to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 27.12.2018

Κοινωνία

Εισαγγελική παρέμβαση για τη βεβήλωση του μνημείου για τους Καστοριανούς Εβραίους ζητεί η Μ. Γιαννακάκη

Άγνωστοι την Τρίτη βεβήλωσαν το μνημείο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής τον Μάρτιο του 1944, μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης 'Αουσβιτς - Μπίρκεναου


Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μ. Γιαννακάκη διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς (και κοινοποίησε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου), προκειμένου να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, το δημοσίευμα του Left.gr σχετικά με τη βεβήλωση μνημείου προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής τον Μάρτιο του 1944, μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης 'Αουσβιτς - Μπίρκεναου.

Αναλυτικά το χθεσινό δημοσίευμα, όπως αναπαρήχθη από το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Η μαρμάρινη πλάκα, με τη λιτή επιγραφή στα ελληνικά και αγγλικά η οποία θυμίζει τη θηριωδία που υπέστη η Εβραϊκή κοινότητα των 1000 κατοίκων της ακριτικής πόλης, βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας, στο σημείο όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι άγνωστοι με μαύρο σπρέι έβαψαν τις δύο όψεις της πλάκας του μνημείου.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής καταδίκασε το γεγονός, χαρακτήρισε ως ντροπή τη βεβήλωση του μνημείου που αποτελεί σημείο μνήμης των Καστοριανών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και που πρόσφεραν στον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης. Λίγο αργότερα με τη συμβολή εθελοντών περιοίκων το μνημείο αποκαταστάθηκε.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα καταδικάζει τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καστοριάς

 Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα «και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την προκλητική αντισημιτική ενέργεια του βανδαλισμού του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καστοριάς», που σημειώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων.

   Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, «πρόκειται για μια ακόμα πράξη προσβολής και απαξίωσης του συμβόλου που ανεγέρθη για να τιμήσει τη μνήμη των 1000 Εβραίων της Καστοριάς που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Μια πράξη που λαμβάνει χώρα 10 ημέρες μετά τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης και έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα αντισημιτικών συμβάντων που ο Ελληνικός Εβραϊσμός αντιμετώπισε φέτος».

   Εκφράζεται δε η πεποίθηση ότι «η Πολιτεία θα λάβει όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα ώστε οι ένοχοι να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και μακροπρόθεσμα να επιτύχει την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων και να ξεριζώσει τέτοιες αντιλήψεις από τους θιασώτες τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)