to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 12.02.2021

Πολιτική

«Βγαλμένο από την πιο νοσηρή φαντασία»: Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Tη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει ένα νομοσχέδιο διάλυσης των ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας καταδίκασαν στις ομιλίες του στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Η περικοπή των εισακτέων, η αστυνόμευση των φοιτητικών δραστηριοτήτων, η υπονόμευση των περιφερειακών πανεπιστημίων, η υποχρηματοδότηση, ο αυταρχισμός και η αγνόηση των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας βρέθηκαν στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη.

Ενδεικτικά κάποιες παρεμβάσεις και δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ από το βράδυ της Τετάρτης καθώς και την Πέμπτη 11/2:

Καλ. Βέττα: Η ΝΔ είναι η πρώτη κυβέρνηση στην ελληνική ιστορία που κλείνει αντί να ανοίγει Πανεπιστήμια

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στηλίτευσε αρχικά την αντιπαιδαγωγική, αιφνιδιαστική και αντιλαϊκή διάσταση της θέσπισης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία θα εφαρμοστεί στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις, φράζοντας τον δρόμο για πάνω από 24.000 υποψηφίους:

«Με το νέο σύστημα εισαγωγής, θα έχουμε από 25-40% μείωση εισακτέων στα πανεπιστήμια, από τις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις. Δηλαδή, τα παιδιά μας, που διαβάζουν και αγωνίζονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με ένα μεγάλο ποσοστό να μην έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση λόγω της αβελτηρίας του Υπουργείου, θα δουν να αποκλείονται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, από τα πανεπιστήμια».

Στη συνεχεία, έκανε ειδική αναφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και τις περγαμηνές του εκπαιδευτικού και φοιτητικού δυναμικού.

Επίσης, αναφέρθηκε στα επιχειρήματα για το επίπεδο σπουδών:« Όπως όλα τα περιφερειακά ιδρύματα έχει χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τα κεντρικά γιατί, λόγω της κρίσης, τα κριτήρια επιλογής των νεοεισαχθέντων είναι κυρίως γεωγραφικά και οικονομικά. Ωστόσο, σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα όπως το ακαδημαϊκό, προσέλκυσης μεταπτυχιακών φοιτητών, αγοράς εργασίας, επιστημονικών δημοσιεύσεων κ.α. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή»

Τέλος, ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει το νομοσχέδιο, με δραματική συρρίκνωση φοιτητών και σταδιακό κλείσιμο τμημάτων ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως και όλη η περιφέρεια λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, θα είναι την επόμενη ημέρα σημαντικά υποβαθμισμένο σε σχέση με σήμερα.

Για αυτή την εξέλιξη, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προχωρά το καταστροφικό της έργο την ίδια ώρα που τα τοπικά της στελέχη μένουν άβουλα, ψελλίζουν και εκλιπαρούν για ειδικό καθεστώς, δεν αντιδρούν στις κεντρικές μεθοδεύσεις, συγκατανεύουν ή ακόμα χειρότερα υποστηρίζουν την απαξίωση της περιοχής και του πανεπιστημίου, λέγοντας ότι είναι διατάξεις προς την σωστή κατεύθυνση!».

Επίσης, έκανε ειδικότερη μνεία στο γεγονός ότι με τις διατάξεις ωθούνται χιλιάδες υποψήφιοι προς την ιδιωτική εκπαίδευση: «Για την εγγραφή στα ιδιωτικά κολλέγια, δεν απαιτείται βάση του 10, ούτε ελάχιστη βάση εισαγωγής, καμία βάση γενικά.

Το μόνο που απαιτείται είναι ένα επαρκές Ε1 για να πληρωθούν τα δίδακτρα ή προσφυγή σε φοιτητικό δάνειο από τους φτωχότερους, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά, και στην Ελλάδα, φοιτητικό χρέος όπως συμβαίνει διεθνώς στις σκληρές, νεοφιλελεύθερες οικονομίες»

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη στην Ελλάδα, 200 χρονιά μετά την Επανάσταση του 1821, η οποία κλείνει πανεπιστημιακά τμήματα αντί να ανοίγει, διώχνει φοιτητές και στερεί από τις τοπικές κοινωνίες ένα σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό.

Δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση όμως που βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, υπήρχαν και άλλοι, πρωτεργάτες σε αυτό το «θεάρεστο» έργο.

Πήρατε την θέση σας στην ιστορία, όπως και αυτοί που θα το ψηφίσουν μαζί σας».

Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση συκοφαντεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και φτιάχνει πελατεία για τα κολέγια

«Αποκλείουν 24.000 μαθητές μόνο φέτος από την είσοδό τους στα πανεπιστήμια, για να δημιουργήσουν "πελατεία" για τα ιδιωτικά κολλέγια. Ένας μαθητής δεν θα μπορεί να σπουδάσει με 10.000 μόρια, αλλά θα μπορεί να σπουδάσει με 10.000 ευρώ. Αυτή είναι η αντίληψή τους για την αριστεία», είπε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

«Τα πανεπιστήμιά μας έχουν ανάγκη όχι από χίλια διορισμένα ρουσφέτια ειδικών φρουρών, αλλά από χίλιους διορισμούς πανεπιστημιακών. Έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση για υποδομές,  για έρευνα, για προσωπικό, για υποτροφίες, για φοιτητικές εστίες. Και ζητούν αναγνώριση της σημασίας και του ρόλου τους και σεβασμό της αξιοπρέπειας φοιτητών και καθηγητών», συμπλήρωσε.

Ενώ στο τέλος κατέληξε πως «το έκτρωμα αυτό θα μείνει στα χαρτιά, μέχρι να έρθει η ώρα να καταργηθεί οριστικά. Γιατί αυτή η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει ανθρώπους που αντιστέκονται και αργά ή γρήγορα θα ξαναέχει και τη δημοκρατική διακυβέρνηση που της αξίζει».

(δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας του Γ. Μπουρνού)

Γιάννης Σαρακιώτης: «Μέρος του “business plan” του “Υπουργείου Παιδείας Α.Ε.” το νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι.»

Στην απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και στις θλιβερές μεθοδεύσεις της, ούτως ώστε να ευνοηθούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμιλοι, στάθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε το κεκτημένο του κ. Μητσοτάκη ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν απέλυσε εν μία νυκτί 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών φυλάκων παρά το γεγονός ότι σήμερα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ομνύει για την ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τέλος, εξηγώντας «τι σημαίνει μεταρρύθμιση», ο κ. Σαρακιώτης παρέπεμψε σε σχετική Έκθεση του Σ.Ε.Β. για τη σημασία του – ιδρυθέντος από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., εντός της οποίας σημειώνεται ότι «στην αντιμετώπιση του brain drain, τόσο με την ανάσχεση των εκροών επιστημονικού δυναμικού, όσο και για την επιστροφή των επιστημόνων του εξωτερικού, συμβάλει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) μέσω των υποτροφιών και επιχορηγήσεων που παρέχει για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων και των τεχνολογικών εφαρμογών στην Ελλάδα. Βάσει των πρώτων αξιολογήσεων από τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας, φαίνεται ότι το εγχείρημα απέδωσε καρπούς, καθώς οι μισοί δικαιούχοι (45% των υποψηφίων διδακτόρων και 49% των μεταδιδακτόρων) δήλωσαν ότι θα έφευγαν από τη χώρα αν δεν ελάμβαναν την υποτροφία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.». Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ολοκληρώνοντας την ομιλία του:
«Αυτή είναι μεταρρύθμιση. Δεν είναι μεταρρύθμιση ο προγραμματισμός 1.000 νέων ρουσφετολογικών προσλήψεων ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια».

