεκίνησε με μια παθιασμένη έκκληση για άμεση δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.


Μεταφέρουμε σημεία της ομιλίας του (παρακολουθήστε την πολύ πιο εκτεταμένη ομιλία του στο βίντεο παραπάνω) στη διάσκεψη της Βαρσοβίας, όπως τα κατέγραψε το http://tcktcktck.org/

 
 

Ο Γιεμπ Σάνο ανακοίνωσε και τη συμμετοχή του σε απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του τυφώνα Χαϊγιάν, που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10.000

People in Tacloban, Philippines, pass debris on November 11.

Τακλομπάν, Φιλιππίνες, 11 Νοεμβρίου

Με μια ομιλία, που έκανε αντιπροσώπους και παρατηρητές να δακρύσουν, ο Σάνο - που ο τυφώνας χτύπησε την πόλη όπου μεγάλωσε, δείτε στο 11.50- είπε ότι οι κυβερνήσεις του κόσμου πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε όσα συμβαίνουν στη χώρα του καθώς θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους τις προσεχείς μέρες

«Θλιβερή υπόμνηση»

Τυφώνες όπως ο Χαϊγιάν και οι επιπτώσεις τους αποτελούν μια θλιβερή υπόμνηση προς την διεθνή κοινότητα ότι  δεν μπορούμε να αντέξουμε καθυστερήσεις σε όσα πρέπει να γίνουν για την κλιματική αλλαγή. Η Βαρσοβία πρέπει να δείξει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι Φιλιππίνες πρέπει να ξεκινήσουν τώρα την επίπονη διαδικασία αποκατάστασης από τις συνέπειες του Τυφώνα, που τώρα έχει χτυπήσει το Βιετνάμ.

«Ο δυνατότερς κυκλώνας στη σύγχρονη ιστορία»

Ο Τυφώνας Χαϊγιάν θεωρείται ο δυνατότερος τροπικός κυκλώνας στη σύγχρονη ιστορία, καθώς είχε εξαπλωθεί σε μήκος 600 χιλιομέτρων, με ανέμους ταχύτητας 315 χλμ/ώρα και βροχόπτωση που έφτασε τα 380 χλμ/ώρα. Οι επίσημες πηγές μιλούν για 10.000 νεκρούς στην πόλη του Tacloban και αλλού, και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Ο Ερυθρός Σταυρός περιγράφει την καταστροφή ως «απόλυτο χάος και τρέλα». Ο Χαϊγιάν είναι ο τέταρτος κυκλώνας κατηγορίας 5 που χτυπά τον Δυτικό Ειρηνικό αυτή τη χρονιά

Για τις τροπικές καταιγίδες ευθύνεται η υπερθέρμανση των ωκεανών

Η ένταση των τροπικών καταιγίδων, όπως ο Χαϊγιάν, συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών. Καθώς οι ωκεανοί ζεσταίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξάνεται η διαθέσιμη ενέργεια και η εξάτμιση των υδάτων, τροφοδοτώντας την καταιγίδα. Αν και δεν αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης των καταιγίδων, τα νερά του Ειρηνικού θερμαίνονται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις, και υπάρχει ευρεία επιστημονική συμφωνία ότι αυτό το γεγονός αυξάνει τη δύναμη των τυφώνων.

People stand under a shelter in Tacloban.

Μιλώντας για «μια διαστροφή της μοίρας», η εναρκτήρια ομιλία του αποτελούσε επανάληψη της δήλωσης που έκανε στην αντίστοιχη διάσκεψη της Ντόχα, 11 μήνες πριν, όταν είχε προβεί σε αντίστοιχη έκκληση καθώς ο τυφώνας Μπόπα χτυπούσε τότε ξανά τη χώρα του, αφήνοντας 1.000 νεκρούς και εκατοντάδες άστεγους.

«Δεν έχουν περάσει ούτε 11 μήνες από τη Ντόχα, όταν η αντιπροσωπεία της χώρας μου έκανε ξανά έκκληση προς τον κόσμο όλο (...) για να δει κατάματα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε...», τόνισε, κα ιπρόσθεσε: «Αντιμετωπίζαμε μια καταστροφική καταιγίδα που κατέληξε στην πιο δαπανηρή καταστροφή στην ιστορία των Φιλιππίνων»

«Ούτε ένα χρόνο μετά, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή θα ερχόταν. Σε μια σκληρή στροφή της μοίρας, η χώρα μου δοκιμάζονται από την διαβολική καταιγίδα που ονομάζεται υπερ-τυφώνας Χαϊγιάν, τον οποίο οι ειδικοί περιγράφουν ως τον ισχυρότερο τυφώνα που εχει ποτέ πλήξει τη στεριά στην καταγεγραμμένη σύγχρονη ιστορί».

