to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 10.07.2019

Διεθνή

Βερολίνο: «Πολιτικώς και νομικώς οριστικά διευθετημένο» το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων

Την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ


Την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γνωμοδότηση της Bundestag για το θέμα, η οποία επισημαίνει ότι η γερμανική θέση μπορεί μεν να στηριχθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν είναι απόλυτη.

«Λάβαμε γνώση της γνωμοδότησης. Τη θέση μας, βάσει της οποίας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικά και νομικά οριστικώς διευθετημένο, την εκθέσαμε εδώ επανειλημμένα και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτήν. Η ίδια η Καγκελάριος εκφράστηκε για αυτό στην Αθήνα», δήλωσε η κυρία Ντέμερ και επανέλαβε την δήλωση της κυρίας Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πάντως ότι «η γερμανική κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της για το παρελθόν», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε ξεκάθαρα την ευθύνη της για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω την αδικία που έχει γίνει. Ακριβώς για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συμφιλίωση και να κοιτάξουμε από κοινού στο μέλλον, αλλά στην επί της αρχής νομική μας θέση δεν έχει αλλάξει κάτι».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία ενδιαφέρεται προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα νομικά θέματα, η κυρία Ντέμερ περιορίστηκε να επαναλάβει την γερμανική θέση και να σημειώσει ότι «θα εργαστούμε και με διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την συνέχιση των εργασιών συμφιλίωσης».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ διευκρίνισε ότι δεν επιδιώκεται από καμία από τις δύο πλευρές η απασχόληση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα, επανάλαβε όσα είχε προηγουμένως αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σε αυτά κάποια νομική ασάφεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)