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Ευθεία απειλή στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης,  Ειρήνη Αγαθοπούλου,  τόνισε ότι ενώ ετοιμαζόμαστε για ένα τρίτο καθολικό lockdown, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς αποτελεί ευθεία απειλή στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα θέμα που έχει βρει αντίθετους όχι μόνο το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των πρυτάνεων, των νέων, των φοιτητών που διαδήλωσαν μαζικά αλλά και ιστορικά στελέχη της ΝΔ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ η χώρα μας διαθέτει από τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια παγκοσμίως, η Υπουργός Παιδείας τα υποβαθμίζει και τα απαξιώνει συστηματικά. Αυτή τη φορά μειώνει τον αριθμό των εισακτέων και - κάνοντας άλλη μια ταξική διάκριση σε βάρος των πιο χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων – προσφέρει μεγάλο δώρο στα ιδιωτικά κολέγια.

Κλείνοντας επισήμανε ότι όλα τα παραπάνω έχουν και ένα ακόμη σοβαρό αποτέλεσμα: «να πληγούν τα περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια και να κλείσουν αρκετά τμήματα ανά την Ελλάδα, που σήμερα εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς εκπληρώνουν και αναπτυξιακούς σκοπούς για την ελληνική επαρχία», φέρνοντας ως παράδειγμα το Τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, που έχει έδρα στο Κιλκίς.

Κατερίνα Παπανάτσιου: «Η ΝΔ είναι μια ανάλγητη, αλαζονική και επικίνδυνη κοινωνικά Κυβέρνηση»

Η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Παπανάτσιου, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, κατακρίνοντας την Κυβέρνηση για τις συνεχείς παλινωδίες της, τονίζοντας ότι η ΝΔ θεωρεί τη χώρα τσιφλίκι της και περιφρονεί συνεχώς την κοινωνία.

Τόνισε ότι ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, με την απειλή του ιού και του προστίμου, χωρίς τεστ, αφού η Κυβέρνηση δε φρόντισε να θεσπίσει δημόσια δωρεάν τεστ για όλους. Όμως κάποιοι άλλοι, ισχυροί και με εξουσία, μπορούν να συνευρίσκονται και να στήνουν Ικαριώτικα Γλέντια. Οι μαθητές που δεν έπιασαν την βάση εισαγωγής της κας Κεραμέως, είναι ακατάλληλοι να φοιτήσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, όμως κάποιοι άλλοι, με γεμάτες τσέπες, μπορούν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά κολλέγια, να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους και να εγγραφούν στα επαγγελματικά επιμελητήρια».
Η ΝΔ δημιουργεί ένα κόσμο δύο ταχυτήτων, μια κοινωνία με βαθιές ανισότητες. Τακτική της είναι η απαξίωση και η ευθεία επίθεση. Κατηγορεί τους γιατρούς για τους ασθενείς που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ, τους εργαζόμενους για τον συνωστισμό στην εργασία τους, την νεολαία και τους Πρυτάνεις για την κατάσταση στην παιδεία. Κατηγορεί όλη την κοινωνία, την οποία ισοπεδώνει καθημερινά, είπε η Βουλευτής.

Δώρα Αυγέρη: «Η ΝΔ πάσχει από απώλεια δημοκρατικής συνείδησης»

«Η ΝΔ φέρει μεγάλη ευθύνη για την υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού. Αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, αυτό που αποκαλύπτεται σιγά-σιγά. Τα πανεπιστήμια είναι περιουσία της ελληνικής κοινωνίας, ασπίδα και ελπίδα της. Δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη».

