to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βγαίνει στη σύνταξη ο «Φιοντόρ», το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ που ταξίδεψε στο διάστημα

Αποστολή εξετελέσθη για το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ που ταξίδεψε στο διάστημα. Ο Φιοντόρ "συνταξιοδοτείται" και δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί για τέτοιες αποστολές, όμως θα αντικατασταθεί από ένα άλλο μοντέλο, κατάλληλα προσαρμοσμένο για τα μακρινά και επικίνδυνα διαστημικά ταξίδια.


"Δεν θα πετάξει ξανά. Δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει εκεί, ολοκλήρωσε την αποστολή του", δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο Εβγκένι Ντουντόροφ, ο υπεύθυνος της ομάδας που κατασκεύασε τον Φιοντόρ. "Από τεχνικής άποψης, όλα πήγαν θαυμάσια με το ρομπότ και επομένως είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι", πρόσθεσε ο Ντουντόροφ, εξηγώντας ότι το ρομπότ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το ανθρωποειδές επέστρεψε στη Γη στις 6 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμεινε για περίπου μία εβδομάδα στον ISS, για να "βοηθήσει" τους Ρώσους αστροναύτες Αλεξάντρ Σκβορτσόφ και Αλεξέι Οβτσίνιν. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του έκανε μια σειρά εργασιών με όργανα που βρίσκονταν ήδη εκεί και συγκέντρωσε δεδομένα.

Σύμφωνα με την ομάδα που ανέπτυξε το ρομπότ, ο Φιοντόρ, που έχει ύψος 1,80 και ζυγίζει 160 κιλά, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους κοσμοναύτες σε άλλες, δυσκολότερες αποστολές, όπως στις εξόδους τους στο διάστημα.

Ο Φιοντόρ (το όνομά του προέρχεται από το ακρωνύμιο της φράσης "Final Experimental Demonstration Object Research), είναι ικανός να μιμηθεί τις κινήσεις του ανθρώπου και υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού του. Όμως δεν μπορεί να μετακινηθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και τα μακριά πόδια του αποδείχθηκαν άχρηστα μέσα στον ISS. Το ταξίδι του όμως άξιζε, καθώς ήταν μια πρώτη δοκιμή για την ανάπτυξη πιο προηγμένων μοντέλων.

Σύμφωνα με τον Ντουντόροφ, οι Ρώσοι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν τον αντικαταστάτη του ο οποίος θα πρέπει "να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εργασιών εκτός του διαστημοπλοίου". Το μέλλον του ίδιου του Φιοντόρ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos ελπίζει ότι θα χρησιμοποιεί ρομπότ για δύσκολες επιχειρήσεις, όπως για τους "διαστημικούς περιπάτους" και, εντέλει, "για να κατακτήσει το μακρινό διάστημα".

Ο Φιοντόρ ήταν το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που εστειλε στο διάστημα η Ρωσία. Είχαν προηγηθεί, το 2011, το ρομπότ Ρόμπονοτ 2 της NASA, που επέστρεψε στη Γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων και το μικρό ιαπωνικό ρομπότ Κιρόμπο, το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)