A girl peeks out from a makeshift shelter in Tacloban.

Σε αυτοσχέδιο καταφύγιο, στο Τακλομπάν, 11 Νοεμβρίου 2013

Ο Σάνο κάλεσε τις κυβερνήσεις που μετέχουν στη Διάσκεψη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των απωλειών ανθρώπινων ζωών και ζημιών - με έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει να ανακουφιστούν οι χώρες που είναι ευάλωτες στα αναπόφευκτα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής - και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή που αποτελεί πλέον πραγματικότητα.

«Παγκόσμια αλληλεγγύη»

Προειδοποίησε ότι τα όρια εκπομπών για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι «επικίνδυνα χαμηλές» και επίσης κάλεσε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να κινηθούν προς τη βιώσιμη ανάπτυξη - κάτι τέτοιο, τόνισε, απαιτεί «παγκόσμια αλληλεγγύη»

«Αφήστε την ασφάλεια της πολυθρόνας σας»

«Καλώ όσους ακόμα αρνούνται την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, να βγουν από τους γυάλινους πύργους τους και να αφήσουν τη σιγουριά της πολυθρόνας τους. Σας προκαλώ να πάτε στα νησιά του Ειρηνικού, στα νησιά της Καραϊβικής,  του Ινδικού, και να δείτε μόνοι σας το αποτέλεσμα της ανόδου της στάθμης των θαλασσών; Σας προκαλώ να πάτε στις ορεινές περιοχές των Ιμαλαϊων και των Άνδεων να δείτε τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν πλημμύρες από το λιώσιμο των παγετώνων, στην Αρκτική όπου οι κοινότητες των ανθρώπων παλεύουν με τα κομμάτια παγετώνων που λιώνουν, στα δέλτα του Μεκόνγκ, του Γάγγη, του Αμαζονίου, του Νείλου, όπου ζωές και μέσα επιβίωσης πνίγονται στα νερά, στις απέραντες σαβάνες της Αφρικής όπου η κλιματική αλλαγή έχει αναβαθμιστεί σε ζήτημα ζωής και θανάτου καθώς νερό και τροφή έχουν εξαφανιστεί».

Να προσθέσω  τις καταιγίδες στον Κόλπο του Μεξικού και τις συνέπεις στη Βόρεια Αμερική. Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, σας καλώ να επισκεφτείτε τις Φιλιππίνες αυτές τις στιγμές

«Ο αδελφός μου μαζεύει πτώματα απ' τα ερείπια»

Ο Σάνο μίλησε στο ακροατήριο για την προσωπική του ιστορία, για τον αδελφό του που τις τρεις τελευταίες μέρες μαζεύει πτώματα από τα ερείπια και δεν υπάρχει καθόλου τροφή για τον ίδιο, καθώς οι προμήθειες δεν είναι δυνατό να φτάσουν στο νησί όπου βρίσκεται.

A woman mourns in front of her husband's dead body November 10 in Tacloban.

Μια γυναίκα κλαίει για τον νεκρό σύντροφό της, Φιλιππίνες, Νοέμβρης 2013

Ο Σάνο δήλωσε πως, σε ένδειξη αλληλεγγύης, θα λάβει μέρος σε μια εθελοντική απεργία πείνας τις επόμενες εβδομάδας, για να σταθεί στο πλευρό του αδελφού του και όλων όσων πεινάνε στις Φιλιππίνες, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αναλογιστούν τις συνέπειες και να δώσουν βοήθεια στη χώρα του.

«Αν όχι τώρα, πότε»

Ο Σάνο απηύθυνε έκκληση προς τη Διάσκεψη της Βαρσοβίας να αποτελέσει την αρχή για να απομακρυνθεί ο πλανήτης από τις ζώνη της κλιματικής αλλαγής. Στη Ντόχα ρωτούσαμε «αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εδώ, τότε πού; Οι εκκλήσεις αυτές ίσως σκόνταψαν σε κλειστά αυτιά. Αλλά εδώ, στη βαρσοβία, μπορούμε να κάνουμε ξανά τις ίδιες ερωτήσεις: Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εδώ στη Βαρσοβία, τότε πού;»

Περπατώντας δίπλα στους νεκρούς, σε ένα δρόμο του Τακλομπάν

Η τρέλα που περνάει η χώρα μου αυτή τη στιγμή, είναι αποτέλεσμα ενός γεγονότος που σχετίζεται  με την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική κρίση είναι τρέλα. Μπορούμε να τη σταματήσουμε, εδώ, στη Βαρσοβία.

Ελεύθερη μετάφραση: left.gr

* * *

Ανταποκρίσεις και νέα από τη Βαρσοβία, στα αγγλικά, στο http://tcktcktck.org/2013/11/cop19-philippines-speech-moves-plenary-tears/58705 - Φωτογραφίες από το CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)