«Απορώ κυρίες και κύριοι της ΝΔ, κύριε Υπουργέ, αν η δημοκρατική σας συνείδηση θα σας αφήσει να κοιμηθείτε σήμερα, μετά από όλο αυτό το όργιο αστυνομικής βίας στις πορείες των νέων ανθρώπων, των φοιτητών, των εργαζόμενων νιάτων της Ελλάδας, της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που δεν εξαίρεσε την Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτίνα του «ΜΕΡΑ25», την κυρία Σακοράφα. Βέβαια, αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα, γιατί αυτό προϋποθέσει, ξέρετε, ουσιαστική, ουσιώδη δημοκρατική συνείδηση. Δεν ξέρω αν αυτή υπάρχει στη ΝΔ, γιατί μετά και την τελευταία ομιλία που άκουσα από τον κ. Κυρανάκη, νομίζω ότι η ΝΔ ονειρεύεται την Ελλάδα πριν από την μεταπολίτευση. Φαντασιώνεται την επιστροφή της Ελλάδας στα χρόνια πολύ πριν από την μεταπολίτευση, πριν από το 1969 στο οποίο αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας, χρόνια που δεν ήταν τα καλύτερά μας. Όπως για παράδειγμα στα χρόνια του δεξιού κράτους και παρακράτους που χτυπούσε βουλευτές της Αριστεράς».

Μεϊκόπουλος: «Χέρι στον κουμπαρά των πανεπιστημίων για την έρευνα βάζει η κυβέρνηση για τη φύλαξή τους»

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έκανε λόγο για «εκστρατεία δυσφήμησης» του ελληνικού πανεπιστημίου και της δουλειάς που γίνεται μέσα στις σχολές από τη ΝΔ με εκτεταμένη και παρατεταμένη προβολή συγκεκριμένων περιπτώσεων με σκοπό να παγιωθεί στην κοινωνία η εντύπωση ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας και θύλακες παραβατικής συμπεριφοράς. Τόνισε, αμέσως μετά, ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται παρόλαυτα στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της δημιουργίας ενός εκ των δύο αυτών Σωμάτων που επιθυμεί να συστήσει η κυβέρνηση από τον κουμπαρά των πανεπιστημίων που προορίζεται για την έρευνα. «Θα χρησιμοποιούμε χρήματα για  έρευνα για να χρηματοδοτούμε μόνιμο προσωπικό φύλαξης» ανέφερε χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η κυβέρνηση δεσμεύει 20 εκατ. ευρώ από τη συνολική κρατική χρηματοδότηση για την ανώτατη εκπαίδευση που είναι περίπου 90 εκατ. ευρώ όχι για υποτροφίες, έρευνες, καθηγητές και συντήρηση κτηριακών υποδομών, αλλά για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Ν. Σαντορινιός: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις περιφερειακές σχολές και τις οδηγεί σε κλείσιμο, την ώρα που κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά κολλέγια

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια οργανωμένη προσπάθεια της ΝΔ για  κατασυκοφάντηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναβάθμιση της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων. Η ΝΔ, σημείωσε φέρνει, εν μέσω πανδημίας, αιφνιδιαστικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών, προχωράει στο διαχωρισμό των Σχολών σε δυο ταχυτήτων, με βάση την δημοτικότητά τους, και επιβάλλει το δόγμα «νόμος και τάξη» Για όλες τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα φοιτητικά συλλαλητήρια, μόνη υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση, κανένας άλλος.


Θάνος Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα κολέγια και την παραπαιδεία»

«Η κυβέρνηση επί 18 μήνες απαξιώνει συστηματικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

«Εισάγει το νομοσχέδιο για την Παιδεία με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κολεγίων και της παραπαιδείας και να αυξήσει την πελατεία τους», τόνισε, λέγοντας πως «στη λογική αυτή μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, δρομολογεί το κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων ή σχεδιάζει τη μετατροπή τους σε τεχνικές σχολές τριών ετών και κάνει ένα μεγάλο δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση, που είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της».

Νίκος Συρμαλένιος:  «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συρρικνώνεται, η ελευθερία έρευνας και γνώσης καταστέλλεται, το σύνταγμα αγνοείται»

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Στις 30 Ιανουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση  ένα Νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη(!). Στις 10 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει σχεδόν σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι μαθητές και φοιτητές της χώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, ακόμα και επιφανή στελέχη και πρώην υπουργοί της ΝΔ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου και ζήτησαν την απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο εγείρει σημαντικά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, όπως παραβίαση των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης με την πρόβλεψη για αστυνομική παρουσία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη σύσταση ειδικού σώματος (ΟΠΠΙ) και την υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και μέσων επιτήρησης στους χώρους των ιδρυμάτων. Ενστάσεις τις οποίες καταθέσαμε στη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με άλλα κόμματα και απορρίφθηκαν».

Γιάννης Μουζάλας: Το άκρον άωτον της αντιμεταρρύθμισης στο πανεπιστήμιο

Ο Γ. Μουζάλας τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως «Μιλάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο το οποίο κατά τη δική μας την άποψη είναι το άκρον άωτον της αντιμεταρρύθμισης στο πανεπιστήμιο.

Θα ήθελα να πω ότι μιλάμε σήμερα που η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου εδάρη. Μιλάμε σήμερα που φωτορεπόρτερ εδάρησαν από αστυνομικούς. Και μέχρι να ξημερώσει, θα βγουν κι άλλα.

Τιμωρείτε τον λαό μας και με αυτό το νομοσχέδιο. Και αυτό κάνετε αφότου υπάρχετε σαν συντηρητική παράταξη.

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία σήμερα, δεν σας κατάλαβα, ο ειδικός φρουρός ή Πρόεδρος –δεν ξέρω τι ήτανε- που είπε στην Επιτροπή ότι το 20% της κοινωνίας νοσεί και θα το αναλάβουν οι ειδικοί φρουροί, θα είναι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, για να μπορεί να λέει στη μάνα του που το έχει καημό «Μαμά, σήμερα το πρωί πέρασα στην Ιατρική»; Δεν υπάρχει κράτος στην Ευρώπη που να το κάνει αυτό από το 1088 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η παρέμβαση αυτού του είδους απαγορεύεται, είτε εθνικά, είτε νομικά κατοχυρωμένα. Η χούντα το έκανε εδώ στην Ελλάδα και εσείς το θεσμοθετείτε τώρα. Και είστε περήφανοι γιατί αυτό αναβαθμίζει τις σπουδές!

Θα ήθελα να σας πω κάτι και για τα πειθαρχικά. Είναι απίστευτο αυτό που κάνετε. Αυτοί οι επιστήμονες οι οποίοι κάθε μέρα βγαίνουν στην τηλεόραση –αναφέρομαι σε Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι καθοδηγούν κράτη και είναι σύμβουλοι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πανδημία, δεν θέλω να πω τα ονόματα- δεν θα είχαν τελειώσει το πανεπιστήμιο από την αφισοκόλληση που έκαναν, από τις ντουντούκες που πήραν όταν ήταν φοιτητές και κατέβαιναν στα αμφιθέατρα, στις κινητοποιήσεις και στις διαδηλώσεις. Θα τους είχατε διαγράψει! Καθηγητές Πανεπιστημίου στο εξωτερικό, καθηγητές πανεπιστημίου εδώ, θα τους είχατε διαγράψει!

Έχετε παράδοση στο μίσος που έχετε για τη λαϊκή εκπαίδευση. Το 1901 στα «Ευαγγελικά» οι πρόγονοί σας έλεγαν «…άθεοι, πράκτορες Σλάβων, αφορίσανε τον Πατριάρχη, πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις». Μετά από είκοσι ή πενήντα χρόνια, έτσι θα λένε για σας.

Το 1917, Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, Βενιζέλος: «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου που τα διαβάζουμε και σήμερα. Τριανδρία Εκπαιδευτικού Ομίλου με Γληνό, Δελμούζο και Τριανταφυλλίδη. Το 1920 ήρθαν οι πρόγονοί σας και τα καταργήσανε. Κατηγορία για μπολσεβικισμό. Περιφρονούσε, λέει, τα μεγάλα ιδανικά ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Έλεγαν «Να καταδιωχθώσι ποινικώς οι υπαίτιοι», «να καώσι τα αναγνωστικά βιβλία της Δημοτικής».

Είναι η παράδοσή σας αυτή. Δεν θέλετε οι άνθρωποι να μορφώνονται, εκτός από την κλίκα σας. Η σχολική ποδιά καθιερώθηκε το 1876 και το πηλίκιο. Καταργήθηκε το 1964 επί Γεωργίου Παπανδρέου. Διαβάστε στις εφημερίδες τι λέγατε τότε. Καταργήθηκε το πηλίκιο και θεωρούσατε ότι η νεολαία διαφθείρεται. Καταργήθηκε η ποδιά το 1982 από τον Βερυβάκη και θεωρούσατε ότι τα κορίτσια διασύρονται και διαφθείρονται.

Κλείνω λέγοντας, όταν διαβάζουμε την Αντιγόνη, εσείς είστε με τον Κρέοντα. Εμείς είμαστε με την Αντιγόνη».

Κυριακή Μάλαμα: Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια είναι βγαλμένο από την πιο νοσηρή φαντασία

Έχετε εδώ κι ένα χρόνο τα πανεπιστήμια κλειστά. Ακυρώσατε την δημιουργία μιας σειράς από πανεπιστημιακά τμήματα που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσουν από φέτος. Ακυρώσατε την εφαρμογή της ελεύθερης πρόσβασης για τα τμήματα χαμηλότερης ζήτησης που θα ίσχυε από την χρονιά που μας έρχεται. Τώρα σχεδιάζεται να πετάξετε 25.000 υποψηφίους έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση κλείνοντας μαζικά πανεπιστημιακά τμήματα και κάνοντας τα μηχανογραφικά των παιδιών να μοιάζουν με λοταρία. Και το ερώτημα της κοινωνίας είναι ένα. Γιατί τόσο μένος με το δημόσιο πανεπιστήμιο; Γιατί, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα στελέχη σας λοιδορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο;

Γ. Παπαηλιού: Εκχωρούν την ανώτατη εκπαίδευση σε ιδιωτικά συμφέροντα

«Όταν κτίζονταν το πανεπιστήμιο κοντά στο παλάτι, ο Όθωνας ρώτησε τον Κολοκοτρώνη πως του φαίνεται. Και ο Γέρος του Μωριά του απάντησε ότι «τούτο», το πανεπιστήμιο, «θα φάει εκείνο» το παλάτι. Και αυτό, διότι η γνώση είναι δύναμη, που ανατρέπει τα πάντα στο πέρασμά της  Η ΝΔ, με το νομοσχέδιο, αντιμάχεται τη γνώση και τη διάχυσή της στους πολλούς. Το πανεπιστήμιο, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η γνώση και η ελευθερία θα συντρίψουν την κυβέρνηση της ΝΔ, την κυβέρνηση του νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού».

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Με το νομοσχέδιο περιορίζεται άκριτα ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, με την επιβολή βάσης εισαγωγής, στις πανελλήνιες εξετάσεις, σε μια διαδικασία που είναι διαγωνισμός και όχι πιστοποίηση γνώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα των υποψηφίων που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αναβάθμιση του Λυκείου, ειδικότερα με το μετασχηματισμό της Γ΄ Λυκείου σε ουσιαστική τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι σε εξεταστικό προθάλαμο (για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο), με την αναβάθμιση του απολυτηρίου που θα προσφέρει ουσιαστική γνώση, με όρους ισονομίας και κοινωνικής ισότητας, χωρίς αποκλεισμούς.

‘Ετσι πλήττονται οι λιγότερο προνομιούχοι, οι νέοι και οι νέες από μη προνομιούχες περιοχές των αστικών κέντρων και απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, δηλαδή  τοπικών κοινωνιών που οι οικογένειες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια ή έχουν τους πόρους («ξεπαραδιάζονται»), για να στείλουν τα παιδιά τους  να φοιτήσουν σε ιδιωτικά κολλέγια. Σε κολλέγια χωρίς κριτήρια εισαγωγής (ελάχιστη βάση και εξετάσεις), χωρίς εποπτευόμενη διδασκαλία, όπου θα αποκτήσουν, αν αποκτήσουν, μόνον κάποιες δεξιότητες, ώστε να γίνουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που εξυπηρετεί η κυβερνητική πολιτική. Επικρατεί η λογική της αριστείας της αγοράς.

Δημήτρης Χαρίτου: Ακρωτηριάζετε τα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ενώπιον της υπουργού Παιδείας για το καταστροφικό νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση τη ΝΔ εν μέσω πανδημίας και lockdown, αναφέρθηκε αρχικά στο πογκρόμ διώξεων και αστυνομοκρατίας που πυροδότησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη διάρκεια του χθεσινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, λέγοντας «κύριοι της κυβέρνησης οφείλατε μετά τις καταγγελίες που ακούστηκαν μέσα στη Βουλή να καλέσετε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έρθει εδώ. Άλλωστε είχε ήδη προκαλέσει με την ομιλία του, αλλά και με το πογκρόμ που έχει εκδηλωθεί απέναντι στους διαδηλωτές, αλλά και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, μέσα στο κλίμα αστυνομοκρατίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Παρακαλώ κε Πρόεδρε της Βουλής και εσείς κύριοι της πλειοψηφίας να το λάβετε σοβαρά υπόψη».

Σωκράτης Βαρδάκης: Η ΝΔ επιλέγει να στερήσει το δικαίωμα στη μόρφωση από τα παιδιά που φοιτούν σε εσπερινά Λύκεια

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, αναδείχθηκε η αναλγησία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την κατάργηση του 1% των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι προέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια.

Γ. Αμανατίδης: Βαθιά ταξικό και αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια 

Τον βαθιά ταξικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατέδειξε σήμερα, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης.

Εξηγώντας πως δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο κατευθύνσεις στην εκπαιδευτική πολιτική, υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση που ακολουθεί τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, «η παιδεία προσφέρεται ως υπηρεσία και υπόκειται στους νόμους της αγοράς».

Δ. Καλαματιανός: Επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση, στη νεολαία, στους οικονομικά ασθενέστερους και στην κοινωνία συνολικά

Η κυβέρνηση δε σέβεται και συκοφαντεί με απαράδεκτο τρόπο τα δημόσια πανεπιστήμια. · Το νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι. είναι αντιδραστικό, αναχρονιστικό, συντηρητικό και σκοταδιστικό, και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. · Η ηλεκτρονική επιτήρηση, το κέντρο ελέγχου, οι κάμερες, οι κάρτες εισόδου και το σκληρό πειθαρχικό για τους φοιτητές ολοκληρώνουν ένα σκηνικό μέσα στους χώρους των Πανεπιστημίων, το οποίο παραπέμπει σε κοινωνίες που περιγράφει ο Όργουελ.

Π. Κουρουμπλής: Μνημείο εκτροπής από τη Δημοκρατία το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας

«Μνημείο εκτροπής από τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχετικού σ/ν.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση 200 χρόνια τώρα δεν έχει φέρει τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή. Νομοσχέδιο που φυτεύει καύσιμη ύλη στα πανεπιστήμια, που είναι  ο φορέας της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης,  όπως  τις  εκφράζει η νεολαία και στην οποία τώρα η κυβέρνηση βάζει δίπλα τον αυταρχισμό και  την επιβολή της αστυνομικής παρουσίας. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί μια επικίνδυνη καύσιμη ύλη, στον χώρο των πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία, που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά γιατί ενταφιάζει  το άσυλο, που διαχρονικά είναι μία απαραβίαστη κατάκτηση, απαραβίαστη  ακόμα και από τους ναζί, την εποχή της Κατοχής. Όταν τότε οι Γερμανοί  πήγαν στο Πολυτεχνείο, ο αείμνηστος Πρύτανης Νικόλαος Κιτσίκης τους απαγόρευσε την είσοδο», είπε.

Η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)